Domaći pekmez i džem od borovnice – recepti

Borovnice su bobičasto voće koje svakako treba da uvrstite u ishranu, s obzirom na to da su veoma hranljive i da imaju brojne blagodeti za ljudsko zdravlje. Naime, borovnice su bogate voćnim kiselinama, kao što su limunska i jabučna, kao i taninima, flavonoidima i antocijaninima. Plod borovnice takođe sadrži veliku količinu šećera, vitamina C, proteina i minerala, poput kalijuma, natrijuma, mangana, hroma, gvožđa i bakra.

Jedan od načina konzumiranja ovih izuzetno zdravih bobice je u obliku džema. Džem od borovnice možete napraviti sami u svom domu od svežih ili od zamrznutih borovnica.

U ovom tekstu ćemo vam dati recept za domaći džem od borovnice, koji se veoma jednostavno sprema i u čijem ćete ukusu istinski uživati.

Domaći pekmez i džem od borovnice - recepti

Potrebni sastojci:

– 300 g svežih ili zamrznutih borovnica,

– 200 g sitnog kristal šećera,

– 100 ml vode.

Priprema:

Operite i očistite borovnice, a zatim ubacite u šerpu srednje veličine i prelijte vodom. Kuvajte na laganoj vatri, uz povremeno skidanje pene koja se stvara na površini.

Da li je džem gotov možete proveriti posle pola sata, tako što ćete kašičicu staviti na hladan tanjirić i ostaviti da se ohladi.  Ako je previše tečan, nastavite sa kuvanjem i kasnije ga ponovo testirajte. Ovoj količini džema je potrebno u proseku 40 minuta da se skuva, mada može i manje.

Kada  džem dostigne željenu gustinu, odmah ga sipajte u manju teglu, koju ste prethodno oprali i sterilisali. Zatvorite poklopcem i ostavite da se ohladi. Džem čuvajte na hladnom mestu.

Navedena količina džema se pravi od jedne čaše borovnica, koje možete kupiti na pijaci. Imajući u vidu činjenicu da su borovnice veoma skupe, ovaj džem se najviše isplati praviti ukoliko imate svoje borovnice. U tom slučaju možete povećati količinu.

Od borovnica možete napraviti i domaći pekmez, koji je podjednako ukusan kao i džem. U nastavku teksta ćemo vam dati recept za domaći pekmez od borovnice.

DOMAĆI PEKMEZ OD BOROVNICE

Ukoliko želite da spremite ovaj ukusni domaći pekmez od borovnice, biće vam potrebni sledeći sastojci:

– 1 kg borovnica,

– sok od jednog limuna,

– 1 kg šećera,

– ¼ kašičice mlevenog korijandera.

Pekmez od borovnice se priprema na sledeći način:

1.Operite i očistite borovnice, a zatim ih izgnječite i pomešajte sa sokom od limuna, korijanderom i šećerom. Poklopite ovako pripremljenu smesu i ostavite da odstoji oko 4 sata.

  1. Stavite na vatru i kuvajte uz stalno mešanje, a kada provri, kuvajte još četiri minuta.
  2. Vruć pekmez sipajte u čiste i sterilisane tegle i odmah zatvorite poklopcem.

Sponzorisano:

Loading...