Grickanje noktiju kod dece i odraslih – kako se odvići

Mnogi ljudi imaju naviku grickanja noktiju, mada često ni sami ne znaju zašto to rade. Najčešće je to zbog stresa, nervoze, napetosti ili straha, ali pravi razlog može biti i znatno dublji. Osim što predstavlja ružnu naviku, grickanje noktiju može loše da utiče i na vaše zdravlje.

Naime, ruke su deo tela koji je u stalnom kontaktu sa spoljnom sredinom. Na taj način, ispod noktiju se skupljaju virusi i bakterije, koje grickanjem noktiju dospevaju u naš organizam. Osim što može doći do ozbiljnih infekcija, takođe se oštećuje nokatna ploča i deformiše se nokat. Može doći i do upale kože oko nokta, ali i do oštećenja zuba i problema sa sistemom za varenje. Zato je potrebno što pre potražiti pomoć i prestati sa ovom ružnom navikom.

Grickanje noktiju kod dece i odraslih - kako se odvići

Grickanje noktiju kod dece

Grickanje noktiju je česta pojava i kod dece. U većini slučajeva, ova navika prolazi spontano i ne zadržava se u odraslom dobu. Deca uglavnom grickaju nokte iz dosade, ali i zbog straha ili čak umora. Jedan od mogućih razloga grickanja noktiju je i taj što se dete oseća zapostavljeno od strane roditelja. Deca na koju se ne obraća dovoljno pažnje, koja se osećaju nesigurno i napeto, sklona su ovoj ružnoj navici. Takođe, ako roditelji često grde i kritikuju decu, ona će se osećati manje vredna i biće nezadovoljna sobom. Upravo takva deca često počinju da grickaju nokte, da bi na taj način ublažila svoje nezadovoljstvo i napetost. Uobičajeno je i da dete gricka nokte ako oseća nervozu ili strah pred neki javni nastup u školi. Isto tako, dete koje ima puno obaveza tokom dana i koje nema vremena za odmor, zbog prevelike napetosti i bojazni da neće uspeti da završi sve obaveze, često počinje da gricka nokte.

Ono što je važno jeste da ne paničite i da ne budete grubi ako primetite da i vaše dete ima ovaj problem. Morate učiniti da dete samo postane svesno da je grickanje noktiju štetno za njega i da može ugroziti zdravlje. Najpre pokušajte da otkrijete pravi razlog zašto vaše dete gricka nokte, da biste mogli da mu pomognete na pravi način. Najbolje je da se obratite pedijatru, koji će vas posavetovati kako da se postavite prema detetu i pomognete mu da prevaziđe ovaj problem dok još nije kasno.

Grickanje noktiju kod odraslih

Grickanje noktiju kod odraslih je u većini slučajeva uzrokovano stresom, napetošću, nervozom, tremom ili iščekivanjem nečega. Grickanje noktiju nije samo ružna navika, već i psihološki problem. Naime, ovde je reč o jednoj vrsti zavisnosti. Vi to stalno radite, a ukoliko ne možete da se kontrolišete i grickate nokte bez prestanka, onda to predstavlja ozbiljan psihološki problem. Nekada možete postati i agresivni prema svojim noktima i izazvati i pojavu krvi. Ako ste nervozni, napeti ili pod strahom, onda vas grickanje noktiju opušta i smiruje. Osobe koje su po prirodi stidljive i nesigurne u sebe su više sklone ovoj ružnoj navici. Ono što je važno jeste da na vreme shvatite da imate ozbiljan problem i da ga morate što pre rešiti.  Postoje razni načini na koje možete rešiti ovaj problem, ali imajte na umu da proces odvikavanja od ove navike neće biti nimalo lak.

Kako se odvići od grickanja noktiju?

Najpre pokušajte da uspostavite samokontrolu. Znajte da nijedna navika nije jača od vas samih i da je potreban samo jak karakter i želja da se oslobodite problema. Jedan od prvih koraka je i da namažete nokte ljutom papričicom ili nekim ljutim sosom, a možete i da umočite prste u sok od limuna ili u maslinovo ulje.

Takođe, možete probati da zalepite nokte samolepljivom trakom dok ste u kući. Zatim, u momentu kada poželite da grickate nokte, potražite neku drugu zanimaciju. Važno je da uposlite ruke nečim drugim i da se bazirate na drugu aktivnost. Jedan od prirodnih načina da se rešite ovog problema jeste da istrljate nokte belim lukom. Važno je i da redovno sečete i negujete nokte. Pored ovih praktičnih saveta, postoje i razne kreme koje su specijalno namenjene za odvikavanje od grickanja noktiju, a možete ih kupiti u bilo kojoj apoteci. Od velike pomoći može biti i nadogradnja noktiju. U nekim slučajevima primenjuje se i hipnoza, kao jedan od tretmana za odvikavanje od ove ružne navike.

Sponzorisano:

Loading...