Čukljevi na nogama – uzrok, simptomi i lečenje

Čukljevi na nogama (lat. Hallux valgus) su veoma bolne i neprijatne izrasline na stopalima koje muče veliki broj ljudi. Ipak, smatra se da se čukljevi znatno češće javljaju kod žena nego kod muškaraca.

Ove izrasline se javljaju odmah pored korena palca, odnosno sa unutrašnje strane zgloba palca, i sačinjene su od nakupljenih naslaga soli. Čukalj može da se javi samo na jednom stopalu, a može se javiti i na oba stopala istovremeno. Osim što estetski ne izgledaju lepo, ovi čukljevi mogu biti veoma opasni po zdravlje i dovesti do raznih komplikacija.

Takođe, čukljevi mogu da vam otežaju kretanje i može biti veoma teško da nabavite odgovarajuću obuću, koja vas neće žuljati i stezati.

U nastavku teksta ćete saznati nešto više o uzrocima i simptomima čukljeva na nogama, a pokazaćemo vam i načine na koje možete tretirati ovaj zdravstveni i estetski problem.

cukljevi na nogama – uzrok, simptomi i lečenje

Uzrok

Postoje razni faktori koji mogu uzrokovati nastanak čukljeva. Kada su žene u pitanju, najčešći uzrok pojave čukljeva jeste nošenje visokih potpetica i neudobne i uske obuće. Isto tako, i nošenje potpuno ravne obuće može da uzrokuje pojavu čukljeva. Još jedan od mogućih uzroka su i ravni tabani, jer u tom slučaju stopala trpe velika opterećenja i dolazi do deformacije u vidu čukljeva.

Zatim, u pitanju može biti i genetska predispozicija, ali i neki sporedni faktori, kao što su nepravilna ishrana i veoma spor metabolizam. Nastanku čukljeva mogu doprineti i angina, grip, prehlada, pa čak i giht.

Simptomi

Osnovni simptom čukljeva jeste svakako izraslina na stopalu, koja izgleda jako ružno i kvari izgled stopala. Ta izraslina vremenom postaje veoma bolna i osetljiva na bilo kakav dodir i pritisak, pa čak i pri hodu, a često se javlja crvenilo i dolazi do upale. U nekim težim slučajevima može se desiti da palac čak pređe preko drugog prsta i da pokretljivost palca bude potpuno ograničena.

Lečenje

Što se lečenja tiče, postoji operativno, odnosno hirurško lečenje, i lečenje bez hirurške intervencije, koje podrazumeva niz metoda i prirodnih načina lečenja.

Operativno lečenje. Operacija je uvek poslednji izbor, jer postoji opasnost od brojnih komplikacija do kojih može doći u procesu same intervencije. To je ono što pacijente najviše plaši i retko ko se opredeljuje za ovu varijantu lečenja. Najveći broj ljudi se odlučuje na taj korak upravo iz estetskih razloga ili ukoliko je u pitanju upala čukljeva i ukoliko su bolovi nepodnošljivi. Ono što je važno znati jeste da operacija čukljeva nije uopšte jednostavna i da uspeh operacije nije uvek zagarantovan. Zato uvek prvo pokušajte da rešite problem sa čukljevima uz pomoć nekih prirodnih metoda.

Neoperativno lečenje. Kada je u pitanju neoperativna metoda, postoje razni tretmani koji mogu da ublaže simptome, da umanje bol ili da spreče dalje komplikacije i deformitete. Ono što je prvo i osnovno kod lečenja čukljeva jeste da se promeni obuća, odnosno da se izbegavaju štikle i uska obuća. Obuća mora biti udobna, a naročito se preporučuje kožna obuća. Ono što je važno jeste da stopala ne budu previše opterećena, a od velike koristi može biti da hodate bosi kada god ste u mogućnosti. Postoje i takozvani separatori koji se stavljaju između palca i drugog prsta i koji pomažu u lečenju čukljeva, ukoliko se redovno nose duži vremenski period. Postoje različite vrste ovih separatora. Neke najjednostavnije možete nabaviti u apotekama, a postoje i neke novije varijante koje možete poručiti putem interneta i koje imaju dosta zadovoljnih korisnika.

Zatim, postoje i brojni prirodni lekovi koji mogu pomoći u lečenju čukljeva. Zapravo, to su prirodni čajevi koji podstiču izbacivanje soli iz organizma i sprečavaju njeno nagomilavanje. Nekada se primenjuju i tehnike u kojima se stimulišu određene kritične tačke i na taj način se stopala opuštaju i normalno se razvijaju. Pored svih ovih metoda i tehnika, postoje i potpuno prirodni načini na koje se mogu izlečiti čukljevi. U nastavku ćemo vam pokazati koji su to prirodni lekovi i kako ih možete koristiti.

Čaj od lovorovog lista. Lovorov list se od davnina koristi kao prirodni lek za čukljeve. Upotreba lovorovog lista spada u domen alternativne medicine. Pošto čukljevi predstavljaju nagomilane naslage soli, potrebno je pre svega tu so izbaciti iz organizma, a u tome nam može pomoći lovorov list. Potrebno je samo da uzmete jednu kašiku lovorovog lista i da je prelijete sa 300 ml vode. Kuvajte nekoliko minuta i dobijeni napitak stavite u termos bocu i ostavite da stoji u toku noći. Sutradan procedite napitak i možete ga konzumirati. Preporučuje se da čaj od lovorovog lista pijete u toku celog dana, pa nikako nemojte odjednom sve da popijete. Najbolje je da ovaj postupak ponavljate tri dana uzastopno.

