Domaći pekmez i džem od višanja – recept

DOMAĆI DŽEM OD VIŠANJA

Domaći džem od višanja je omiljeni specijalitet među mnogim domaćicama koje se bave pripremom zimnice jer se sprema veoma brzo i jednostavno. Ako pripremate ovaj džem od svežih višanja, najviše posla ćete imati oko pripreme i čišćenja voća. Međutim, ukoliko želite da napravite domaći džem od višanja, a nemate vremena da vadite koštice i pripremate višnje, uvek možete kupiti zamrznute višnje kojima su već odstranjene koštice. Ali treba da znate da će vas ovo znatno skuplje koštati.

U nastavku teksta je dat recept za pripremu domaćeg džema od 4 kilograma višanja, a vi ga možete prilagoditi sopstvenim potrebama.

Domaći pekmez i džem od višanja - recept

Za pripremu domaćeg džema od višanja biće vam potrebni sledeći sastojci:

– 4 kg višanja,

– 3,5 kg šećera.

Kako se sprema domaći džem od višanja?

1.Višnje dobro operite i odstranite im koštice.

  1. Ubacite ih u šerpu u kojoj ćete kuvati džem i pospite ih šećerom. Poklopite šerpu i kuvajte na tihoj vatri. Kada provri, kuvajte još 20 minuta do pola sata, u zavisnosti od toga da li više volite gušći ili ređi džem.
  2. U toku kuvanja džema sterilišite tegle u rerni jer je potrebno da gotov džem sipate u vrele tegle.
  3. Kada je džem gotov, sipajte ga u tegle koje ste prethodno pripremili i dobro zatvorite. Najbolje je da ih prvo povežete celofanom, pa onda zatvorite metalnim poklopcem.
  4. Ostavite tegle da se prirodno ohlade, pa ih odložite na hladno mesto.

Domaći džem od višanja možete praviti i u dijetalnoj varijanti, odnosno, bez šećera. U tom slučaju možete dodati sirup od agave ili ječmeni slad kao zaslađivače. Ovi zaslađivači se dodaju tek pred kraj kuvanja. Kada dodate sirup od agave, kuvajte džem još par minuta i uradite isto kao i u receptu za spremanje običnog domaćeg džema od višanja.

U nastavku teksta sledi recept za pripremu domaćeg pekmeza od višanja.

DOMAĆI PEKMEZ OD VIŠANJA

Ako želite da spremite domaći pekmez od višanja, od sastojaka će vam jedino biti potrebne višnje i šećer. Na 1 kg višanja ide oko 300 g šećera, odnosno, količina šećera treba da bude 1/3 težine voća kako pekmez ne bi bio preterani sladak i imao osvežavajuće kiselkast ukus. Naravno, ako volite slađe, možete dodati još malo šećera, ali ne više od ½ težine voća.

Kako se sprema domaći pekmez od višanja?

Višnje operite i odstranite im koštice. Zatim ih stavite u odgovarajuću šerpu, pospite šećerom, izgnječite rukama, pokrijte pamučnom krpom i ostavite ih da prenoće.

Šerpu sa višnjama stavite na ringlu, uključite na najjače i mešajte dok ne provri. Zatim smanjite temperaturu i kuvajte na laganoj vatri dok se pekmez ne zgusne.

Ako želite da malo ubrzate proces, možete samleti višnje, posuti ih šećerom i tako kuvati.

Gotov pekmez sipajte u vrele tegle, zatvorite i ostavite da se ohladi.

Načetu teglu držite u frižideru jer bez konzervansa ne može dugo da stoji.

Sponzorisano:

Loading...