Gavez lekovita biljka

Gavez je biljka koja ima veliku medicinsku vrednost. Niskog je rasta i ima bodljikave i grube listove. Stablo, koren i lišće gaveza koristi se za pripremu raznih ajurvedskih i prirodnih biljnih lekova.

Ako postoje povoljni uslovi za ovu biljku poput vlažnog zemljišta, delimičnog hlada i osunčane površine, gavez se može uzgajati u svakom dvorištu. Njegova široka primena i prednosti za zdravlje nedavno su ga učinili veoma popularnom biljkom. U nastavku je navedeno nekoliko dobrobiti gaveza za zdravlje.

Gavez lekovita biljka

Za šta je sve dobar gavez i koja su njegova lekovita svojstva?

1. Ublažava bol i upale

Rimljani i Grci su koristili listove gaveza za lečenje preloma. Listovi gaveza imaju antiinflamatorno svojstvo, zbog čega brzo ublažavaju bol. Takođe leči reumatoidni artritis i osteoartritis.

2. Tretiranje površinskih problema na koži

Čirevi na koži, opekotine, posekotine, abrazije i sve vrste iritacija na koži se mogu ublažiti nanošenjem masti od gavezovog lista. Astringenti napravljeni od soka gavezovog lista takođe leče površinske rane i ubrzavaju njihovo zarastanje.

3. Antiseptično sredstvo

Za otvorene rane može se koristiti pasta ili sok od listova gaveza. Ovo sprečava nagomilavanje bacila koji mogu inficirati obolela mesta. Pasta od listova gaveza se takođe može koristiti za lečenje dijabetičnih rana.

4. Leči bolesti grla

Listovi gaveza se dosta koriste za grgljanje i ispiranje usta kod lečenja čireva u ustima. Povoljno deluju na sluzokožu grla, leče kašalj i bol u grlu. Gavez može izlečiti većinu respiratornih problema i bolesti.

5. Poboljšava varenje

Biljni čaj od listova gaveza stimuliše lučenje želudačnih sokova, pri čemu se hrana brže vari i ne dolazi do nastanka problema kao što su pečenje iza grudne kosti, višak kiseline i sl. Budući da povoljno deluje na sistem za varenje, sprečava pojavu problema sa varenjem.

6. Tečno đubrivo

Gavez obogaćuje kompost i čini ga efikasnijim. Listovi gaveza se suše na gomili s velikim kofama vode kako bi se napravilo zasićeno tečno đubrivo, koje ima oštar miris, ali je veoma efikasno jer povećava plodnost zemljišta.

7. Osip od pelena

Masti od ekstrakta listova gaveza efikasno leče vrlo čest osip od pelena kod beba. One su blage i omekšavaju bebinu kožu. Međutim, pošto je bebina koža vrlo osetljiva, obratite pažnju da li mast odgovara bebi ili ne.

8. Leči herpes

Biljno ulje od listova gaveza može izlečiti herpes. Hidrira kožu i sprečava njeno isušivanje. Redovna upotreba ovog ulja štiti od raznih problema sa kožom. Morate ga koristiti duže vreme i imati strpljenja ako hoćete da se uverite u njegovu efikasnost.

9. Blagodeti za kosu

Listovi gaveza se koriste za pravljenje maski za kosu;njihovo nanošenje na kosu, kao i čaja od njih, ima veoma povoljno dejstvo. Ova maska hrani i omekšava kosu, čineći je sjajnom i mekom. Ispiranje kose čajem od listova gaveza nakon šamponiranja može sprečiti probleme kao što su perut i suva i lomljiva kosa.

10. Bolne menstruacije

Čaj od listova gaveza brzo donosi olakšanje kod bolnih menstruacija i grčeva. Međutim, ovo je relativna stvar, jer nema isto dejstvo kod svake žene.

Zaključak

Gavez u različitim oblicima ima brojne blagodeti. Nesumnjivo je prirodan lek, kome mnogi daju prednost u odnosu na farmaceutske lekove i druge metode lečenja mnogih bolesti.

Ipak, treba biti oprezan kod njegovog dejstva i doziranja. Ne postoji jedinstvena formula koja odgovara apsolutno svima. Prekomeran unos bilo kog bilja se nikako ne preporučuje.

Sponzorisano:

Loading...