Crveni zdravac – lekovitost i priprema

Crveni zdravac (Geranium robertianum) je višegodišnja zeljasta biljka koja raste u vlažnim brdovitim i planinskim predelima. U narodu je nazivaju još i macina trava ili očajnica.

Ova biljka je od davnina poznata po svojim lekovitim svojstvima, a najčešće se koristi u vidu čaja ili sirupa.

U nastavku teksta možete saznati nešto više o lekovitim svojstvima crvenog zdravca, a pokazaćemo vam i kako sami da napravite čaj od ove lekovite biljke.

Crveni zdravac - lekovitost i priprema

Lekovitost

Crveni zdravac je biljka koja sadrži mnoga lekovita svojstva, poput tanina, flavonoida, gorkih jedinjenja itd. Crveni zdravac koristi se za lečenje gorušice i nepravilnosti u radu bubrega, pomaže u slučaju dijareje i nesanice i ima diuretičko dejstvo. Zahvaljujući antiseptičkim svojstvima, crveni zdravac može da pomogne u lečenju raznih upala na koži i sluzokoži. Naročito je efikasan u lečenju zapaljenja sluzokože kod organa za varenje.

Osim toga, ova biljka deluje povoljno na nervni sistem i umiruje ga, a smanjuje i simptome malaksalosti i hroničnog umora. Crveni zdravac je dobar za jačanje imuniteta, a čaj od crvenog zdravca se često koristi za ispiranje usta i grla. Crveni zdravac se naročito preporučuje ženama, jer čaj od crvenog zdravca može da reguliše menstrualni ciklus i da pomogne u slučaju bolnih i obilnih menstruacija. Jedna od najznačajnijijih blagodeti crvenog zdravca je ta što može da pomogne u lečenju neplodnosti kod žena.

Čaj od crvenog zdravca daje odlične rezultate u lečenju neplodnosti jer reguliše lučenje polnih hormona, čuva zdravlje jajnika i prohodnost jajovoda, a leči i sve upale ženskih reproduktivnih organa. Ono što je važno jeste da se čaj od crvenog zdravca pije najmanje tri meseca, a da se pravi pauza za vreme menstrualnog ciklusa. Preporučuje se da oba partnera piju ovaj čaj, a njegova upotreba je potpuno bezbedna. Iskustva su pokazala da su mnoge žene uz pomoć čaja od crvenog zdravca uspele da izleče neplodnost i da ostanu u drugom stanju.

Priprema ovog čaja na 5 načina

Recept 1. (Čaj od crvenog zdravca) Da biste napravili čaj od ove lekovite biljke biće vam potrebno 10 g osušenog crvenog zdravca koji treba da prelijete sa 2 dl ključale vode. Poklopite čaj i pustite da odstoji oko pola sata, a nakon toga procedite čaj i pijte ga 2 puta dnevno. Preporučuje se da pijete jednu šolju ovog čaja svako jutro na prazan stomak, a drugu šolju treba popiti u toku dana.

Recept 2. (Čaj od crvenog zdravca za ispiranje usta) Pripremite po 25 g crvenog zdravca, nane, iđirota i kamilice i pomešajte sve sastojke. Uzmite dve kašike ove čajne mešavine i prelijte sa 2 dl ključale vode, a zatim poklopite i pustite da čaj odstoji oko pola sata. Procedite čaj i ispirajte usta njime nekoliko puta u toku dana.

Recept 3. (Čaj od crvenog zdravca protiv proliva) Pomešajte po 20 g crvenog zdravca, virka, petrovca, vranilovke i smilja. Uzmite 3 kašike ove čajne mešavine i prelijte sa pola litre hladne vode. Poklopite čaj i ostavite ga da prenoći, a ujutru ga zagrejte sve dok ne proključa. Kada se čaj prohladi procedite ga i pijte ga tokom dana umesto vode.

Recept 4. (Čaj od crvenog zdravca protiv proliva) Pomešajte po 30 g kantariona, rizoma od crvenog zdravca i žive trave sa 10 g majčine dušice. Uzmite 3 kašike ove čajne mešavine i prelijte sa pola litre hladne vode. Ostavite čaj da odstoji preko noći a ujutru ga zagrejte sve dok ne proključa, a zatim ga ohladite i procedite. Ovaj čaj je takođe potrebno piti tokom celog dana umesto vode.

Recept 5. (Čaj od crvenog zdravca za plodnost) Jedan prstohvat biljke crveni zdravac prelijte sa 125 ml ključale vode, pa pustite da odstoji oko 10 minuta. Procedite čaj i pijte ga nekoliko puta dnevno u manjim gutljajima.

Sponzorisano:

Loading...