Domaći sirup (sok) od aronije – lekovitost i recept

Za aroniju ste verovatno skoro svi čuli, ali verovatno niste detaljnije upoznati sa njenim prednostima za zdravlje ili sa postupkom pripreme.

Aroniju neki još naziva sibirskom borovnicom, a ona kao biljka inače spada u porodicu ruža i vodi poreklo iz Severne Amerike.

Pošto je vrlo otporno na niske temperature, ona se poslednjih decenija mnogo češće gajila u Sibiru pa otud i taj drugi naziv.

Aronija podnosi temperature koje idu čak i ispod -40 stepeni, a pritom što je vrlo zanimljivo je otporna i leti na izuzetno visoke temperature u plusu.

Zaključak koji se izvodi je da aronija uopšte nije biljka koje je zahtevna, a mnogo toga vam može pružiti.

Bobice predstavljaju plod ove sjajne biljke aronije, a pored toga što se mogu jesti sveže, može se od njih praviti i sirup odnosno sok o kome ćete saznati više u nastavku ovog teksta.

Šta sadrži u sebi aronija?

Kada se napravi sok odnosno sirup od aronije u njemu se nalazi sve ono što imate i u svežim bobicama. Obiluje vitaminima A, zatim iz B komplexa tu su vitamini B2, B6 i B9, a tu su naravno i vitamini C, E i P.

Pored vitamina, sok od aronije u sebi sadrži i neke vrlo bitne minerale kao što su: kalijum, kalcijum, gvoždje, mangan i drugi.

Uz bitne vitamine i minerale, jako je bitno reći da u aroniji postoji i jedan od najjačih antioksidanata a to je antocijanin. Kada ovaj sjajan antioksidans dospe u naš organizam, snažno utiče na njegovo čišćenje odnosne detoxikaciju i izbacivanje svih štetnih materija iz našeg tela.

bobice aronije

Za šta je dobar sok od aronije i zašto ga trebamo piti?

Pored onoga što ste već mogli pročitati i povezati šta ovaj sok radi na osnovu njegovih sastojaka, sada ćemo vam navesti i neke najbitnije i najpoznatije prednosti za zdravlje ovog soka:

– Jača naš imuni sistem, pogotovo tokom ili nakon prehlade
– Pročišćava organizam nakon izloženosti zagadjenom vazduhu ili štetnim materijama
– Pomaže u regulisanju visokog ili sniženog krvnog pritiska
– Smanjuje rizik od srčanih oboljenja
– Pomaže u regulaciji probave
– Pomaže boljem funkcionisanje urinarnog trakta
– Smanjuje stres i poboljšava vašu koncentraciju

Pored svega nabrojanog, sok od bobica aronije ima niz pozitivnih dejstava na ljudski organizam. Pošto se do sada već sigurno pitate kako i sami možete napraviti domaći sok od aronije, u nastavku vam donosimo recept za njegovo spravljanje.

Kako napraviti domaći sok (sirup) od aronije?

Sok od aronije možete kupiti u prodavnici zdrave hrane, ali ukoliko želite da ga sami pravite evo jednog od recepata.

Za pripremu vam je potrebno:

– oko 2 kg bobica aronije
– oko 1l vode
– oko 800g šećera ili manje
– 1 sveže iscedjen limunov odnosno sok od limuna

Postupak pripreme je sledeći:

Prvo sipate šećer i vodu u jednu posudu i to stavite na ringlu i držite dok ne provri. Smešu mešate dok se greje. Kada provri sipate oko 2 kilograma svežih očišćenih bobica aronije. Konstantno mešajte i držite dok tako dobijena smeša još jednom ne počne da vri. Dok mešate, pritiskajte bobice da se iz njih oslobodi što više soka. Kada provri, držite još minut dva a nakon toga skinite i ostavite da se ohladi.

Zatim, dobijenu sadržaj procedite i vratite na ringlu da još jednom provri. Nakon ovog poslednjeg vrenja, skinite sa ringle i sipajte sok od limuna, sveže iscedjen. Sve to tako pomešano dobro promešajte i tako dobijeni sok sipajte u staklene flaše i dobro zatvorite hermetički.

Sok se čuva na hladnom i tamnom mestu i konzumira po potrebi. Ukoliko želite sirup možete malo razblažiti sa vodom.

Ostatak bobica aronije možete iskoristiti da od njega napravite jako ukusan džem od aronije.

Prijatno! 🙂

Sponzorisano:

Loading...