Čaj od ruzmarina – kao lek i kako se priprema

Iako je uglavnom popularan i koristi se kao začinska biljka, ruzmarin se sve češće koristi i za pripremu čaja.

Čaj od ruzmarina, izuzetno je aromatičan i ukusan, ali što je još važnije, izuzetno je zdrav za ljudski organizam.

Kako se priprema čaj od ruzmarina?

Čaj od ruzmarina, priprema se od sušenih listova ove biljke.

Za njegovu pripremu, potrebno vam je:

– Jedna kafena kašičica sušenih listića ruzmarina,
– Dvesta pedeset mililitara vode.

Postupak pripreme je sledeći:

Dvesta pedeset mililitara vode, stavite na ringlu da provri. Kada voda provri, dok je još na ringli u nju ubacite ruzmarin.

Nastavite kuvanje još oko tri minuta. Nakon toga, poklopite čaj o sačekajte da odstoji desetak minuta. Nakon desetak minuta, čaj procedite i popijte dok je umereno topao.

Zašto je dobro piti čaj od ruzmarina?

Postoji zaista puno razloga zbog kojih je dobro piti čaj od ruzmarina. Pogledajte koji su to razlozi:

– Čaj od ruzmarina ubrzava cirkulaciju:

Zbog ovakve osobine, čaj od ruzmarina se posebno preporučuje osobama koje imaju problem sa usporenom cirkulacijom, (kao što su starije osobe ili osobe koje imaju neki vid zakrčenja krvnih sudova).

– Ima analgetsko delovanje:

Ukoliko vas muči glavobolja, lakši oblik kostobolje koja je nastala usled prisustva reumatskog oboljenja, blaga zubobolja ili bolovi u stomaku u toku menstrualnog ciklusa, čaj od ruzmarina će vam veoma efikasno pomoći.

– Deluje na rešavanje problema sa želucem:

Ukoliko vas muči bilo koji od mogućih oblika problema sa želucem, kao što su otežano varenje, nadimanje želuca, gorušica i slično, popijte šolju toplog čaja od ruzmarina i osetićete da se simptomi smanjuju i da nestaju.

– Deluje na rešavanje problema sa crevima:

Problemi sa crevima kao što su otežana probavna funkcija, zatvor ili dijareja, prisustvo grčeva ili bilo šta slično, nestaće za veoma kratko vreme nakon konzumiranja čaja od ruzmarina.

– Ima ulogu vitaminskog i mineralnog biljnog suplementa:

Čaj od ruzmarina je izuzetno bogat brojnim vitaminima i mineralima koji su neophodni organizmu. Zato, možete ga koristiti kao potpuno prirodan vitaminski i mineralni suplement.

– Koristi se za ublažavanje simptoma prehlada ili viroza:

Ukoliko vas muče simptomi prehlade ili viroze, kao što su drhtavica, osećaj slabosti u organizmu i slično, nekoliko puta tokom dana, popijte po šoljicu čaja od ruzmarina. Takođe, u cilju lečenja prehlade ili viroze, ukoliko osećate bolove u grlu, čaj od ruzmarina možete koristiti kao sredstvo za ispiranje grla.

– Pospešuje mentalne sposobnosti:

Mentalne sposobnosti, kao što su sposobnost opažanja, sposobnost pamćenja i koncentracija, jačaju nakon konzumiranja čaja od ruzmarina. Zbog takve osobine ovog čaja, njegovo konzumiranje se preporučuje u situacijama kada bi vam dobra koncentracija mogla biti od koristi (za vreme učenja recimo).

Takođe, zbog osobine jačanja mentalnih sposobnosti, konzumiranje čaja od ruzmarina se preporučuje i osobama koje boluju od Alchajmerove bolesti ili od staračke demencije.

– Koristi se za lečenje afti:

Bolne i nimalo prijatne afte koje se mogu kao oblik infekcije javiti u usnoj duplji, brže će nestati ukoliko se usna duplja ispira čajem od ruzmarina.

Da li postoje stanja u kojima se ne sme konzumirati čaj od ruzmarina?

U drugom stanju, odnosno u periodu trudnoće, ali i u periodu dojenja, trudnice i doilje bi pre konzumiranja čaja od ruzmarina trebalo da se posavetuju sa lekarom. Takođe, mali broj ljudi kod kojih je prisutna alergijska reakcija organizma na ruzmarin, ne smeju da konzumiraju ovaj čaj.

Osobe koje su pod redovnim terapijama medikamentima, takođe bi pre početka konzumiranja čaja od ruzmarina, trebalo da se posavetuju sa svojim lekarom.

Sponzorisano:

Loading...