Gentamicin mast – upotreba, uputstvo, indikacije i iskustvo

Gentamicin je antibiotik koji uništava bakterijske infekcije i pripada grupi aminoglikozida. On deluje na takozvane gram negativne bakterije i sprečava njihov razvoj. Koristi se u dermatologiji u obliku kreme ili masti, a primenjuje se u slučajevima primarnih i sekundarnih bakterijskih kožnih infekcij, kao i kod infekcija potkoleničnog ulkusa i inficiranih promrzlina.

Ovaj lek se slabo resorbuje kroz samu kožu, ali u situacijama kada se njime mažu veće površine kože, može da se desi da gentamicin dostigne izuzetno visoku koncentraciju u organizmu, čak do 4 mikrograma po mililitru. U tom slučaju može da deluje toksično, naročito kod starijih osoba i male dece. Zato se nekad ne preporučuje za primenu u trudnoći. U nekim slučajevima može da dođe do blagog nadražaja kože, koji nije indikacija za prekidanje lečenja. Fotosenzibilnost se retko javlja.

Spisak bakterija na koje gentamicin deluje je prilično dugačak. Gentamicin suzbija gram negativne bakterije kao što su Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, Enterobacter spp., indol-pozitivne i indol-negativne vrste Proteusa, bakterije iz rodova Klebsiella, Serratia, Citrobacter, Providencia, Campylobacter, Brucella, Moraxella, zatim salmonela, šigela i neke gram-pozitivne bakterije kao što su stafilokoke i Listeria monocytogenes.

Gentamicin mast – upotreba, uputstvo, indikacije i iskustvo

Za šta se upotrebljava Gentamicin mast?

Lek gentamicin deluje tako što sprečava stvaranje proteina bakterije i na taj način je suzbija i uništava. Zbog toga se koristi u lečenju širokog spektra bakterijskih infekcija kože. Koristi se kod primarnih i sekundarnih infekcija kože i inficiranih ozleda. Indikacije za upotrebu leka gentamicina, odnosno primenu masti su sledeće:

  • Primarne infekcije kože poput impetiga, površinskog folikulitisa, ektima, furunkuloza i sikoze brade
  • Sekundarne infekcije kože koje podrazumevaju inficiran ekcematoidni dermatitis, pustulozne akne, pustuloznu psorijazu, inficiran seboreični dermatitis, inficiran kontaktni dermatitis, inficirane ekskorijacije, bakterijske superinfekcije gljivičnih ili virusnih infekcija
  • Inficirane opekotine, rane i ulceracije

Što se tiče drugih upalnih procesa, gentamicin se ne preporučuje za lečenje herpesa, koji je virusno oboljenje. Može da se primenjuje u tretmanu ovog oboljenja samo ako je u pitanju kombinovana infekcija. U tom slučaju je najbolje konsultovati lekara, kako bi se tačno procenlilo da li ima potrebe za upotrebom gentamicina.

Gentamicin takođe može da bude preporučen lek za lečenje infekcija ili ojeda na koži kod beba i dece, ali budući da spada u grupu antibiotika, nikako se ne savetuje upotreba na svoju ruku, već isključivo uz konsultovanje lekara.

Kako se upotrebljava i dozira Gentamicin mast?

Gentamicin mast se upotrebljava tako što se maže na obolela mesta na koži u tankom sloju, tri do četiri puta dnevno. Primenjuje se na suvim lezijama, a tretiranu površinu treba zaštititi sterilnom gazom. Kod nekih oboljenja, poput impetiga, treba očistiti lokaciju nanošenja kreme, odnosno ukloniti kraste sa lezija, kako bi se omogućio bolji kontakt antibiotika i inficirane kože.

Dužinu i precizan način upotrebe Gentamicin masti određuje lekar. U slučaju da pacijent nanese veću količinu masti od propisane, obavezno je konsultovanje lekara. U slučaju da pacijent zaboravi da nanese kremu i preskoči jedan tretman, potrebno je da uobičajeno nastavi sa terapijom, bez dodatne doze.

Gentamicin mast se čuva na temperaturi do 25 stepeni Celzijusa, a nakon otvaranja može da stoji najviše 28 dana, posle čega ga treba baciti.

Kontraindikacije i neželjena dejstva

Pre upotrebe Gentamicin masti je najbolje posavetovati se sa lekarom. Pri tome je važno napomenuti da li pacijent koristi još neke lekove ili pati od nekog hroničnog oboljenja. Takođe je važno ukazati na poremećaje metabolizma, preosetljivost na lekove ili ranije alergijske reakcije na lekove.

Preosetljivost na lek – Pacijenti preosetljivi na gentamicin ili neki od sastojaka leka ne bi trebalo da koriste ovu mast. Reakcija preosetljivosti je moguća u slučaju kombinacije sa drugim lekovima iz grupe aminoglikozida. Što se tiče hrane i pića, oni ne utiču na dejstvo leka. Gentamicin i alkohol nisu posebno kontraindikovani.

Duga upotreba – Dugo korišćenje gentamicina može da izazove rast neosetljivih mikroorganizama kao što su gljivice. U takvoj situaciji je neophodno prekinuti terapiju i obratiti se lekaru.

Trudnoća i dojenje – Što se tiče trudnoće i dojenja, nije utvrđena bezbednost primene ovog leka u toku pomenutih stanja. U takvim slučajevima se ovaj lek može primenjivati isključivo ukoliko lekar smatra da je to neophodno i to nakon pažljive procene potencijalnih rizika i očekivane koristi terapije.

Upotreba kod dece – Upotreba gentamicina kod dece takođe zahteva posebnu pažnju. Nikako ne treba mazati veće površine kože kod novorođenih beba, male dece i nedonoščadi, posebno u situacijama kada dete ima oštećenje sluha ili bubrežnih funkcija, jer veće koliline leka i dugotrajna primena mogu da prouzrokuju preteranu koncentraciju leka u krvi i dodatno pogoršaju ovakva stanja ili ih izazovu.

Neželjena dejstva – Do ozbiljnih neželjenih reakcija usled upotrebe gentamicina može doći ukoliko se lek primenjuje na jako velike površine oštećene kože, kao i u slučaju kombinacije sa drugim lekovima iz iste grupe. U takvim situacijama može doći do oštećenja čula sluha i ravnoteže, kao i oštećenja bubrega.

Iritacija kože – Usled upotrebe ovog leka može da dođe do iritacije kože koja ne zahteva prekidanje terapije. Ukoliko ipak dođe do jačeg crvenila bolesnog predela i dluje da je stanje pogoršano, a nakon nedelju dana nema nikakvog napretka, terapiju treba prekinuti i potražiti savet lekara.

Efikasnost i iskustva

Gentamicin mast je antibiotski lek i uspešan je u tretiranju pomenutih tegoba. Njegov sastav utiče na suzbijanje bakterijskih infekcija i uspešno redukuje upalne procese izazvane njihovom pojavom. Efikasan je u tretmanu upaljenje, inficirane i ozleđene kože.

Gentamicin može da ima neželjene nuspojave ukoliko se koristi u količinama većim od propisanih ili u stanjima za koja nije indukovan. Za pravilan i uspešan tretman ovim lekom je obavezno potražiti savet stručnjaka, kako bi lek imao svoj pun efekat, bez neželjenih dejstava.

Sponzorisano:

Loading...