Domaći pekmez i džem od jagoda – recepti kako se pravi

DOMAĆI DŽEM OD JAGODA:

Budući da džem od jagoda spada u najomiljenije i najukusnije poslastice, mažemo ga na hleb, koristimo ga kao nadev u pravljenju raznih kolača, jedemo ga iz tegle…

Ako želite da napravite domaći džem od jagoda, biće vam potrebni sledeći sastojci:

– 1 kg jagoda,

– 1 kg šećera.

Domaći pekmez i džem od jagoda - recepti kako se pravi

Kako se sprema domaći džem od jagoda?

1.Jagode dobro operite, osušite i povadite im peteljke. Stavite ih u odgovarajuću šerpu i pošećerite. Za vreme kuvanja nikako nemojte mešati jagode da se ne raspadnu već povremeno protresite posudu da ne zagore. Čim provri, snizite temperaturu i kuvajte još 15-20 minuta. Vreo džem sipajte u čiste i tople tegle i slažite ih na toplom mestu ili ih umotajte u krpe kako ne bi pukle. Pokrijte ih čistom gazom i ostavite jedan dan da se dobro ohlade i uhvate koricu. Nakon toga ih zatvorite poklopcima. Ako želite, možete ih zapeći u rerni na 5-6 minuta kako bi uhvatile jaču koricu.

Napomena: možete napraviti i dijetalnu varijantu džema od jagoda, odnosno bez šećera. Umesto šećera kao zaslađivače možete koristiti sirup od agave, ječmeni slad ili steviju, koje dodajete tek pred kraj kuvanja. Ako pravite veće količine džema od jagode i ako se plašite da vam se ne pokvari, stavite malo konzervansa pred kraj kuvanja.

U nastavku teksta sledi recept za domaći pekmez od jagoda.

DOMAĆI PEKMEZ OD JAGODA

Domaći pekmez od jagoda, osim što je božanstvenog ukusa, veoma se jednostavno priprema i najbolje se održava. Pored toga, domaći pekmez od jagoda je vrlo zdrava poslastica i predstavlja idealan način da uživate u ukusu ovog divnog voća tokom hladnih zimskih dana. Domaći pekmez od jagoda možete namazati na hleb i tako ga jesti, a možete ga koristiti i za premazivanje različitih kolača i rolata.

Recept za domaći pekmez od jagoda koji sledi u nastavku teksta dat je za količinu od 1 kg jagoda, a vi ga možete povećati u skladu sa vašim potrebama.

Da biste napravili domaći pekmez od jagoda, biće vam potrebni sledeći sastojci:

– 1 kg jagoda,

– 1 kg šećera.

Kako se sprema domaći pekmez od jagoda?

1.Mada prema receptu za domaći pekmez od jagoda ide 1 kg šećera na 1 kg voća, imajte na umu da se to odnosi na 1 kg očišćenog voća, te stoga slobodno možete staviti 800-900 g šećera.

  1. Jagode dobro operite, očistite ih od peteljki i blago prstima usitnite. Stavite ih u odgovarajuću šerpu da se kuvaju na tihoj vatri oko 30 minuta.
  2. Nakon toga ih pospite navedenom količinom šećera i nastavite sa kuvanjem na izuzetno tihoj vatri, uz neprekidno mešanje sve dok se sav šećer potpuno ne rastopi.
  3. I nakon što se šećer rastopi, nastavite sa mešanjem sve dok se pekmez ne zgusne.
  4. Sterilišite tegle u zagrejanoj rerni, pa u tople tegle sipajte vreo pekmez.
  5. Kada napunite tegle obavezno ih okrenite naopako da bi se napravio vakuum i ostavite ih da se postepeno ohlade.
  6. Kada se tegle potpuno ohlade, odložite ih na tamno i hladno mesto.

Napomena: kao i kod domaćeg džema od jagoda, pekmez takođe možete zasladiti sirupom od agave, ječmenim sladom ili stevijom umesto šećerom ako želite da napravite dijetalnu varijantu. Isto tako, ukoliko pravite veće količine domaćeg pekmeza od jagoda i plašite se da vam se ne pokvari, možete dodati malo konzervansa na kraju kuvanja.

Sponzorisano:

Loading...