Domaći sok (sirup) od kupina – recept i lekovita svojstva

Od kupina se na našim prostorima često prave razni proizvodi kao što su džem, sok, čaj, vino i slično.

Ipak, najčešće su ljudi zainteresovani za sok odnosno sirup od kupina, pa ćemo se zato u ovom tekstu pozabaviti detaljnije tom temom i u nastavku ćete saznati recept za njegovu pripremu, kao i njegova lekovita svojstva.

Da vas ne bune izrazi sok i sirup, u suštini uglavnom se misli na isti proizvod od kupina i može se praviti na sledeći način:

Recept za sok (sirup) od kupina

Potrebni sastojci:

– oko 5kg kupina (potrudite se da budu sveže)
– 2 limuntusa u kesici
– 1,5kg šećera

Postupak pripreme:

Za početak je potrebno da sveže kupine koje ste odabrali dobro operete i očistite eventualne pokvarene delove, ukoliko ih ima na vašim kupinama. Nakon toga, kupine prelivate vodom i kuvajte da provri, i držite na vatri još 10 minuta.

Zatim ih skinite sa ringle, procedite dobro 2 puta i u tako procedjenu tečnost dodajte šećer, izmešajte sve to dobro i vratite na ringlu da još jednom takva smeša provri.

Kada i drugi put provri, skinite sa ringle i u tako dobijenu smešu sipajte 2 kesice limuntusa. Sve to naravno dobro promešajte, a nakon toga dobijeni napitak sipajte u čiste staklene flaše.

recept za sok sirup od kupina

Te staklene flaše dobro zatvorite i sačekajte da se napitak ohladi i konzumirajte po želji. Ukoliko želite da malo razblažite tako dobijenu gusti sok odnosno sirup od kupina, možete to učiniti dodavanjem malo vode.

Napomena: Ukoliko planirate da sok od kupina popijete u kratkom vremenskom periodu ili u toku jednog-dva dana onda naravno ne morate dodavati limuntus, već ga možete piti svežeg bez dodavanja takvih sastojaka koji treba da produže rok trajanja dobijenog proizvoda.

Kada ste se upoznali sa načinom pripreme soka od kupina, vreme je sada da vidite i koje su njegove prednosti za zdravlje i zašto ga je dobro piti.

Za šta je dobar sok od kupina?

Sok od kupina, pored toga što je prijatnog ukusa, može biti vrlo dobar za mnogo stvari, a to su:

– Ojačava imunitet čoveka i popravlja celokupno zdravlje
– Pozitivno utiče na krvnu sliku, pomaže u borbi sa malokrvnošću odnosno anemijom
– Utiče na razgradjivanje lošeg nivoa holesterola u krvi
– Pozitivno utiče na srce i krvne sudove
– Stabilizuje krvni pritisak i dovodi ga u normalu, bez velikih oscilacija
– Odlično se može koristiti za čišćenje odnosno detoxikaciju celokupnog organizma
– Sadrži jako bitne vitamine i minerale poput: vitamina C, vitamina iz B komplexa, gvoždja, magnezijuma i kalcijuma

Pored navedenih, sok od kupine ima još niz zdravstvenih prednosti pa ukoliko ste u mogućnosti, isprobajte ga.

Osobe koje boluju od dijabetesa bi smele da piju ovaj sok jer im neće podći nivo šećera u krvi više nego što bi trebalo, ali svakako ukoliko ste dijabetičar ili imate nekih sličnih zdravstvenih problema, prvo se posavetujte sa stručnjakom pre konzumiranja.

Sponzorisano:

Loading...