Domaći pekmez i džem od šljiva – recept

DOMAĆI DŽEM OD ŠLJIVA

Iako je mnogima prva asocijacija na našu zemju upravo šljiva, najvećim proizvođačem ovog voća u svetu smatra se Kina, pa tek onda sledi Srbija.

Na području naše zemlje gaji se veliki broj sorti šljiva, a svaka od njih se pokazala najboljom za pojedine poslastice. Posebno interesantan podatak kada je o šljivama reč je da se sve vrste koje postoje na svetu dele u svega dve grupe i to na osnovu samo jedne osobine-načina na koji se koštica odvaja od ploda. Tako postoje šljive poznate pod nazivom “cepače”, a to su one šljive kod kojih se koštica lako odvaja od ploda. A postoje i takozvane “kalanke” ili “glođuše”, kod kojih nije tako lako odvojiti košticu od ploda.

Domaći pekmez i džem od šljiva - recept

Od šljiva se u Srbiji prave različiti specijaliteti za zimnicu, a najčešći je svakako domaći džem od šljiva, koji je omijena poslastica većini ljudi i kojim se najčešće filuju palačinke.

Priprema domaćeg džema od šljiva veoma je jednostavna, u šta ćete imati prilike da se uverite u nastavku teksta. Pritom, od sastojaka su vam potrebni samo šljive i šećer.

Navedena količina je osnovna, a vi je možete povećavati ili smanjivati u skladu sa svojim potrebama. Ovaj recept navodi količinu šljiva bez koštica, te tome dodajte oko 500 g.

Za pripremu domaćeg džema od šljiva biće vam potrebni sledeći sastojci:

– 3 kg očišćenih šljiva (odnosno oko 3,5 kg voća),

– 500 g šećera.

Kako se sprema domaći džem od šljiva?

1.Šljive dobro operite i odstranite im koštice. Zatim ih poređajte u odgovarajuću šerpu i pospite navedenom količinom šećera.

  1. Kuvajte na tihoj vatri dok se sav šećer ne rastopi.
  2. Nakon toga povremeno mešajte džem kako se ne bi zalepio za dno šerpe. Vreme kuvanja na ringli je oko jedan sat.
  3. Zatim prespite džem u tepsiju ili đuveč, pa ga krčkajte u rerni na temperaturi od oko 150 do 180 stepeni još sat vremena.
  4. Gotov džem sipajte u zagrejane i sterilisane tegle, povežite celofanom, pa zatvorite poklopcima. Napunjene tegle kratko okrenite naopako, ostavite da se prirodno ohlade, a zatim odložite na hladno i tamno mesto.

Sledi recept za pripremu domaćeg pekmeza od šljiva.

DOMAĆI PEKMEZ OD ŠLJIVA

Ako želite da spremite domaći pekmez od šljiva, kao i za džem, biće vam potrebni jedino šljive i šećer. Na kilogram šljiva ide 300 g šećera, a ako su šljive slađe, smanjite količinu šećera. Šećer možete dodavati po ukusu i prema sopstvenim potrebama.

Kako se sprema domaći pekmez od šljiva?

Šljive dobro operite i odstranite im koštice. Zatim ih stavite u šerpu u kojoj ćete kuvati pekmez i dodajte šećer. Sve dobro izmešajte i izgnječite šljive rukama dok ne puste sok. Ostavite da odstoji tako par sati. Najbolje je da šljive pripremite na ovaj način ujutru, a da uveče kuvate. Pekmez se kuva na srednjoj temperaturi kako ne bi previše prskao okolo. Da biste znali kada je pekmez gotov, morate praviti probe, odnosno staviti kašiku pekmeza na tanjirić i kada povučete kašikom kroz njega, mora da ostane trag. Tada sipajte pekmez u vruće i čiste tegle, povežite celofanom i ostavite “pretrpano” (pretrpavanje je umotavanje i ušuškavanje tegli u ćebe) da se polako hladi nekih 24 sata. Vreme hlađenja zavisi od toga koliko tegli imate.

Napomena: ako želite, pred kraj kuvanja možete dodati malo konzervansa kako bi vam pekmez duže trajao. U slučaju da ne stavljate konzervans, rok trajanja je znatno kraći, naročito kada otvorite teglu.

Pekmez od šljiva najbolje ide uz palačinke, a možete ga koristiti i kao dodatak raznim pecivima.

Sponzorisano:

Loading...