Domaće kupinovo vino – lekovitost i recepti

Kupina se najviše gaji u južnim krajevima Evrope gde je toplija klima, pa je dosta ima i na našim prostorima. Ova biljka sazreva u leto i daje ukusne tamnoplave bobičaste plodove koji se mogu jesti sveži, ali od njih se mogu praviti i džemovi, kompoti, čajevi i veoma ukusno kupinovo vino. Osim što je ukusno, kupinovo vino sadrži i mnogo lekovitih svojstava, pa se često koristi za prevenciju i lečenje raznih zdravstvenih tegoba.

Kupinovo vino ima veoma prijatan ukus, a mogu ga konzumirati i zdrave osobe, kao i trudnice i dojilje. Osim toga, kupinovo vino može biti veoma korisno i za decu, ali preporučuje se da ga deca piju razblaženog sa vodom.

Domaće kupinovo vino - lekovitost i recepti

Lekovitost

Plodovi kupine su bogat izvor vitamina C i E, folne kiseline, minerala poput kalijuma, gvožđa, magnezijuma i drugih hranljivih materija. Antioksidanti koji se nalaze u kupinama uspešno se bore protiv slobodnih radikala i mogu da spreče pojavu raznih bolesti.

Leči malokrvnost. Kupine su se od davnina koristile kao lek protiv malokrvnosti, pa se vino od kupina preporučuje čak i deci, trudnicama, ženama u menopauzi i ostalim osobama koje imaju povećane potrebe za gvožđem. Preporučuje se da ove osobe pre ručka popiju 1 dl kupinovog vina.

Jača imunitet. Zahvaljujući antioksidativnom dejstvu, kupinovo vino se koristi za jačanje imuniteta. Ono može da smanji rizik od nastanka virusnih oboljenja, poput gripa ili prehlade, a poznato je i po svojim antibakterijskim i antiupalnim svojstvima.

Čuva kardiovaskularno zdravlje. Zahvaljujući polifenolima koje sadrži, kupinovo vino povoljno deluje na srce i krvne sudove i sprečava nastanak kardiovaskularnih oboljenja. Ukoliko se umereno konzumira, ovo vino obezbeđuje unos svih neophodnih hranljivih materija koje štite srce, pa se takođe preporučuje starijim osobama koje imaju povećan rizik od nastanka srčanih bolesti.

Snižava holesterol. Zahvaljujući velikim količinama pektina koji se nalazi  kupinama, kupinovo vino snižava nivo lošeg holesterola u krvi.

Leči dijabetes. Kupinovo vino se dosta preporučuje i dijabetičarima, jer može da pomogne da se snizi nivo šećera u krvi.

Jača kosti. Kupinovo vino je dobro za starije osobe jer sadrži velike količine mangana, jača kosti i sprečava pojavu osteoporoze.

Sprečava rak. Dokazano je da kupinovo vino ima i antikancerogena svojstva i da se redovnom upotrebom ovog vina može smanjiti rizik od nastanka ove najgore bolesti, naročito raka dojke, raka grlića materice i raka debelog creva.

Poboljšava probavu. Kupinovo vino povoljno utiče na rad creva i na probavni trakt, pa može da ubrza metabolizam i na taj način da doprinese mršavljenju.

Čuva zdravlje očiju. S obzirom da kupine sadrže lutein, ovo vino sprečava pojavu raznih očnih oboljenja. Dokazano je da kupinovo vino može da smanji rizik od nastanka katarakte za 32%, pa ga oftalmolozi često preporučuju svojim pacijentima.

Čuva mentalno zdravlje. Još neka istraživanja su pokazala da kupinovo vino ima pozitivan uticaj i na mentalno zdravlje. Ono poboljšava kognitivne funkcije i pomaže u slučaju loše koncentracije i pamćenja. Dokazano je da osobe koje redovno konzumiraju kupinovo vino imaju manje šanse da obole od Alchajmerove ili Parkinsonove bolesti ili da dožive moždani udar.

Recepti za pripremu kupinovog vina:

Da biste napravili kupinovo vino, najpre morate nabaviti sveže ili zamrznute kupine i šećer. Voće i šećer uvek treba da budu u razmeri 5:1, pa za početak možete uzeti 10 kg kupina i 2 kg šećera.

Recept 1

Stavite sveže kupine u bure ili u neku veću čistu posudu i dobro ih izgnječite sve dok se ne dobije kašasta masa, a zatim dodajte šećer. Mešajte dok se sastojci dobro ne sjedine, a nakon toga sipajte ovu smesu u staklene flaše. Važno je da čepove ne zatvarate do kraja da biste sprečili da vino prekipi kada dođe do vrenja. Ostavite flaše da stoje na suncu oko 2 meseca, a nakon toga vaše vino je gotovo. Zatvorite flaše čepovima i čuvajte ih na hladnom mestu.

Recept 2

Poređajte očišćene sveže kupine u bure i nemojte ih gnječiti. Postavite jedan red kupina, a zatim pospite šećerom, pa preko toga opet stavite red kupina i ponavljajte proces sve dok ne potrošite sve kupine i sav šećer. Zatim, pokrijte bure krpom ili gazom i pustite da odstoji na umerenoj temperaturi 2-3 nedelje. Nakon tog perioda neke kupine će isplivati na površinu i morate ih ukloniti, a sok iz bureta procedite kroz gazu i naspite ga u čiste tegle. Pustite da sok odstoji još 7 dana, a za to vreme će se stvoriti talog na dnu tegle, a na površini će biti vino. Nakon nedelju dana, procedite vino kroz dvostruku gazu i naspite ga u čiste staklene flaše. Na otvore flaša vežite gazu i ostavite flaše na hladnom mestu. Nakon perioda od 3 nedelje, vaše kupinovo vino je gotovo i možete ga konzumirati. Flaše zatvorite čepovima, a talog iz tegli nemojte bacati, već ga možete pomešati sa svežim kupinama, kako biste dobili kupinovo sirće. Kupinovo vino se obično služi hladno, a njegov rok trajanja je neograničen.

Sponzorisano:

Loading...