Glikolna kiselina – kreme i iskustva

Trend mladolikosti i tržište preplavljeno raznovrsnim preparatima za negu kože, protiv starenja i pojave bora postali su naša svakodnevica.

Ranijih godina su u ove svrhe bili praktikovani isključivo korektivni zahvati iz domena estetske hirurgije, a u poslednjoj deceniji prevagu nad njima preuzimaju preparati koji su formulisani tako da zaustave i uspore sam proces starenja kože. To su različiti anti age serumi i kreme, a sastojak koji je u poslednje vreme sve popularniji jeste glikolna kiselina.

Glikolna kiselina – kreme i iskustva

Šta je glikolna kiselina i kako deluje?

Glikolna kiselina je vrlo čest i osnovni sastojak brojnih savremenih preparata za negu kože, sa pomenutim anti age efektom. Smatra se i jednim od najedlotvornijih i najčešće upotrebljavanih preparata u domenu kozmetologije i estetske dermatologije.

Glikolna kiselina pripada grupi takozvanih alfa hidroksilnih kiselina, koje ćemo često naći pod akronimom AHA, a u poređenju sa drugum tipovima kiselina, glikolna kiselina sadrži najmanji molekul sa izvanrednom sposobnošću prodiranja, što doprinosi vrlo značajnim promenama. Na koji način deluju molekuli glikolne kiseline na kožu?

Glikolna kiselina ima sposobnost da prodre ispod površinskog oštećenog i mrtvog sloja kože, pri čemu izaziva razdvajanje od ostalih slojeva kože. To doprinosi efektu eksfolijacije, odnosno odvajanja, pri čemu se efikasno uklanjaju mrtve ćelije kože. Ovaj proces je posebno značajan i delotvoran u primeni glikolne kiseline na prerano ostarelu i zrelu kožu, jer podstiče i ubrzava obnovu ćelija, brže nego što ih samo telo regeneriše.

Efekat koji glikolna kiselina ima na kožu zahvaljujući ovom mehanizmu delovanja, jeste da sama koža postaje glaka i meka, a ten blistav i ujednačen. Neke studije pokazuju da glikolna kiselina može da podstakne i proizvodnju kolagena, sastojka koji igra ključnu ulogu u održavanju elastičnosti tkiva. Kolagen je osnova čvrstoće same kože i važan je za povećavanje volumena epidermisa, što rezultuje ublažavanjem bora i postizanju lepih i zategnutih crta lica.

Glikolna kiselina se koristi samostalno, kao sastojak različitih preparata i u kombinaciji sa elementima koji ispoljavaju slično dejstvo, kao što su retinol i salicilna kiselina.

Preparati sa glikolnom kiselinom

Kreme sa glikolnom kiselinom imaju delotvoran anti age efekat prvenstveno zahvaljujući aktivnom delovanju ovog revolucionarnog sastojka. Kreme su uglavnom pogodne za sve tipove kože, bez obzira da li se radi o masnoj, suvoj, mešovitoj ili osetljivoj koži. Kod primene je bitno voditi računa o nanošenju oko najosetljivijih delova kože lica, poput predela oko očiju i usana, pošto ima snažno dejstvo.

Preparati sa glikolnom kiselinom se preporučuju za primenu na koži koja pokazuje znakove starenja, jer pomažu da se ublaže bore, a koži vrati elastičnost i sjaj. Takođe se smatraju dobrim i za tretman staračkih pega, fleka od preteranog izlaganja suncu, pa i kod problema sa aknama. Prema nekim iskustvima, kreme sa glikolnom kiselinom mogu da pomognu i u uklanjanju ožiljaka, a generalno daju ujednačen i blistav ten.

Kreme sa glikolnom kiselinom su najčešće preparati za noćnu upotrebu, pošto voćne kiseline koje se nalaze u sastavu mogu kožu da učine osetljivom na sunce.

Hemijski piling glikolnom kiselinom

Piling glikolnom kiselinom je danas prilično zastupljen u estetskoj dermatologiji i kozmetici. To je postupak u trajanju od oko dvadesetak minuta, koji obavlja stručno lice. U zavisnosti od osetljivosti kože se određuje koncentracije glikolne kiseline u preparatu koji se nanosi na lice, a vremenom se ona može povećavati i produžavati trajanje tretmana.

Tretmani se izvode jednom do dva puta nedeljno i podrazumevaju dodatni negu kože pre, tokom i nakon tretmana, kako bi se umanjio ruzik od nuspojava poput peckanja, svraba i crvenila kože.

Iskustva sa preparatima i tretmanima sa glikolnom kiselinom

Primena preparata sa glikolnom kiselinom može da ima nuspojave, koje zavise od individualne osetljivosti kože. Moguća je pojava crvenila, peckanja i svraba. Preparati koji se primenjuju treba da budu prilagođeni tipu kože.

Takođe postoji mogućnost od reakcije na sunce, te se savetuje izbegavanje izlaganja sunčevim zracima tokom upotrebe, pošto kiseline iz ove grupe pojačavaju fotosenzibilnost. Savetuje se dodatna zaštita kože, uz kreme visokog faktora.

Prema iskustvima korisnika krema  i preparata sa glikolnom kiselinom, ovaj sastojak se smatra veoma delotvornim u otklanjanju nepravilnosti kože lica. Pokazao se vrlo efikasnim kod problema sa hiperpigmentacijama na koži. Kreme koje sadrže ovaj sastojak mogu da pomognu regeneraciji i čišćenju kože, dok hemijski piling uz pomoć glikolne kiseline predstavlja invazivniji tretman i savetuje se da ga obavlja isključivo stručno lice.

Hemijski piling glikolnom kiselinom podrazumeva obaveznu pripremu kože par nedelja pre samog tretmana, kao i obavezne vremenske pauze od dva do tri dana između tretmana. Lice treba negovati i mimo salonskog tretiranja. Ukoliko se tretmanu glikolnom kiselinom pristupi sa dovoljno posvećene pažnje, rezultat je glatko, blistavo lice, zdrave strukture i boje kože, sa dugotrajnim efektima.

Sponzorisano:

Loading...