Depilacija pazuha – postupak i saveti

Pazuh je jedna od najosetljivijih i najnežnijih regija našeg tela. U toj zoni se nalazi mreža limfnih čvorova i žlezda, te je pravilna nega pazuha od velikog značaja za naše zdravlje.

Pazuh je izuzetno  delikatno područje i prvi je na meti ispitivanja za postavljanje dijagnoze tumora dojke, upravo zbog spleta žlezda koje se tu nalaze. Posebno treba voditi računa o nezi kože pazuha i pravilnom tretmanu uklanjanja dlačica na ovom mestu.

Higijena i nega pazuha

Nega ove osetljive zone podrazumeva kompletnu brigu o njenoj pravilnoj higijeni, a takođe i o njenom izgledu. Pored toga, nije svejedno ni koje ćete kozmetičke preparate nanositi na ovo delikatno područje. Treba voditi računa i o dobrom izboru dezodoransa, stikova i drugih preparata. Obratite pažnju na sastav industrijskih antiperspiranata koje nanosite ispod pazuha. Preporučljivo je upotrebljavati dezodoranse koji ne sadrže aluminijum i silicijum. Oni, doduše, nisu još uvek toliko zastupljeni na tržištu, ali se mogu pronaći u linijama nekih proizvođača u većim lancima drogerija ili u apotekama.

Depilacija pazuha - postupak i saveti

Postoje i alternativna prirodna rešenja protiv znojenja i neprijatnih mirisa ispod pazuha, koji nisu invazivni kao hemijski preparati. To su soda bikarbona, limunov sok i jabukovo sirće. Soda bikarbona se koristi tako što se pomeša sa malo vode i tim rastvorom se istrlja pazuh, a potom se uklone ostaci sode bikarbone. Sirće i limunov sok se natapaju na vatu, kojom se pazuh jednostavno briše. Prednost ovih prirodnih preparata je što nisu agresivni, a pritom prirodno sprečavaju i stvaranje tamnih kolutova ispod pazuha, do čega može dovesti duga upotreba industrijskih dezodoranasa.

Metode depilacije pazuha i saveti

Depilacija pazuha je sastavni deo nege ove osetljive zone. Postoji više načina da se ona izvede, a često se postavlja pitanje i koja je od njih najbezbednija. U većini slučajeva, metode uklanjanja dlačica ispod pazuha nisu opasne po zdravlje, a izbor varira od individualne osetljivosti kože i ličnih preferencija.

Brijanje

Brijanje dlačica ispod pazuha je najčešća metoda uklanjanja malja. Ona je bezbolna, brza i praktična. Njena mana je to što ćete morati vrlo često da je ponavljate, ali budući da je zaista jednostavna, to ne bi trebalo da bude problematično. Ono što se može javiti kao neugodnost jeste laka iritacija kože, crvene ili upaljene tačkice na mestima gde su uklonjene dlačice. Zato se savetuje upotreba pene za brijanje, koja, osim što olakšava sam proces uklanjanja, takođe i blago dezinfikuje tretirane zone. Od ključne važnosti je da se brijanje vrši uvek čistim ili novim žiletom, kao i da područje pazuha bude oprano. Nakon brijanja se može koristiti neka umirujuća krema, posebno ako je koža jako osetljiva, dok dezodoranse i stikove ne bi trebalo stavljati na sveže tretiran pazuh.

Električna depilacija

Ova metoda je bolnija, ali uklanja dlačice na duže staze. Praktikuje se električnim depilatorom i možete je raditi sami. Njena prednost je to što ne morate da čekate da dlačice potpuno izrastu i što se nakon više puta dlačice proređuju, a prag bola se pomera, te će svaka naredna depilacija biti lakša i podnošljivija.

Depilacija voskom

Depilacija voskom je takođe prilično bolna, no traje veoma kratko, a rezultati su dugoročni. I nakon ove vrste depilacije se dlačice znatno proređuju, pa nije nužno da se primenjuje često. Nezgoda je u tome što za ovu metodu mora da se sačeka da dlačice porastu i što nije praktična za izvođenje u kućnim uslovima, zbog nedostupnosti područja. Najbolje je potražiti ovu uslugu u profesionalnom kozmetičkom salonu. Iako nije dokazano da je ova metoda depilacije opasna za zdravlje, lekari ipak savetuju da joj se pristupa sa oprezom.

Laserska depilacija 

Ova metoda je postala popularna u poslednje vreme, a stručnjaci su potvrdili da je bezbedna za zdravlje. Njom se dlačice uklanjaju trajno, laser uklanja dlačice u korenu, a pritom ne oštećuje žlezde koje se nalaze zbatno dublje ispod površine kože. Takođe je jako pogodna za osobe sa osetljivom kožom, jer ne iritira kožu i ne dovodi do urastanja dlaka.

Sponzorisano:

Loading...