Domaći pekmez i džem od drenjina – recepti

U narodu je poznata izreka “Zdrav kao dren”,što nije nikakva slučajnost imajući u vidu činjenicu da je ovo drvo jako otporno i uspešno se štiti od svih vrsta štetočina. Dren je žbunasto drvo i raste u listopadnim šumama, ali se takođe uzgaja u vrtovima i parkovima zbog lepih žutih cvetova ili u blizini pčelinjaka, kao medonosna biljka.

Osim toga, njegovi plodovi, koji se nazivaju drenjine, izuzetno su zdravi i lekoviti. S obzirom na to da tanini i pektini u drenjinama povoljno deluju na sluzokožu creva i da se u narodnoj medicini koriste za lečenje dijareje i drugih bolesti organa za varenje, domaćice džem, kompot i sok od drenjina nazivaju “lekovitim poslasticama”. Mogu se koristiti kao sveži ili osušeni i sadrže šećer, pektine, tanin, sluz, organske kiseline, glikosalne kiseline i vitamin C. Ovi plodovi su zapravo bobice crvene boje, duguljastog oblika i pomalo oporog ukusa.

Domaći pekmez i džem od drenjina - recepti

U nastavku teksta ćemo vam dati recepte za nekuvani džem, koji je veoma zdrav jer se u njemu na taj način čuvaju gotovo svi lekoviti i hranljivi sastojci, a zatim i za ukusan pekmez od drenjina.

Domaći nekuvani džem od drenjina

Uzmite jednake količine dobro zrelih drenjina i šećera. Drenjine operite, osušite na sobnoj temperaturi i pasiranjem odstranite semenke dok ne dobijete kašastu masu. Dodajte šećer, pa mutite puna dva sata varjačom ili mikserom, sve dok ne dobijete penu izuzetno lepe crvene boje.

Sipajte džem u oprane i sterilisane tegle i dobro zatvorite poklopcem. Čuvajte na tamnom mestu.

Domaći pekmez od drenjina

Potrebni sastojci:

– 2 kg drenjina,

– 1 kg šećera.

Priprema:

Zrele drenjine operite, očistite, nalijte vrelom vodom i ostavite 5 minuta da odstoje. Zatim iscedite i propasirajte, dodajte šećer i kuvajte na tihoj vatri 3 sata uz neprestano mešanje. Vruć pekmez sipajte u zagrejane tegle, stavite u toplu rernu (zagrejanu na 100 stepeni) na 15 minuta, pa povežite celofanom i čuvajte na suvom mestu.

Sponzorisano:

Loading...