Dakle, svako veče pripremite svež napitak od lovorovog lista i ostavite ga da odstoji preko noći, pa ga pijte sutradan. Nakon 3 dana primene ovog postupka, potrebno je napraviti pauzu od 7 dana, a onda ponovite ceo proces i tako u krug. U početku konzumiranja ovog čaja može se desiti da često imate potrebu za mokrenjem, a to je znak da se soli u organizmu rastvaraju i da je bešika pomalo iritirana. Već nakon desetak dana osetićete promene i rezultati će postajati vidljivi. Osetićete blago olakšanje u celom telu, a znatno će se smanjiti i bolovi u zglobovima. Terapija čukljeva čajem od lovorovog lista traje 2 meseca, a nakon tog perioda rezultati će biti i više nego zadovoljavajući.

Pasta od lovorovog lista. Osim što možete napraviti čaj od lovorovog lista, ovaj list možete koristiti i za spoljnu upotrebu. Naime, potrebno je samo da uzmete 5 listova lovora i da ih usitnite, a zatim ih prelijte sa 100 ml 96% alkohola. Pustite da ova smesa odstoji oko nedelju dana, a nakon toga masirajte čukljeve ovom pastom. Bilo bi dobro da pre nanošenja ove smese od lovorovog lista i alkohola prvo naparite stopala, a nakon mazanja da obujete pamučne čarape.

Rastvor od joda i aspirina. Jod u kombinaciji sa aspirinom takođe predstavlja odlično sredstvo za uklanjanje bolnih čukljeva na stopalima. Naime, potrebno je samo da isitnite 5 tableta (od 200 mg) aspirina ili andola u 10 ml vode i da dobro promućkate. Aspirin će se potpuno rastvoriti u jodu i postaće bezbojan. Ovim rastvorom je potrebno mazati čukljeve i ostala bolna mesta oko njih. Mažite čukljeve svako veče, a onda ih u toku noći utoplite. Rezultati će veoma brzo biti vidljivi.

Sapun i jod. Čak i običan sapun može da bude od velike pomoći kada je u pitanju lečenje čukljeva. Potrebno je samo da narendate sapun i da ga nanesete na bolne čukljeve. Dobro izmasirajte taj deo stopala, a zatim ga isperite i osušite.

Nakon toga, uzmite štapić za uši i umočite ga u jod, pa preko čukljeva nacrtajte mrežicu koja se sastoji od vertikalnih i horizontalnih linija, odnosno kvadratića. Na taj način jod će se najbolje apsorbovati i zato se ova tehnika često preporučuje. Potrebno je da se jod osuši na koži, a onda možete obuti čarape. Terapija sapunom i jodom traje mesec dana, a za to vreme čukljevi treba u potpunosti da nestanu.

Rastvor od limuna i joda. Još jedan od prirodnih lekova za čukljeve jeste rastvor od limunovog soka i joda. Potrebno je samo da pomešate jednake količine ova dva sastojka i da time masirate bolna mesta na stopalu. Čukljevi će veoma brzo početi da se povlače.

Obloge od želatina. U uklanjanju čukljeva može da pomogne čak i želatin, koji možete kupiti u bilo kojoj prodavnici. Uzmite jednu kesicu želatina i rastvorite je u pola čaše vode. Zatim, tu smesu stavite na pamučnu krpu i previjte je preko čukljeva, a odozgo stavite najlon kesu, pa peškir. Ovu oblogu je potrebno držati preko noći i ponavljati postupak svako veče, sve dok rezultati ne budu zadovoljavajući.

Parenje nogu. Još jedna od efikasnih metoda za lečenje čukljeva jeste parenje nogu. Ovaj postupak potrebno je primenjivati svaki dan, u periodu od najmanje mesec dana. Postoje razni načini na koje možete pariti noge. Naime, možete napuniti šerpu ljuskama krompira, dodati vodu i sve prokuvati oko 10 minuta. Nakon što se smesa malo ohladi, u njoj parite noge oko pola sata.

Zatim, stopala možete da parite i u čaju od žalfije. Potrebno je samo da uzmete 50 g žalfije i da je kuvate oko 10 minuta u 3 l vode. Kada se čaj malo prohladi, u njemu držite stopala oko pola sata. Čaj u ovom slučaju ne treba da se procedi. Još jedna od opcija za parenje stopala jeste mešavina soli, joda i vode. Potrebno je samo da u jednu litru tople vode dodate 10 kapi joda i 2 kašike soli i da parite stopala unutra oko pola sata. Bez obzira za koji način parenja stopala se odlučite, važno je da nakon tretmana obujete čarape i da što više odmarate stopala. Rezultati će u roku od mesec dana biti zaista vidljivi.

Kao što ste videli, postoje razni načini na koje možete lečiti čukljeve na nogama. Probajte neku od predloženih metoda i pokušajte na sve načine da izbegnete hiruršku intervenciju. Ono što je najvažnije jeste da budete svesni da se problem sa čukljevima ne može rešiti za jedan dan i da je potrebno vreme da bi došlo do potpunog izlečenja. Budite strpljivi i pokušajte sa nekim prirodnim metodama koje mogu da vam donesu izvanredne rezultate.

Sponzorisano:

Loading...