Drhtanje ruku (esencijalni tremor) – simptomi i prirodno lečenje

Drhtanje ruku predstavlja jedan vid oboljenja gde dolazi do nesvesnog i nevoljnog drhtanja ruku ili šake dok koristimo ruke radi neke aktivnosti, na primer kucanja, rukovanja, dodirivanja i drugo ili se javlja dok su nam ruke u određenom položaju.

Esencijalni tremor, ipak, moramo razlikovati od Parkinsonove bolesti, koja predstavlja bolest nervnog sistema i dovodi do poremećaja pokretljivosti i motornih funkcija. Pored podrhtavanja ruku i prstiju, kod ove bolesti dolazi i do ukočenosti mišića skoro celog tela i usporenje pokreta. U slučaju demencije, a još češće Parkinsonove bolesti drhtanje ruku, nogu, glave, vrata je prisutno i u stanju mirovanja.

Tremor ruku obično nije ozbiljan problem i tada se javlja usled starosti, stresa, uzbuđenja, umora, lekova, opojnih sredstava…U ovom slučaju radi se o prolaznom drhtanju i ukoliko otklonite uzrok nastanaka, drhtanje će nestati. Problem nastaje kad je tremor posledica oštećenja u delu mozga koji kontroliše mišiće.

Drhtanje ruku esencijalni tremor – simptomi i prirodno lečenje

Drhtanje ruku prate i neke ozbiljnije bolesti kao što su hiperaktivna tiroidna žlezda, oboljenja jetre, loša funkcija bubrega kao i moždani potresi ili šlog.

Smatra se da je kod više od 60% pacijenata esencijalni tremor uzrokovan naslednim faktorom. Najčešće se javlja posle četrdesete godine života, ali ima dosta slučajeva da se javlja i kod mladih ljudi.  Savremeni način života sa dosta stresa, alkohola i kofeina dovodi ponekad do drhatanja ruku i nogu kod mlađih osoba. Kako bi se ovo stanje zaustavilo, naročito zato što mlade ometa u svakodnevom funkcionisanju, neophodno je da se obrate lekaru.

Vrste esencijalnih tremora i simptomi

Kao što smo rekli, esencijalni tremor se može javiti i u mlađoj dobi, a ovo stanje se može povući ili sa godinama se može pogoršavati. Kod nekih obolelih drhtanje se prikazuje u blažoj formi, ne remeti svakodnevni život ili je skoro neprimetan. Sa druge strane, kod nekih ljudi drhtanje ruku može dosta da ugrozi svakodnevne aktivnosti i oteža život obolelog.

Esencijalni tremor ruku se može javiti u nekoliko oblika. Statički ili položajni tremor ruku se najbolje ukazuje kada se ruke ispruže, a prsti rašire. Javlja se usled prevelikog uzbuđenja, npr. treme pred javni nastup, ali i usled alkoholizma, neuroze i pojačane funkcije štitne žlezde. Statički tremor ruku se javlja i u starijoj dobi i tad se u literaturi može naći pod imenom senilni tremor.

Kibernetički esencijalni tremor je drhtanje ruku prilikom pokreta, npr. prilikom približavanja čaše ustima, stavljanja ključa u ključaonicu i slično. Ovaj oblik je često posledica težih bolesti i to multiple skleroze, Wilsonove bolesti (bolest preteranog nakupljanja bakra u tkivima), oštećenja malog mozga i drugo.

Karakteristično za esencijalni tremor ruku je da nastaje postepeno, prisutan je najčešće u obe ruke, mada može početi samo u jednoj ruci. Prisutan je dok se koriste prsti, dlanovi, šake ili cele ruke, kao i dok su ruke u određenom položaju (statički tremor), a prestaje kada su ruke u stanju mirovanja i za vreme spavanja.

Uzroci tremora mogu biti organskog i psihogenog porekla. Organski tremor nastaje usled oštećanja  dela mozga zaduženog za voljne pokrete i usled određenih bolesti. Psihogeni tremor nastaje usled uzbuđenja, straha, premora, treme. Često se pojačava u prisustvu većeg broja nepoznatih ljudi, ne traje dugo i smiruje se postepeno kako se okolnosti, zbog kojih je psihogeni tremor nastao, menjaju ili kako se sama osoba ne privikne na iste.

Kao vidovi esencijalnog tremora pominju se distonija i balizam. Distonija je abnormalni položaj ruku sa povremenim naglim trzajima ruku, nogu, glave ili grčevima u rukama. Balizam predstavljaju snažne nevoljne pokrete ruku i nogu, gde bolesnik nevoljno udara ekstremitete u zid ili predmete oko sebe, gde posledice mogu biti i prelomi.

Lečenje esencijalnog tremora

Dijagnoza esencijalnog tremora se postavlja neurološkim pregledom. Neophodno je i da se izvrše neke labaratorijske analize kako bi se isključila određena oboljenja, npr. oboljenje štitne žlezde ili trovanje teškim metalima ili utvrđivanje da li je drhtanje ruku propratna pojava određenih lekova.

Neurolog nakon kliničkog pregleda određuje o kakvom obliku tremora se radi, da li je neophodno snimanje, magnetna rezonanca mozga i slično i nakon toga određuje pacijentu terapiju. Ukoliko se radi o organskom tremoru prepisuju se lekovi (između ostalih i beta blokatori), a ukoliko se radi o psihogenom onda se uključuje psiho – terapija i eventualno antidepresivi.

Za blaži oblik esencijalnog tremora, gde drhtanje ruku ne sprečava obavljanje svakodnevnih aktivnosti, obično lekar daje savete pacijentu, kao što je nošenje tegova za ruke, smanjivanje kofeina, redovan san (minimum 7 sati dnevno), fizička aktivnost, relaksacione tehnike i drugo.

U slučaju da drhtanje ruku nastaje preteranim konzumiranjem alkohola, prvi i najvažniji korak je smanjivanje unošenja alkohola u organizam. Međutim, interesantno je da u slučaju tremora uzrokovanih drugim uzrocima, alkoholna pića smanjuju simptome esencijalnog tremora, a u nekim slučajevima drhtanje ruku prestaje. Zbog svojih toksičnih dejstava, ipak, alkohol nije preporučljiv niti primeren u terapiji.

U slučaju težih oblika tremora, kada lekovi ne pomažu, moguća je i hirurška intervencija.

Narodni lekovi za smanjenje simptoma esencijalnog tremora jesu čaj od koprive, onda list od žalfije koji se istuče u prah i doda u jelo, kao i ulje od pamuka. Pola litra ulja od ploda pamuka stavite u staklenu flašu u dodajte jednu kašiku usitnjenog korena kopitnjaka, pa zatvoriti i flašu staviti da stoji na suncu dve nedelje. Nakon toga, ovom mešavinom mažite kičmu jednom do dva puta dnevno.

Sponzorisano:

Loading...