Evo sa kojim namirnicama da budete oprezni ukoliko želite zdrave zube!

Današnji moderan način života nosi sa sobom i dosta klopki u koje većina nas zna upasti a da toga i nije svesna, ili postane svesna kada već predugo bude u njoj, i kada bude već skoro kasno za ispravljanje stvari.

Slično je i sa zdravljem zuba. Većina ljudi jede svašta, ne razmišljajući pritom koliko je to dobro ili loše za njihovo zdravlje, a kamoli za zdravlje njihovih zuba.

Evo sa kojim namirnicama da budete oprezni ukoliko želite zdrave zube

Upravo iz tog razloga, odlučili smo da za vas napišemo jedan članak u kome ćemo vam predstaviti nekoliko namirnica sa kojima trebate biti oprezni ili bi trebalo da ih izbegavate ukoliko želite da imate zdrave i lepe zube.

Pa da počnemo redom…

Žvakaće gume – poznato je da gume za žvakanje mogu naštetiti zdravlju vaših zuba pa je poželjno da njihovo korišćenje svedete na minimum. Možete umesto njih koristiti druge metode osvežavanja daha, ili jednostavno češće prati zube ukoliko ste u prilici.

Zasladjivači i slatkiši – tvrdji slatkiši se često znaju zalepiti za zube i onda možete biti potrebno dosta vremena za njihovo razlaganje, pa za to vreme mogu dosta naštetiti zubima.

Namirnice koje imaju kiselkast ukus – iako ste verovatno već negde pročitali da limun može biti vrlo efikasan za izbeljivanje zuba, ipak budite oprezni sa njim, jer kao i druga vrsta kisele hrane i limun može biti štetan za zube u nekim slučajevima. Vrlo je bitno da dobro operete zube nakon konzumiranja bilo kakvih kiselih namirnica.

Energetska i gazirana pića – ova pića ne samo što su štetna za celokupno zdravlje čoveka, ona su štetna i za zdravlje zuba, tako da imate dosta razloga da ih izbegavate koliko možete. Bolje se odlučite za neke prirodne cedjene sokove, umesto gaziranih štetnim napitaka.

Alkoholna pića – slično kao i gazirana, i alkoholna pića uglavnom mogu vrlo loše uticati na zdravlje vaših zuba i na celokupno zdravlje organizma pa takodje gledajte da njihov unos svedete na minimum.

Ovo su samo neke od namirnica koje bi trebalo da izbegavate ili da budete oprezni sa njima. Svakako se za više detalja i saveta trebate posavetovati sa svojim stomatologom. Ukoliko nemate svog odabranog stomatologa, tu je za vas ova stomatološka ordinacija, pa se možete njoj obratiti i zakazati pregled da vidite u kakvom su vam stanju zubi i da li bi nešto trebalo da menjate.

 

Sponzorisano:

Loading...