Govedji želatin

Goveđi želatin, već odavno je svoju primenu našao u kuhinjama naših baka.

Odatle, njegova primena se zadržala i sačuvala sve do danas.

Konkretno, on se koristi uglavnom kao sredstvo za vezivanje sadržaja mnogih jela, ali pored toga, koristan je i kao lekovito sredstvo.

Više o tome kako se koristi i čemu sve služi goveđi želatin, otkrićete u nastavku ovog teksta.

govedji-zelatin

Šta je goveđi želatin?

Goveđi želatin je proizvod prirodnog porekla. Dobija se u procesu prerade kostiju, tetiva i hrskavica, odnosno u procesu prerade vezivnog tkiva krupne rogate stoke. Baš otuda, zbog porekla sirovina od kojih je napravljen naziva se “goveđi želatin”.

Šta sve sadrži goveđi želatin?

Osnovni sastojak goveđeg želatina jeste prirodni kolagen. Ipak, pored kolagena, goveđi želatin sadrži još i dve veoma važne vrste aminokiselina, to su hidrosiprolin i prolin. Ono što je zajedničko ovim sastojcima, jeste da upravo i kolagen i dve pomenute vrste aminokiselina imaju izuzetno važnu ulogu u građi i obnavljanju vezivnog tkiva, kako kože i mišića, tako i tetiva, zglobova i kostiju.

Čemu sve služi goveđi želatin?

Primarnu ulogu, goveđi želatin zauzeo je u kulinarstvu gde se koristi kao sredstvo za vezivanje sadržaja jela kao što su pihtije, različite vrste voćnih želea, filovi za torte i slično. Ipak, goveđi želatin, koristi se i kao prirodno lekovito sredstvo u procesu lečenja različitih zdravstvenih poremećaja.

Šta sve leči goveđi želatin?

Obzirom na to da je pokazao posebnu efikasnost u očuvanju i obnavljanju funkcije vezivnog tkiva, goveđi želatin se koristi kao sredstvo za lečenje kod sledećih stanja:

– kod problema sa slabošću i smanjenjem funkcija mišića,
– kod problema sa funkcijom srčanog mišića,
– kod problema sa stanjem krvnih sudova,
– kod prisustva oboljenja koštanog i zglobnog sistema, kao što su upalna i bolna stanja kostiju i zglobova, stanja nakon povreda, uganuća, istezanja i preloma kostiju i zglobova,
– kod problema sa funkcijom i zdravljem kože i noktiju,
– kod opadanja, usporenog i slabog rasta kose,
– kod stanja smanjene elastičnosti tetiva i ligamenata,

Pored toga, upotreba goveđeg želatina deluje pozitivno i preventivno i kod osoba koje nemaju gore navedene zdravstvene smetnje i smanjuje predispoziciju za njihov nastanak u bilo kom periodu života. Posebno je delotvoran u periodu puberteta kada je proces razvoja vezivnog tkiva, kostiju i zglobova ubrzan i u periodu menopauze kod žena, kada dolazi do pojave krtosti kostiju i pojave rizika od nastanka osteoporoze i osteoartritisa.

U slučaju već nastalog prisustva bilo koje od navedenih zdravstvenih smetnji, tretman goveđim želatinom daje najbolje rezultate ukoliko se primenjuje na vreme, odnosno u fazi kada smetnja ili bolest nije napredovala. Ukoliko je bolest napredovala, efikasnost terapije goveđim želatinom je takođe zagarantovana, ali u pojedinim slučajevima zahteva ponavljanje.

Kako se sprovodi tretman lečenja goveđim želatinom i kako se koristi?

Tretman lečenja goveđim želatinom, kod svih oblika gore navedenih zdravstvenih smetnji i oboljenja, primenjuje se na sledeći način:

U trajanju od ukupno trideset dana, kontinuirano i bez prekida, jednom dnevno, tačnije ujutru pre obroka, uzima se goveđi želatin koji je prethodne večeri pripremljen.

Priprema goveđeg želatina obavlja se jednostavno. Dakle, uveče pre spavanja, potrebno je pet grama goveđeg želatina (to je oko dve ravne kafene kašičice) promešati i rastvoriti u oko pedest mililitara vode (to je oko petina čaše za piće) i ostaviti da na sobnoj temperaturi prenoći do ujutru.

Ujutru, sadržaj vode i goveđeg želatina biće gust i u obliku želea i tada ga treba pojesti. Postupak treba ponavljati svih trideset dana, na isti način svakog jutra.

Ukoliko vam je ukus sadržaja neprijatnog ukusa, umesto vode u postupku pripreme možete koristiti i sok ili jogurt. To će mešavini dati lepši i prijatniji ukus, a efikasnost delovanja goveđeg želatina će biti ista. Takođe, na tržištu je moguće naći i goveđi želatin sa već postojećom voćnom aromom.

Nakon što prođe trideset dana, treba napraviti pauzu od šest meseci u uzimanju ovog prirodnog lekovitog sredstva, a zatim ukoliko je to iz zdravstvenih razloga potrebno, možete ponoviti tridesetodnevno korišćenje goveđeg želatina.

Ono što je takođe važno naglasiti, jeste da u toku trajanja lečenja goveđim želatinom, nesmetano i bezbedno ukoliko je to neophodno možete koristiti i medikamente ili sprovoditi bilo koji tretman lečenja kao što su fizikalna ili bilo koja druga terapija.

Prvi rezultati i efekti korišćenja goveđeg želatina, primećuju se već nakon nedelju dana, kroz opšte bolje stanje vezivnog tkiva, kroz bolju pokretljivost zglobova i smanjen stepen bola u kostima.

Cena i gde kupiti

Govedji želatin ćete uskoro moći da kupite u našoj prodavnici zdrave hrane po jako povoljnoj ceni. Prijavite se na našu email listu koja se nalazi ispod ovog teksta i obavestićemo Vas čim se nadje u prodaji da ga možete nabaviti.

Sponzorisano:

Loading...