Domaći sok (sirup) od ribizle – za zdravlje, recept

Iako je kao vrsta biljke samonikla, ribizla je izuzetno zdrava i zastupljena u tradicionalnoj medicini brojnih država širom sveta, pa tako i u našoj tradicionalnoj medicini.

Bez obzira, da li se radi o crvenoj ili crnoj ribizli, njen ukus i sastav su jednako kvalitetni i zbog toga ne iznenađuje činjenica što se od nje pripremaju različiti domaći proizvodi, kao što su sok ili dzem.

Kroz sadržaj ovog teksta, podelićemo sa vama recept za sok odnosno sirup od ribizle.

Šta vam je potrebno da bi ste pripremili sok od ribizle?

Potrebno vam je:

– Šest kilograma ribizli (možete upotrebiti crvene ili crne ribizle, ili ih kombinovati),
– Dve kesice limuntusa,
– Četiri litra vode,
– Četiri do pet kilograma šećera (zavisi od ukusa).

Način pripreme soka:

Ribizle najpre dobro operite u hladnoj vodi i procedite, a zatim ih izgnječite. U izgnječene ribizle, sipajte dve kesice limuntusa i četiri litra vode. Sve to dobro promešajte, prekrijte gazom i ostavite da na sobnoj temperatuti odstoji 24 sata.

Nakon 24 sata, stavite mešavinu na šporet i sačekajte da provri. Čim provri, sklonite sa ringle, sačekajte da se ohladi, a zatim procedite. U ohlađen i proceđen sok koji ste dobili, dodajte četiri do pet kilograma šećera i još jednom to zajedno prokuvajte do ključanja. Za vreme kuvanja, sok mešajte kako bi se šećer u njemu što bolje istopio. Na kraju, sa soka skinite penu i dok je još topao sipajte ga u sterilisane staklene flaše. Čuvajte sok na tamnom i hladnom mestu.

priprema sirup od ribizli

Zašto je dobro piti sok od ribizle?

Sok od ribizle je izuzetno zdrav i doprinosi opštem zdravlju organizma. Ipak, njegova upotreba se posebno preporučuje iz sledećih razloga:

– Poboljšava krvnu sliku,
– Čisti krv i jača cirkulaciju (samim tim utiče povoljno i na zdravlje krvnih sudova i na zdravlje srca),
– Reguliše nivo belančevina u sastavu mokraće,
– Ubrzava proces lečenja upale bešike,
– Sprečava štetno delovanje mokraćne kiseline na organizam (ovo je jako važno u sprečavanju nastanka i lečenju gihta, čiji je jedan od glavnih uzročnika upravo mokraćna kiselina),
– Sprečava pojavu upala u organizmu,
– Umanjuje intezitet simptoma reumatskih oboljenja,
– Stimuliše apetit,
– Reguliše funkciju creva,
– Poboljšava koncentraciju i druge mentalne sposobnosti,
– Utiče povoljno na rad bubrega.

Šta sadrži sok od ribizle?

Ovo su sastojci koji su sadržani u soku od ribizle: provitamin vitamina A (beta keratin), vitamin B, vitamin B2, vitamin B3, vitamin B6, vitamin C, kalcijum, kalijum, gvožđe, bakar, magnezijum, fosfor.

Sponzorisano:

Loading...