Ekcem na rukama – simptomi i lečenje

Ekcemi (poreklo reči egzein-proključati) jesu grupa pruriginoznih (svrbećih) kožnih bolesti, tj dermatoza čija je osnovna karakteristika pojava vezikula, vlaženja i deskvamacije (ljuštenja). Mogu nastati kao posledica dejstva spoljašnjih ili unutrašnjih faktora, ili njihovom kombinacijom. Takodje, ako se ne tretiraju pravilno i na vreme, može se desiti da se naprave i neki ožiljci pa je onda potrebno uklanjati te ožiljke a za to će vam onda trebati dobra klinika za plastičnu hirurgiju.

Postoji nekoliko grupa ekcema koji se u više navrata poistovećuju sa dermatitisima, iako se ne radi o istim bolestima, ipak, nazivi su slični.

Grupe ekcema su:

  • dermatitis e contactu allergica
  • dermatitis e contactu irritativa
  • dermatitis atopica
  • eczema dyshidroticum
  • eczema nummulare
  • dermatitis coccica

Ekcem na rukama – simptomi i lečenje

Dermatitis e contactu allergica

Ova vrsta dermatitisa tj ekcema predstavlja zapaljenski proces koji zahvata kožu i može biti u akutnom ili hroničnom obliku. Javlja se u kontaktu sa kakvim alergenom na koji koža pre svega putem svog imunološkog odbrambenog sistema burno reaguje.

Obično se javlja na mestu tj na delu tela koje je izloženo alergenu, naravno bez obzira na uzrast i pol. Može biti zahvaćen bilo koji deo kože ali se uglavnom javlja na dorzalnim stranama šaka i stopala, a zatim i na licu.

Ova bolest javlja se obično kao profesionalno oboljenje, kod osoba čije su ruke u kontaktu sa kakvim alergenima a nisu zaštićenje adekvatnom radnom opremom (rukavice). Najčešći alergeni su kod nas hrom, latex, lokalni anestetici, formaldehid, i drugi (kod pranja i čišćenja raznim hemikalijama).

Promene se prvo javljaju u vidu crvenila (eritema) i otoka edema, u vidu pločastih promena, na kojima se zatim pojavljuju vezikule koje prskaju i vlaže okolinu. Ubrzo potom dolazi do sušenja vezikula i stvaranja krusta. Ovakve promene važe za akutni oblik bolesti, međutim, ukoliko bolest potraje i dođe do ljuštenja tj deskvamacije promena a zatim i širenja promena na druge delove tela, govorimo o hroničnom obliku. Promene obično intenzivno svrbe.

Za dijagnozu ovakvog tipa bolesti potrebno je pre svega uzeti adekvatnu anamnezu pacijenta, dakle uz pitanja o mogućem kontaktu sa potencijalnim alergenom i adekvatno prepoznavanje kliničke slike. Za dijagnozu se koriste i takozvani epikutani, „patch testovi“ sa određenom grupom alergena na koje se proverava pacijentova osetljivost.

Lečenje ovog tipa ekcema zasniva se pre svega na odstranjenju kontakta sa mogućim potencijalnim alergenom, kao i na upotrebi zaštitne opreme. Ukoliko imate promene na šakama izbegavajte kontakt sa namirnicama kakve su paradajz, voćni sokovi i kakve vrste povrća. Obolele površine se smeju tretirati isključivo blegim sapunima ili rastvorom hipermangana.

Od lekova se u akutnoj fazi uvode kortikosteroidni kremovi u početku (obično se koriste 3-8 nedelja) a zatim se zamenjuju emolijentnim krmovima, dok se kod hroničnih oblika naizmenično mažu kortikosteroidi i emolijentni kremovi.

Kod teških oblika uvodi se i opšta kortikosteroidna terapija kao i sedirajući antihistaminici za smirenje svraba. U slučaju superinfekcije kakvim bakterijama mažu se kortikosteroidi u kombinaciji sa antibiotikom ili se kod težih slučajeva uvodi i opšta antibiotska terapija.

Dermatitis e contactu irritativa

Javlja se kod preterane upotrebe sredstava za pranje kojoj je naša koža izložena, takozvanim toksičnim hemikalijama, ali se ovde za razliku od prethodne vrste ekcema ne radi o imunološkoj reakciji.

Zapravo, toksične materije raznih hemijskih sredstava sa kojima je naša koža u kontaktu, uništavaju zaštitni površinski sloj kože i dolaze u direktan kontakt sa živim ćelijama epiderma i derma koje reaguju zapaljenskom reakcijom tj zapaljenjem.

