Domaći sok od šljiva – lekovitost i recept

Kad kažete šljiva verovatno vam je prva pomisao šljivovica i naša rakija, ali ne zaboravite da je šljiva veoma zdravo voće. Kako se dosta gaji u našoj zemlji, šljiva je veoma dostupna i prilično jeftina.

Svežu šljivu možete naći od maja do oktobra, a kako bi iskoristili potpuno sve blagodeti ovog voća, spremite prirodni sok od šljiva i uživajte u vitaminima tokom cele godine. 

Domaći sok od šljiva – lekovitost i recept

Sok od šljiva – lekovita svojstva 

Ukoliko se odlučite da spremite sok od šljiva znajte da će zadržati sve hranjive materije i tako ćete i zimi moći da iskoristite sve prednosti koje šljiva ima.

Šljiva je, pre svega, niskokalorično voće pa se preporučuje kod dijetalne ishrane. Takođe, ima nizak glikemijski indeks, što znači da se njenom konzumacijom minimalno povećava nivo šećera u krvi, pa je dobar sastojak i u ishrani dijabetičara.

Poznata je i kao značajan antioksidant, bogata je vitaminom C, a sadrži i vitamin A i B, beta – karoten, folnu kiselinu, kao i fosfor, magnezijum, gvožđe, cink, bakar i drugo. Vitaminom C podiže se apsorpcija gvožđa iz hrane i tako omogućava da imamo više energije. Kombinacija cinka i bakra iz šljive deluju antidepresivno, a veća količina vitamina čuvaju naš imuni sistem i sprečavaju taloženje lošeg holesterola. Vitamini B grupe čuvaju naše nerve i smanjuju rizik nastanka herpes zostera.

Šljiva je prirodni diuretik, čisti organizam i pospešuje varenje. U narodnoj medicini uvek se koristila kod hroničnog zatvora. Istraživanja su pokazala da redovnim konzumiranjem šljiva možemo smanjiti rizike koji dovode do raka debelog creva.

Osobe koje imaju bolove u žuči ili problema sa bubrezima, sok od šljiva ili sveže šljive treba da jedu, odnosno piju u manjim količinama. 

Recept za pripremu soka od šljiva

Da biste spremili prirodni sok od šljiva potrebni su vam sledeći sastojci, a date količine možete povećavati ili smanjivati srazmerno po vašim potrebama: 

1 kg zrelih šljiva,

200g šećera,

2 kašičice limuntusa,

4 litra vode 

Operite dobro šljive, očistite ih od koštica i prepolovite ih ili ih isecite na četvrtine (nije neophodno da ih ljuštite). Zatim ih stavite u posudu za kuvanje i nalijte 2 litra vode. Kuvajte na tihoj vatri dok ne omekšaju uz povremeno mešanje.

Omekšane šljive prvo prohladite (vodu od kuvanja ne prosipajte), a zatim ih usitnite u blenderu. Tako usitnjene šljive procedite kroz gazu ili cediljku.

Sledeći korak je da proceđene šljive vratite u posudu za kuvanje, gde se još nalazi voda, dodajte šećer i limuntus i sve to dobro izmešajte. Dodajte dodatnih 2 litra vode i kuvati na tihoj vatri dok se šećer ne istopi (oko 15 minuta).

U međuvremenu pripremite staklene flaše, sterilišite ih i zagrejite u rerni. Dok je sok još vruć, sipajte u vruće flaše i dobro zatvoriti zatvaračem ili koristite i celofan i zatvarač.

Kako bi vam sok od šljiva trajao celu zimu, naročito ako ga pravite u većim količinama, odradite pasterizaciju soka.

Pasterizacija se vrši tako što u veću i dublju šerpu na dno stavimo pamučnu krpu (pamučne krpe se mogu staviti i između flaša kako bi se izbegle eventualne naprsline), a preko naređamo flaše sa sokom i nalijemo vodu da ne prelazi vrh flaša. Kuvajte dok ne provri na tihoj vatri. Izvadite flaše, obrišite ih i pokriti ćebetom. Ostavite da se same tako hlade, pa ih odložite na suvo, tamno i hladno mesto.

Sponzorisano:

Loading...