Grčki jogurt – sastav i recept

Svaka tradicionalna kuhinja na svom meniju ima neku verziju proizvoda poput jogurta. Ovaj savršeni mlečni produkt je mnogo više od običnog mlečnog proizvoda. Jogurt može da bude sasvim gust i kremast, tako da se jede kašikom, a može da bude i bogate, tečne teksture i da se upotrebljava kao osvežavajuć i hranljiv mlečni napitak. Svima su dobro poznate neodoljive čari tek ispečenog peciva uz neizostavni pekarski jogurt. Ovaj mlečni proizvod se koristi i u pripremi raznih jela, napitaka, šejkova, sladoleda i drugih poslastica.

Grčki jogurt zaslužuje istaknuto mesto u ovoj mlečnoj porodici. On je gušći od običnog jogurta, nešto masniji i jačeg, pikantnijeg ukusa. Zbog načina na koji se priprema, ovaj jogurt je bogatiji hranljivim sastojcima i izvrstan je kao dodatak uz druge namirnice, pa čak i samostalan. Pravi grčki jogurt se proizvodi u zemlji porekla, dok je tržište preplavljeno brojnim proizvodima koji nose ovu deklaraciju, a zapravo su samo zgusnuti na veštački način.

Grčki jogurt - sastav i recept

Kako prepoznati grčki jogurt?

Kako se razlikuju običan i grčki jogurt? Očigledna razlika je sama gustina proizvoda, koja potiče od načina na koji se jogurt sprema, kao i od izbora mleka. Dok se jogurt koji se najviše konzumira u našim krajevima pravi mahom od kravljeg mleka, grčki jogurt se priprema od ovčijeg mleka, koje mu daje gušću i kremastiju strukturu. Takođe, grčki jogurt ima veću kalorijsku vrednost i nešto je masniji od običnog jogurta.

Grčki jogurt se tradicionalno proizvodi tako što se iz običnog jogurta, koji se dobija u procesu fermentacije mleka uz pomoć bakterijskih kultura, izvlači surutka. Na taj način se dobija mlečni proizvod koji ima veću gustinu, manji udeo ugljenih hidrata, a veći procenat proteina. Pravi grčki jogurt ne sadrži dodate šećere ili preparate za zgušnjavanje. Tokom pripreme se cedi tri puta, što daje i održava njegovu gustinu.

Sastav grčkog jogurta

Grčki jogurt sadrži gotovo duplo veću koncentraciju proteina od običnog jogurta, a manju količinu ugljenih hidrata, zbog čega se smatra odličnom namirnicom u režimima za mršavljenje. Izuzetno je hranljiv, a uz dodatak žitarica i voća predstavlja savršen izbor zdravog doručka.

  • U jednoj šolji grkog jogurta ima samo 9 gr ugljenih hidrata. Visok sadržaj proteina obezbeđuje dugotrajnu sitost, što je takođe jedna od prednosti ovog mlečnog proizvoda.
  • Bogat je kalcijumom, koji je koristan za skeletni sistem, a takođe podstiče i ubrzavanje metabolizma, te i sagorevanje masti.
  • Pravi se na potpuno prirodan način, te se njegovi hranljivi sastojci ne uništavaju tokom proizvodnje. Korisne bakterije koje se u njemu nalaze su odlične za ljudski organizam i sistem za varenje.
  • Nešto je masniji i kaloričniji od običnog jogurta, te sadrži značajan udeo zasićenih masnih kiselina, koje su korisne i neophodne za naše zdravlje. U skladu sa prosečnim dnevnim nutritivnim potrebama zdrave odrasle osobe, smatra se da se unosom dve šolje grčkoj jogurta doseže gornja granica za optimalnu količinu potrebnih zasićenih masti.

Kako napraviti domaći grčki jogurt?

Pravi grčki jogurt nije zastupljen na našem tržištu, već su nam dostupne razne varijante koje se prodaju kao grčki tip jogurta. U najvećoj meri su to su zapravo punomasni jogurti, kojima su dodati određeni sastojci koji ga čine gušćim, poput pavlake ili mleka u prahu.

Grčki jogurt je zato vrlo lako pripremiti i u kućnoj varijanti i uživati svakodnevno u blagodetima ovog bogatog, ukusnog i hranljivog mlečnog proizvoda.

Recept sa punomasnim jogurtom – Za pripremu grčkog jogurta je potreban litar punomasnog jogurta, od 3.2% mlečne masti. Uzeti veću posudu i na nju staviti cediljku, a preko cediljke gustu gazu ili nekoliko presavijenih komada. U cediljku sa gazom sipati jogurt, prekriti providnom folijom i ostaviti u frižideru da se cedi tokom noći, odnosno najduže oko osam do deset sati. Jogurt koji ostane u cediljci će biti gust i kremast, domaća verzija grčkog jogurta.

Recept sa jogurtom i mlekom – Za pripremu jedne šolje ove varijante su potrebne dve šolje masnijeg mleka i dve do tri kašike običnog jogurta. Za postupak je potrebna gaza, a jogurt treba da bude na sobnoj temperaturi. Mleko zagrejati do 80 stepeni, pred samo vrenje. Skloniti ga sa vatre i presuti u teglu da se prohladi do oko 40 stepeni, pa dodati jogurt i umešati. Teglu prekriti krpom i ostaviti na toplom mestu osam do deset sati. Ocediti smesu kao i u prethodnom postupku, s tim što je četiri do šest sati dovoljno. Ostatak pri ceđenju je još jedna praktična domaća varijanta grčkog jogurta.

Sponzorisano:

Loading...