Domaći džem i pekmez od šipka – recept

RECEPT ZA DOMAĆI DŽEM OD ŠIPKA:

Lekovita svojstva šipka ili divlje ruže (Rosa canina) odavno su poznata u narodu. Šipak se svrstava u najdragocenije biljke jer sadrži vitamine, minerale, organske kiseline i druge biološki aktivne materije u ogromnim količinama. Bogat je vitaminima C, B, P i K, provitaminom A, natrijumom, taninima, flavonoidima, limunskom i jabučnom kiselinom, pektinom, šećerom i etarskim uljima.

Od šipka se mogu napraviti razni napici i poslastice, poput čaja, soka, džema, marmelade ili pekmeza.

Oko pripreme domaćeg džema od šipka ima malo više posla, ali isplati se jer je jako ukusan i zdrav.

Domaći džem i pekmez od šipka - recept

Potrebni sastojci:
– 4 kg šipka,
– 7 kg šećera,
– voda po potrebi.

Priprema:

Odaberite što možete krupniji šipak, odsecite im peteljke i crne delove i ostavite nekoliko dana da omekša. Zatim nalijte vodom i kuvajte dok šipak ne omekša, a kad omekša, procedite ga. Uzimajte po malo šipka, sipajte ga u presu i pasirajte. Stalno dolivajte pomalo vode. Kada ispasirate sav šipak, ponovo ga procedite kroz cediljku ili sterilnu gazu kako biste uklonili dlačice koje ostaju od šipka. Merite tečnost koju dobijete, najbolje u loncu od 1 litra. Sipajte tečnost u šerpu da se kuva i dodajte šećer. Mešajte kako bi se šećer otopio. Kada počne da vri, uzmite malo smese i sipajte na tanjirić. Ponavljajte ovaj postupak par puta dok ne dobijete željenu gustinu. Vruć džem sipajte u tople i sterilisane tegle i zatvorite ih poklopcima. Prijatno!

Potrebno je stavljati 1 kg šećera na 1 litar tečnosti, ali možete staviti i manje šećera ako je šipak kvalitetniji. Od ove mere šipka dobija se 9 litara soka kada se ispasira.

Sledi recept za domaći pekmez od šipka, koji je isto tako ukusan i zdrav kao i džem.

RECEPT ZA DOMAĆI PEKMEZ OD ŠIPKA:

Ako želite da napravite ovaj pekmez od šipka božanstvenog ukusa, biće vam potrebni sledeći sastojci:
– 8 kg šipka,
– 5 kg šećera,
– presa, cediljka, gaza, rukavice.

1. Šipak kupite ili sakupite u prirodi.
2. Operite šipak, odstranite mu crne kapice i rasprostrite ga na prostirku da se suši, odnosno da “ugnjili” nekoliko dana.
3. Zatim šipak sipajte u dubok lonac, nalijte vodom i kuvajte dok dobro ne omekša. Propasirajte kroz pasirku. Izgnječeni šipak još jednom prokuvajte (pazite da ne zagori), ponovo pasirajte i koristite toplu vodu kako biste dobro isprali slast od šipka. Ovo je prva faza pasiranja.
4. Ponovo pasirajte kroz cediljku sav sok koji ste prikupili (trebalo bi da dobijete oko 14 litara). Sok još jednom pasirajte kroz gazu i pritom obavezno koristite rukavice da ne biste povredili ruke iglicama koje se nalaze unutar šipka.
5. Stavite na vatru da se kuva, a kada se količina prepolovi, dodajte šećer i nastavite sa kuvanjem. Potrebno je da stalno proveravate gustinu tako što ćete nekoliko puta staviti malu količinu džema na tanjirić i ohladiti. U toku kuvanja džem neprekidno mešajte da ne bi zagoreo jer se to nikako ne sme desiti.
6. Vruć pekmez sipajte u zagrejane tegle, koje ćete zatim poređati u toplu rernu da se uhvati odozgo korica i ostaviti da odstoje preko noći. Ujutru zatvorite poklopcima.

Od navedene količine šipka (očišćenog od kapica) dobija se 14 litara soka na koji se dodaje 5 kg šećera. Od toga se kuvanjem dobija 10,5 kg gustog domaćeg pekmeza.

Sponzorisano:

Loading...