Gorgonzola sir – sastav i recepti

Čuveni sir gorgonzola je vrsta mekog plesnivog sira, poznatog širom sveta po svom specifičnom ukusu. Smatra se izuzetno delikatesnom namirnicom, a pripada redu najstarijih poznatih sireva. Gorgonzola je sir italijanskog porekla, čije ime potiče od malog mesta u pokrajini Lombardija. Prvi zapisi o ovom siru potiču iz davne 879. godine.

Njegov nastanak je ovenčan legendom. Kako priča kazuje, lokalni proizvođači sira su jednom prilikom imali preveliku količinu sira pod nazivom straćina, koji inače potiče od lokalne vrste krave, stracca. Pošto nisu znali šta da učine sa viškom sira, a nisu želeli da ga bace, ostavili su ga u pećini da ne bi propao. Međutim, sir su napale plesni i meštani su hteli da ga bace. Ipak su odlučili da ga probaju, a sve ostalo što se dešavalo da čuvenim buđavim sirem je istorija koja traje do današnjih dana.

Gorgonzola sir - sastav i recepti

Originalna gorgonzola

U savremenoj proizvodnji su zastupljena dva tipa italijanske gorgonzole. To su sirevi Dolce i Piccante. Kako mu i naziv kaže, prvi sir je nešto slađi, odnosno blažeg ukusa i krhkije strukture, jer ima kraći proces zrenja, pa tako sadrži i veći procenat vode, a manji udeo soli, za razliku od svog pikantnijeg brata.

Originalna gorgonzola se proizvodi isključivo u Lombardiji, a postoje drugi sirevi koji se dobijaju na sličan način i koji su najčešće obeleženi kao sirevi tipa gorgonzola.

Gorgonzola sir se proizvodi tako što se mleko koje je uveče pomuženo ostavlja da odstoji preko noći, nakon čega mu se dodaje mleko iz jutarnje muže. Kada nastane sir čijih je minimum 48% suva materija, buši se kako bi se podstakao rad plesni Penicillium Glaucom. Gorgonzola zri do oko pola godine.

Recepti sa gorgonzolom

Sir gorgonzola je pravi mlečni delikates, cenjen među kulinarskim majstorima. On je i neizostavan sastojak čuvene pice sa četiri vrste sira, a koristi se u pripremi preliva za salatu, rižota i testeninu. Može da se konzumira i u dezertima sa voćem, orasima i medom. Takođe je jedan od sireva uz koji se služe određena vina.

Preliv od gorgonzole – Gorgonzola je izvrsna vrsta sira za pripremu vrlo bogatog preliva. Ovaj preliv može da se kombinuje i sa drugim namirnicama, a odličan predlog je da se servira kao umak za testeninu, uz grilovana pileća prsa i čuveno italijansko vino Chianti. Za pripremu je potrebno:

  • 200 gr gorgonzole
  • Biber i so
  • Kari ili drugi sličan jak začin
  • 1 kašika putera
  • 150 ml kiselog mleka

Puter rastopiti na laganoj vatri, pa dodati gorgonzolu narezanu na kockice. Mešati sir dok se ne rastopi u potpunosti. Pri kraju dodati ostale sastojke i umešati.

Sponzorisano:

Loading...