Tinktura od koprive – upotreba, recept i cena

Bez obzira na to što je kopriva korovska biljka, njena lekovita svojstva su odavno već poznata, proverena i potvrđena.

Otuda, ne iznenađuje ni činjenica da se ova biljka kao sveža koristi u narodnoj medicini, ali i da se od nje proizvode različiti preparati i tinkture.

U nastavku ovog teksta, otkrićemo vam na koji način možete napraviti tinkturu od koprive, kao i to na koji način i sa kojim ciljem je možete koristiti.

Tinktura od koprive: nekoliko važnih saveta i činjenica pre pripreme

Pravljenje tinkture od koprive nije komplikovano. Sve što je potrebno, jeste pridržavati se nekoliko sasvim jednostavnih saveta.

Prvi savet, jeste da obratite pažnju gde berete koprivu, jer kopriva često raste i na mestima koja nisu čista i samim tim nisu ni preporučljiva za berbu koprive. Zato, najbolje je ukoliko ste u prilici da koprivu uberete na nekoj livadi, u šumi ili na bilo kom trećem mestu za koje ste sigurni da pripada netaknutoj prirodi i da je čisto.

Prilikom branja koprive, obavezno koristite zaštitne rukavice, kako bi ste izbegli posledice žarenja.

Nakon branja, koprivu dobro operite i ostavite je nekoliko sati u vodi, kako bi voda sa nje uklonila i poslednje tragove eventualnih nečistoća. Tek tada, možete početi sa pripremom tinkture.

Tinkturu od koprive, najbolje je praviti u proleće ili u jesen, kada je biljka u izobilju bogata lekovitim i za organizam korisnim sastojcima.

U procesu pripreme tinkture, možete koristiti i list i stabljiku i koren koprive, jer svi navedeni delovi ove biljke imaju pozitivne osobine.

priprema tinkture od koprive i upotreba

Recept za tinkturu od koprive

Da bi ste napravili tinkturu od koprive, potrebno vam je:

– Dve pune čajne šolje sitno iseckane sveže koprive,
– Jedan litar domaće rakije (komovica ili loza).

Način pripreme:

Način pripreme tinkture od koprive je jednostavan. Potrebno je samo navedenu količinu sitno iseckane sveže koprive ubaciti u čistu i suvu staklenu flašu, a zatim to preliti sa jednim litrom domaće rakije. Sadržaj ostaviti da u zatvorenoj flaši odstoji dve nedelje uz svakodnevno mućkanje.

Nakon dve nedelje, tinktura je gotova i tada je treba procediti i čuvati na sobnoj temperaturi u tamnoj flaši.

Način upotrebe

Tinktura od koprive, koristi se tako što se svakodnevno u tri ponavljanja pre obroka, popije u količini od deset do petnaest kapi pomešana sa čašom vode.

Takođe, tinktura od koprive se može koristiti i za spoljašnju upotrebu i to u slučaju kada imate problem sa usporenim ili proređenim rastom kose. Tada, nekoliko kapi tinkture od koprive treba utrljati u koren kose nekoliko puta nedeljno i ne ispirati.

Za šta se sve koristi tinktura koprive?

Tinkturu koprive, korisno je koristiti iz više razloga. Konkretno, ona je delotvorna kod sledećih stanja organizma:

– Kod prisustva anemije i manjka gvožđa u organizmu,
– Kod pada imuniteta,
– Kod prisustva urinarnih infekcija,
– Kod prisustva viroza i prehlada,
– Kod smanjenog izbacivanja tečnosti iz organizma,
– Kod prisustva alergijskih reakcija.

Gde kupiti ovu tinkturu i koja je cena?

Uskoro otvaramo online shop gde ćete po jako povoljnoj ceni moći da naručite tinkturu od koprive. Čekaju vas i specijalni popusti na otvaranju, pa se zato prijavite na našu email listu koju možete videti ispod ovog teksta i obavestićemo vas čim se tinktura nadje u prodaji da dobijete specijalan popust!

Sponzorisano:

Loading...