Domaći pekmez i džem od malina – recept

DŽEM OD MALINA:

Domaći džem od malina možete pripremiti od svežih ili od zamrznutih malina. U ovaj džem se stavlja polovina količine šećera u odnosu na količinu malina. U recept za domaći džem od malina koji vam dajemo u nastavku teksta ide limun, ali vi ga ne morate dodati ako ne želite. Pritom, ovaj džem se veoma lako sprema.

Ako želite da napravite domaći džem od malina, biće vam potrebni sledeći sastojci:

– 2 kg malina,

– 1 kg šećera,

– 2 limuna.

Domaći pekmez i džem od malina - recept

Kako se pravi domaći džem od malina?

Maline dobro operite, a zatim ih ocedite. Kada se maline potpuno ocede, poređajte ih u šerpu u kojoj ćete kuvati džem i ostavite da odstoje preko noći. Sutradan dobro operite limun, isecite ga na kolutove debljine 2-3 milimetara, pa poređajte preko malina.

Ovako pripremljene maline stavite na tihu vatru da se kuvaju. Šerpa u kojoj kuvate džem treba da bude otklopljena. Ovaj džem se kuva 15-20 minuta, nije potrebno duže.

Kada je džem gotov, skinite sa vatre i odmah uklonite penu koja se stvorila na vrhu od kuvanja. Ostavite džem da odstoji 10 do 15 minuta kako bi se stegao.

Zatim sipajte u tegle koje ste prethodno sterilisali i ostavite ih da se postepeno hlade.

Kada se potpuno ohlade, odložite tegle na hladno mesto.

Sledi jednostavan recept za domaći pekmez od malina sa minimum dodataka i začina kako bi se sačuvao jedinstveni i posebni ukus malina.

DOMAĆI PEKMEZ OD MALINA:

Potrebni sastojci:

– 1 kg malina,

– 500 g šećera,

– 1 limun.

Priprema:

1. Pomešajte maline i šećer i ostavite da odstoji nekoliko sati uz povremeno mešanje da se šećer otopi i voće pusti sok.Narendajte koricu limuna i ostavite sa strane, a sok i isceđene polutke dodajte u maline i stavite na vatru. Kuvajte 15 minuta dok voće ne omekša. U toku kuvanja povremeno skidajte penu koja se stvara na vrhu.

2. Kada se maline skuvaju, skinite sa vatre i propasirajte ih. Ako vam ne smetaju koštice, preskočite ovaj korak i izvadite polutke od limuna.

3. Vratite na vatru i kuvajte još 15 minuta uz povremeno mešanje. Zatim dodajte koricu od limuna i skinite sa vatre. Vruć pekmez sipajte u sterilisane i vrele tegle, čvrsto ih zatvorite i okrenite naopako. Ostavite ih da stoje tako nekoliko sati. Zatim okrenite tegle na pravu stranu i odložite ih na hladno i tamno mesto.

Domaći pekmez od malina se može servirati uz tost i peciva ili se može koristiti za pravljenje raznih poslastica.

Sponzorisano:

Loading...