Da li je fruktoza zdrava ili ne?

Fruktoza je proste šećera monosaharid koji se nalazi kako u voću tako i u drugim biljkama. Ona se najviše koristi u proizvodnji hrane i pića jer je vrlo povoljna za proizvodnju a vrlo je slatka.

Ako niste znali voćni šećer odnosno fruktoza je ubedljivo najsladji šećer od svih prirodnih šećera koji postoje.

Da-li-je-fruktoza-zdrava-ili-ne

Gde ima najviše fruktoze?

Najviše fruktoze ima u svim vrstama voća, zatim u medu i u povrću. Smokve, jabuke i kruške su voćke koje imaju jako puno fruktoze u sebi, više nego na primer breskve ili kajsije.

Što se povrća tiče najviše je ima u luku i kukuruznom šećercu. Za njenu proizvodnju se obično i koristi kukuruz šećerac.

Da li je fruktoza zdrava ili ne?

Teško je dati precizan i jednostavan odgovor na ovo pitanje. Generalno gledano, svaki šećer goji pa tako i fruktoza. Ipak, šećer je i jedan od glavnih izvora energije pa se ne sme zanemariti, samo treba voditi računa kakav je koji šećer, u kojo meri ga smemo konzumirati i u kom dobu dana.

Unos šećera se ne preporučuje u kasnim večernjim satima zbog mogućnosti otežanog varenja, nadimanja i nagomilavanja sala kroz odredjeni vremenski period.

Ipak, imajte na umu da je prirodno voće i fruktoza iz njega često mnogo manje opasna i mnogo zdravija od fruktoze koju možete uneti kroz raznu preradjenu hranu.

Zato ukoliko možete i želite da birate, pre se odlučite da količine fruktoze uneste tokom dana iz voće umesto iz preradjenih slatkiša i čokoladica koji imaju mnogo više štetnih sastojaka.

Voćke koje se preporučuju da se konzumiraju tokom dana, pogotovo za doručak ili za užinu su:

– Jabuke – koje imaju jako puno zdravih biljnih vlakana

– Pomorandže – koje su zaista sjajan izbor vitamina C koji će ojačati naš imunitet

– Jagode – koje su jako ukusne i odličan izvor energije

– Banane – koje su vrlo dobar izvor kalijuma i kvalitetnih ugljenih hidrata

Ako se pitate da li je dobro jesti voće za večeru i u kasnim satima, pročitajte ovaj članak.

Sponzorisano:

Loading...