Javlja se crvenilo tj eritem, otok, vezikule ispunjene tečnošću koje mogu da pucaju, vlaže okolinu i sušenjem nastaju kruste. Promene su dosta bolne i peku. Ovakav vid promena karakteristika je akutnih oblika ekcema, nastao dejstvom jakih iritanasa.

Kod hroničnih oblika obično se javlja suvoća i pucanje kože, crvenilo i ljuštenje (deskvamacija) i to kao posledica dužeg delovanja blažih iritanasa. Sve promene su prevashodno lokalizovane na šakama.

Terapija se zasniva na kortikosteroidnim mastima i indiferentnim kremovima, izbegavanju iritanasa i nošenju zaštitne opreme.

Dermatitis atopica – atopijski dermatitis

Za ovaj tip dermatitisa je karakteristično postojanje genetske komponente, dakle veliku ulogu igra nasleđe, ali i faktori sredine, pa ga zato nazivamo multifaktorijalnim oboljenjem. Smatra se da veliki broj atopičara oboli već u prvim godinama života.

Radi se o hroničnom oboljenju koje je sklono recidivima, dakle pojave se promene, pa se povuku, pa se nakon određenog vremena opet pojave. Kao okidač najčešće deluje neki faktor spolja (sapun, vuna, znoj, emocije, infekcija, klima, alergen…). Promene su u vidu suvoće i svraba kože.

Koža osoba takozvanih atopičara je veoma suva, svrab je veoma intenzivan i javlja se kao prvi simptom, koža je bez sjaja i javlja se začarani krug svrab-češanje-svrab. Smatra se da ove osobe imaju i još neke karakteristične osobine – nesigurnost, nervoza, dosta su inteligentne, često boluju od respiratornih infekcija. Mogu se naravno tu javiti i brojne komplikacije i znatno otežati tok već postojeće bolesti.

Za utvrđivanje bolesti koriste se razni intrakutani ili takozvani RAST testovi, naravno pored adekvatne lične i porodične anamneze i kliničke slike.

U lečenju se mora voditi računa o provocirajućim faktorima. Za lokalno lečenje tu su naravno i kortikosteroidi, emolijentni kremovi kao i takozvani katranski preparati, ali je naravno tu i opšta terapija antihistaminicima protiv svraba, opšta intramuskularna ili per os kortikosteroidna terapija, pa i imunosupresivi, naravno kod težih oblika bolesti.

Eczema dyshidroticum

Ekcem koji izaziva više faktora (od nepoznatih faktora do poremećaja funkcije znojnih žlezda), a koji se manifestuje u vidu vezikula na dlanovima, tabanima i između prstiju, koje svrbe. Naravno kao i kod ostalih ekcema promene su crvene, eritematozne, otečene, svrbljive i na njima se javljaju vezikule za kojima ostaju kruste i skvame.

Lečiti je neophodno pre svega osnovnu bolest (jer to mogu biti i alergijski i iritantni kontaktni dermatitis), uz primenu kortikosteroida i emolijentnih kremova lokalno.

Dermatitis coccica

Izazivačima ove vrste ekcema smatraju se bakterije ili produkti njihovog metabolizma. Razlika je, smatra se, samo u broju bakterija kože koji je povećan (često se okrivljuje Staphylococcus aureus). Povećano znojenje i vlaženje kože, naročito usled neadekvatne odeće i cirkulatorni poremećaji doprinose smatra se ovoj bolesti kože.

Promene se lokalizuju na većim pregibima pazuh, prepone, i bilo gde gde je vlažno, a manifestuju se crvenim pločama, vlaženjem i stvaranjem krusta i deskvamacije.

U lečenju se koriste lokalni ili sistemski antibiotici ili kortikosteroidi u kombinaciji sa antibioticima.

Eczema nummulare

Nummulus u prevodu znači novčić, pa su tako promene male i okrugle kod ove vrste ekcema i liče na novčić.

Od uzroka za nastanak numularnog ekcema pominju se lokalne fizičke i hemijske traume kao i kakve infekcije. Obično su lokalizovane promene na rukama i nogama, šakama i stopalima, i to simetrično raspoređene. Imaju izgled prethodno opisanih ekcema, hronični su i skloni recidivu, dakle povlače se i vraćaju.

Leče se lokalno u akutnoj fazi antiseptičnim bojama i kortikosteroidnim kremovima, a hronicno – kortikosteroidi, katrani, cinkove paste, fototerapija. Kao opšte lečenje moguće je primeniti i opštu kortikosteroidnu terapiju.

Sponzorisano:

Loading...