Gauda sir – nutritivna vrednost, sastav, lekovitost i recept

Sir je zdrava namirnica i preporučuje se da bude redovan deo vaše ishrane. Međutim, smatra se da danas postoji oko 3000 različitih vrsta sireva širom sveta, pa će biti teško da se opredelite za jedan određeni sir. U ovom tekstu biće reči o najpoznatijem holandskom gauda siru. Gauda sir nosi naziv po istoimenom holandskom gradu, gde je počeo da se proizvodi još davne 1184. godine.

Naime, u pitanju je holandski polutvrdi sir žute ili narandžaste boje i specifičnog orašastog ukusa. Vremenom je ovaj sir postao omiljeni širom sveta. Neka istraživanja su pokazala da gauda sir čini 50-60% ukupne svetske konzumacije sireva.

Gauda sir – nutritivna vrednost, sastav, lekovitost i recept

Nutritivna vrednost

Što se tiče nutritivne vrednosti, gauda sir na 100 grama ima čak 350 kalorija i 2 grama soli. Međutim, i pored toga, ovaj sir je jedan od omiljenih širom sveta. Postoje i vrste gauda sira sa manjim procentom masti.

Sastav

Gauda sir se pravi od neobranog ili od poluobranog kravljeg mleka i sadrži 48% masnoće. Tekstura ovog sira može biti polutvrda ili tvrda, a postoje vrste koje se prave sa manje masti i manje laktoze. Sirište ima blago kiselkasti ukus, a vremenom dobija slatkastu i pomalo pikantnu aromu. Ovaj sir zri od dva do šest meseci. Vremenom ukus ovog sira postaje sve jači i sve složeniji. Gauda je blag i umereno slan sir i veoma elastičan, a prodaje se u vidu malih kolutova.

Lekovitost

Gauda sir je veoma zdrava namirnica koja blagotvorno deluje na ceo organizam, naravno ukoliko se konzumira u umerenim količinama. Ovaj sir je veoma dobar za probavu. Ukoliko ga redovno konzumirate varenje će biti bolje i nećete imati problema sa zatvorom. Proteini koji se nalaze u ovom siru su od ključnog značaja za rast i razvoj mišića. Gauda sir, kao i ostale vrste sireva, sadrži velike količine kalcijuma koji je važan za zdravlje kostiju i zuba.

Takođe, kalcijum je dobar za pravilan rad srca, ali treba ga jesti u ograničenim količinama. Porcija od 100 grama ovog sira je sasvim dovoljna da se pojede u toku dana. U preteranim količinama, zbog velikog procenta zasićenih masti, ovaj sir, kao i svi ostali punomasni sirevi, može da dovede do moždanog udara i do raznih kardiovaskularnih bolesti.

Recept za pripremu gauda sira

Što se tiče načina proizvodnje gauda sira, prvo treba pomešati sveže mleko sa ohlađenim mlekom od prethodne večeri, a onda tu smesu ugrejati na 30 stepeni. Sa dodatkom mlečnih bakterija mleko će se u narednih pola sata zgrušati, pa je zgrušano mleko potrebno seći pomoću noža. Tada se izdvaja i prosipa surutka i proces se ponavlja sve dok ne dobijete idealnu teksturu sira. Zatim, sir ostaje da miruje u slanoj vodi neko vreme, pa se ostavlja u hladnim prostorijama, gde treba da sazri. U zavisnosti od vremena sazrevanja, razlikuju se mladi, srednji, stari i prastari gauda sir.

Gauda sir je deo mnogih toplih i hladnih sendviča, a poslužuje se i u predjelima uz salate i suhomesnate proizvode. Poznato je i da se komadići mlade gaude odlično slažu uz pivo, dok se starija, odnosno zrela gauda služi uz vina.

Sponzorisano:

Loading...