Cinkova pasta – upotreba, primena i iskustva

Cink je ruda metala otkrivena u Indiji i Kini još pre nove ere a u evropu je stigla krajem sedamnaestog veka.

Cink je metal koji ima veoma veliku upotrebu, koristi se kao zaštitini sloj preko lima kako bi sprečio njegovu koroziju, koristi se za električne peći. Najpoznatije njegovo jedinjenje je cink oksid i koristi se u industriji boja i lakova.

Pored ove primene, cink je veoma važan elemenat u ljudskoj ishrani. Cink pomaže kod mineralizacije kostiju, zarastanje rana, utiče na rad imunološkog sistema, pravilno rasporedjuje insulin, reguliše krvni pritisak i insulin kao i rad srca. Kod nedostatka cinka javljaju se malokrvnost, zapaljenje kože, sporo zarastanje rana, nedostatak kod dece izaziva niži rast i lošiji umni razvoj.

Cinkova pasta – upotreba, primena i iskustva

Deluje kao lek kod kožnih bolesti, bolesti želuca, reumatizma.Takodje se uzima radi prevencije sezonskih bolesti kao što su kijavica, prehlade, grip tokom jeseni i zime.Redovno unošenje cinka u organizam spreći će opadanje kose ali će i povećati plodnost i poboljšati vam vid.

Uzima se iz hrane ili putem suplemenata.

U hrani se nalazi u ostrigama, posnom mesu i ribi, kao i u kikirikiju, orahu i tamnoj čokoladi.

Da bi se dnevne doze zadovoljile, potrebno je uneti 5mg ovog metala a preporučena je doza od 15 do 20 mg.

Zbog svoje osobine da pomaže kod zarastanja rana i kod smanjivanja upalnih procesa, cink se veoma često nalazi u raznim kozmetičkim preparatima.

Jedan od takvih preparata je i cinkova pasta.Cinkova pasta se sastoji od cinka i pomoćnih supstanci – talka i vazelina.

Talk je metamorfni mineral, nastao metamorfozom magnezijumovih minerala u prisustvu ugljendioksida i vode. Nalazi se u prirodi u obliku stena koje se kasnije razbijajaju i melju u fini prah poznatiji kao talk. Daje koži baršunasti izgled i mekoću.

Vazelin je preparat koji je po svom sastavu veoma sličan masnoći, ali mnogo čistiji od njega pa se zato veoma primenjuje u medicini i kozmetici. Daje elastičnost i mekoću koži.

Cinkova pasta je odlično rešenje kod problema sa bubuljicama, naročito onih mladalačkih, gnojnih i upaljenih. Ono zbog čega se izdvaja od drugih krema je to što ne deluje samo na površinskom delu već prodije u dubimu kože čisteći pore od svih nečistoća, bakterija i virusa, otklanja višak loji pa se tako lojne žlezde vraćaju u normalu a pore počinju da dišu što za posledicu daje lep i blistav ten. Takodje, pospešuje obnovu kože na mestima koja su tretirana tako da sprečava mogućnost nastanka ožiljaka. Cinkova pasta se može koristiti svakodnevno, ne izaziva nuspojave i rezistentnost dužim korišćenjem.

Osim što je dobra kod bubuljica i crvenila na licu, cinkova pasta je odlična kod lečenja herpesa.

Herpes je virus koji doživotno ostaje kod osobe koja se njime zarazi, smešta se u nervnim ćelijama pa zbog toga opstaje, jer se tu skriva i miruje zaštićen od imunog sistema. Kod prvog većeg opadanja imuniteta, kod stresa izazvanog raznim faktorima, virus se bud i napada organizam. U blažem obliku se javlja na krajevima usana ili na nosu. U početnoj fazi se javlja svrab i crvenilo a zatim nastaju sitni plihovi ispunjeni prozirnom tečnošću. Herpes ne boli toliko koliko predstavlja estetski problem osobe koja ga ima. Jedan od odličnih boraca protiv njega je cinkova pasta. Ona zasušuje ranice u veoma kratkom roku a nakon njihovog otpadanja smiruje upaljeno mesto na kome je bio i regeneriše ga u veoma kratkom roku.

Cinkova pasta se takodje koristi kod beba, potpuno je bezbedna za korišćenje kod novorodjenčeta u prvim danima života i veoma blagotvorno deluje za njihovu kožu, naročito kod ojeda od pelena i kod osipa.

Postoje dve jačine paste. Kod lakših upala, kod beba i dece, koristi se pasta sa 15% a kod težih upala sa 40% cinka.

Upotreba cinkove paste je veoma jednostavna. Potrebno je ruke lepo oprati sapunom kao i mesto koje se tretira i osušiti ga peškirom. Zatim naneti kremu i ostaviti da deluje, krema se može koristiti više puta dnevno, broj dana za korišćenje nije ograničen, koristi se sve dok problem ne bude rešen. Kod beba, kada je osip od pelena u pitanju, posle svakog skidanja pelene guzu lepo oprati, obrisati i naneti kremu.

Cinkova pasta je bezbedna za korišćenje i kod trudnica još u prvom trimestaru trudnoće a mogu je koristiti i dojilje.

Nema neželjenih dejstav izuzev ako se ne proguta, u tom slučaju izaziva simptome blagog trovanja pa je potrebno obratiti se lekaru.

Cinkova pasta se može koristiti i kod opekotina i ogrebotina tako što se tanak sloj nanese na povredu a zatim se uvije zavojem kako bi što bolje delovala.

Osim što je veoma delotvorna, cinkova pasta je medju najjeftinijim preparatima pa je dostupna veoma velikom broju ljudi. Može se naći u svim bolje snabdevenim apotekama i nije potreban recept za nju. Čuva se na sobnoj temperaturi na tamnom mestu, rok trajanja joj je veoma dug, može se čuvati do šest meseci a i duže.

Sponzorisano:

Loading...