Dijeta sa heljdom – jelovnik i iskustva

Dijeta sa heljdom, svrstava se u red prilično rigoroznih dijeta, jer je tokom njenog sprovođenja, dozvoljeno jesti isključivo barenu heljdu u kombinaciji sa svega nekoliko određenih drugih namirnica.

Ipak, ukoliko se odlučite za ovu dijetu, možete biti sigurni da vaš trud neće biti uzaludan i da rezultati neće izostati.

Koliko dugo treba da traje dijeta sa heljdom?

Dijeta sa heljdom, treba da traje 14 dana, odnosno dve nedelje. Nakon tog perioda, trajanje dijete ne treba produžavati, već do njenog eventualnog ponavljanja, treba napraviti vremensku pauzu od najmanje dve nedelje do najviše mesec dana.

dijeta sa heljdom jelovnik i iskustva

Koliko kilograma možete izgubiti zahvaljujući dijeti sa heljdom?

Ukoliko se pridržavate pravila koja definišu ovu dijetu, u toku jedne nedelje njenog trajanja, možete oslabiti i do neverovatnih 7 kilograma. Postoje čak i primeri osoba koje su za nedelju dana izgubile i do 10 kilograma uz pomoć dijete sa heljdom.

Koja su osnovna pravila koja definišu dijetu sa heljdom?

U toku prva četiri dana sprovođenja dijete sa heljdom, u organizam ne bi trebalo da unesete više od ukupno 600 kalorija.
Nakon četvrtog dana sprovođenja dijete, pa sve do kraja njenog sprovođenja, broj kalorija koje unesete tokom dana u organizam, treba da duplirate.

Pritom, namirnice morate birati po takođe definisanim pravilima.

Ovo su namirnice koje je dozvoljeno konzumirati:

– Barena heljda (pripremljena po recepturi koju ćete moći da pročitate u ostatku ovog teksta),
– Kefir (u količini ne većoj od jednog litra dnevno),
– Jogurt sa niskim procentom mlečne kiseline (u količini takođe ne većoj od jednog litra dnevno),
– Punomasni jogurt (u količini ne većoj od 150 mililitara dnevno),
– Sezonsko voće (u količini ne većoj od dve voćke dnevno).

Ono što želimo da naglasimo, a vezano je za preporučenu meru dnevnog unosa kefira i jogurta sa niskim procentom mlečne masti, jeste da su to mere koje se odnose na situaciju ukoliko se odlučite da konzumirate samo kefir ili samo jogurt. Ukoliko budete kombinovali ove dve namirnice, obratite pažnju na to da da ukupna količina ove dve namirnice ne pređe meru od 1 litra.

Sve ostale namirnice, koje nisu uključene u spisak dozvoljenih namirnica u okviru dijete sa heljdom, treba da izbacite iz svoje ishrane u toku sprovođenja ove dijete.

Pored svih drugih namirnica osim navedenih, u toku trajanja dijete sa heljdom, iz upotrebe treba da izbacite i šećer, so, alkoholna pića, gazirana pića i sokove.

Možete piti jedino kafu ili čaj i to bez šećera ili drugog zaslađivala, kao i vodu, bilo da je reč o običnoj ili mineralnoj vodi.

Konkretno, dnevno treba da unesete u organizam oko 2 litra vode, a ukupan unos tečnosti (zajedno sa kafom ili čajevima), ne treba da prelazi tri litra dnevno.

Na koji način i u kojoj količini treba pripremati heljdu:

Uveče pre spavanja, jednu čašu celih zrna heljde, treba preliti sa dve čaše ključale vode. To treba poklopiti i ostaviti da tokom noći odstoji na sobnoj temperaturi.

Ovako pripremljenu heljdu, treba konzumirati u toku dana.

Raspored i broj obroka u toku trajanja dijete sa heljdom, nije tačno definisan. Bitno je da u toku dana, pojedete pripremljenu količinu heljde i da se pridržavate propisanog odabira namirnica.

Važne napomene:

Ukoliko primetite da dijeta sa heljdom deluje suviše iscrpljujuće na vaš organizam ili jednostavno ne želite da se oslobodite drastično velikog broja kilograma, trajanje ove dijete, možete prepoloviti i svesti ga na nedelju dana.

U cilju lakše otpornosti organizma na tok dijete sa heljdom, u toku njenog sprovođenja, možete konzumirati multivitaminske ili multimineralne suplemente u formi šumećih tableta. Pritom, nemojte preterivati sa unosom takvih suplemenata, već ih unosite u organizam u meri koja je preporučena na njihovoj ambalaži.

Još jednom ćemo napomenuti, nakon maksimalno dve nedelje sprovođenja dijete sa heljdom, nemojte produžavati njeno trajanje.

Sponzorisano:

Loading...