Domaće kiselo mleko – lekovitost i recept

Kiselo mleko i jogurt – dva mlečna proizvoda koja idu ruku pod ruku sa zdravom i ukusnom ishranom. Gotovo da ne postoji osoba koja može da zamisli projice bez kiselog mleka, ili doručak bez jogurta. Ova vrsta namirnice nalazi se na svim jelovnicima širom sveta, te važi za jednu od omiljenih svetskih namirnica.  A osim što je lepog i osvežavajućeg ukusa, kiselo mleko deluje okrepljujuće i lekovito na vaše telo. Ono sadrži sve neophodne nutritivne sastojke – masnoće, ugljene hidrate i proteine.

Kiselo mleko i kao lek i kao preventiva:  

kiselo mleko i digestivni organi:

ono što je bitno da znate kada je u pitanju kiselo mleko, jeste da usled delovanja mlečno-kiselinskih bakterija, struktura belančevina i masti se menja u odnosu na mleko. Ovakva struktura omogućava da naš želudac mnogo lakše svari određenu količinu kiselog mleka (čak i do tri puta brže!) nego istu takvu količinu običnog mleka. Zbog toga ovaj mlečni proizvod ima jako povoljan uticaj na crevnu floru, i pospešuje rad organa za varenje, dok istovremeno služi i kao lek protiv dijareje.

Domaće kiselo mleko - lekovitost i receptkiselo mleko kao antibiotik:
može da posluži i kao preventiva razvoju bakterija poput stafilokoka ili salmonele, sprečava razvoj bolesti dizenterije, stoga na neki način funkcioniše slično antibiotiku.  Trenutno mnogi instituti u inostranstvu rade na tome da pokažu koliko tačno jogurt i kiselo mleko jačaju imuni sistem u ćelijama, time efikasno sprečavajući da razne bolesti nastupe.

kiselo mleko jača kosti:
osim što utiče na digestivne organe, kiselo mleko potpomaže i spajanje i jačanje kalcijuma i fosfora – minerala koji su odgovorni za zube i kosti. Ono što je zanimljivo jeste to da se ova činjenica odnosi samo na jogurt i kiselo mleko (mnogi ljudi čak smatraju da je razlika između ova dva mlečna proizvoda zanemarljivo mala), ali ne i na sir i obično mleko.

kiselo mleko i holesterol:
postoje dve vrste holesterola, takozvani HDL, „dobar” i LDL, „loš”. Ukoliko je povećan broj LDL-a, to može dovesti do zakrčenja krvih sudova, do infarkta i mnogih drugih opasnih komplikacija. Jedna od prvih procedura za smanjivanje holesterola je i prilagođavanje ishrane. Dok se kajmak, puter i punomasni sirevi nipošto ne preporučuju, s druge strane kefir, jogurt i kiselo mleko mogu da pomognu ljudima sa povišenim holesterolom.

kiselo mleko kao sastavni deo gotovo svake dijete:
ujedno je i jedan od omiljenih i krajnje efikasnih sastojaka svake dijete, jer je lako svarljiv, slaže se sa mnogim začinima, i ide uz razna jela, a pritom ne sadrži mnogo kalorija. Sto grama kravljeg kiselog mleka u sebi ima 64 kalorije, dok ovčije kiselo mleko u sebi sadrži 121 kaloriju. Prema istraživanjima u Bostonu, žene koje redovno konzumiraju kiselo mleko, vitkije su od onih koje to ne čine.

Recept za domaće kiselo mleko:

Sastojci za pripremu:

-gust jogurt ili kisela pavlaka (1);
-mleko (2l)

Postoji nekoliko recepta za pravljenje domaćeg kiselog mleka, od kojih mnogi zahtevaju pokrivanje peškirima i umotavanje u krpe radi očuvanja toplote, a neki od recepata kao sastojke (gotovo paradoksalno) navode samo mleko i kupljeno ili ranije napravljeno kiselo mleko. Ovaj recept je jednostavan i lak, jedino što treba da imate na umu je činjenica da je za kiselo mleko neophodno da odstoji nekoliko sati, stoga priprema traje.

Priprema:

Prokuvajte 2l mleka (mleko bi trebalo da bude što masnije), mešajući konstantno, i vodeći računa da vam ne zagori. Na prvi znak ključanja, sklonite mleko sa ringle i sipajte deo u manju posudu. Zatim sve ostavite da se malo ohladi (oko tridesetak minuta) . Pošto se u posudici nalazi količinski manje mleka, ono će se brže ohladiti, stoga čim procenite da je dovoljno ohlađeno (odnosno, da nije vruće već toplo, dovoljno da može da se pije, na primer), dodajte unutra kiselu pavlaku ili malo gustog jogurta (otprilike omanju šolju), i to promešajte dobro, da vam ne bi ostale nikakve grudvice.

Dok čekate da se mleko ohladi, uključite i zagrejte rernu na nekih 50 stepeni.
Kada se prohladi i mleko iz veće posude, proverite da li se napravio kajmak i slobodno ga sklonite, jer nije neophodan pri pravljenju kiselog mleka. Zatim razmućenu pavlaku dodajte u rahlađeno mleko i konstantno mešajte nekoliko minuta.

Zatim posudu prekrijte folijom i izbušite rupice čačkalicom, i ubacite u rernu na dvadesetak minuta.

Nakon 20 minuta ugasite rernu, ali nemojte da je otvarate, već ostavite da posuda stoji u rerni 6 do 7 sati. Najjednostavnije je da ostavite da stoji preko noći, a ujutru skinite foliju, stavite providnu foliju umesto nje i prebacite posudu u frižider dok kiselo mleko ne postane hladno – jer je jedna od karakteristika kiselog mleka upravo to što je tako osvežavajuće.

Ukoliko vam dobijena gustina ne odgovara i želite gušće kiselo mleko, jednostavno ga procedite, i dobićete veću gustinu.

Nakon što napravite svoju prvu turu, za svaku sledeću umesto jogurta ili kisele pavlake možete da koristite prethodno napravljeno domaće kiselo mleko.

Prijatno!

Sponzorisano:

Loading...