Hijaluronska kiselina – injekcije, kreme i tretman

Hijaluronska kiselina je danas ultimativni i nezaobilazan pojam široke oblasti kozmetologije i savremenog anti aging trenda. Do pre desetak godina, ona je većini potrošača bila nepoznata, a za nju su znali uglavnom pacijenti koji su se lečili od artroze i sličnih tegoba, budući da je hijaluronska kiselina jedan od vitalnih prirodnih sastojaka u strukturi naših zglobova, te pomaže regeneraciji ovih tkiva i ublažavanju tegoba kod ljudi kojima nedostaje.

Danas je pojam hijaluronske kiseline neizbežan u svakoj temi koja se tiče nege i tretmana kože vezanih za podmlađivanje, regeneraciju, vraćanje sjaja i postizanje svežeg, mladalačkog izgleda.

Šta je hijaluronska kiselina i kako deluje?

Hijaluronska kiselina je molekul koji naše telo prirodno sadrži, kao i životinjski organizmi i pojedine kulture bakterija. Prisutna je u najvećoj meri u dermisu, odnosno vezivnom tkivu kože, a u značajnoj koncentraciji se nalazi i u tetivama, sinovijalnoj tečnosti u zglobovima, u zidovima aorte i pupčane vrpce, kao i u staklastom humoru oka. Deficit sinovijalne tečnosti dovodi do oštećenja zglobova i oboljenja poput artroze, a upravo zbog toga se hijaluronska kiselina upotrebljava kao veoma bitan sastojak u terapiji obolelih.

Hijaluronska kiselina – Injekcije, kreme i tretman

Tokom starenja, količina ove materije polako i postepeno opada, a posledica su fenomen starenja kože, gubitak njene kompaktnosti i elastičnosti, pojava bora i tako dalje. Zbog toga dolazi i do opšte smanjenosti savitljivosti tkiva, pa i problema sa zglobovima.

Delovanje – Hijalurnoska kiselina deluje po sledećem principu. Ona ima vrlo snažnu sposobnost hidratacije, zahvaljujući svojoj hemiskoj i fizičkoj strukturi. Molekul hijaluronske kiseline je formiran od ponovljenih sekvenci dva prosta šećera i glukoronske kiseline i N acetilglukozamina. Takav spoj daje linearan i fleksibilan polarni molekul, sa izuzetnom rastvorljivošću u vodi. Prevedeno na laički jezik, hijaluronska kiselina ispoljava svojstva sunđera, tako što ima sposobnost da absorbuje, čuva i oslobađa velike količine vode, u zavisnosti od lokalnih potreba tkiva. U kombinaciji sa takođe esencijalnim kolagenom, ona omogućava vlaknima dermisa izuzetnu elastičnost, što je neophodno za optimalan stepen vlažnosti same kože.

Osim sposobnosti vezivanja vode, molekul hijaluronske kiseline ima i svojstvo maziva, te ispoljava sposobnost absorbovanja udara na pokretne delove tela i zglobova. Osim toga, igra važnu ulogu u transportu hranljivih materija, te štiti organizam od virusa i bakterija. Deluje tako što tkivu daje tonus i formu i predstavlja filter protiv širenja potencijalno otrovnih materija. Ima i ništa manje značajno antiupalno svojstvo, te podstiče proizvodnju kolagena i pomaže u procesima regeneracije tkiva.

Upotreba hijaluronske kiseline u kozmetici i estetskoj dermatologiji

Otkriće neverovatnih svojstava hijaluronske kiseline u primeni na tretman kože uvrstilo je ovaj sastojak kao apsolutni must have element nebrojenih preparata i tretmana u širokoj anti age ponudi. Povezana je sa današnjim najnaprednijim metodama borbe protiv bora i pomeranjem granica u oblasti dermatologije i kozmetike.

Izuzetno svojstvo koje hijaluronska kiselina ispoljava, kada je reč o regeneraciji kože i usporavanju procesa starenja, doslovno je dovelo da prave male revolucije u oblasti estetske dermatologije i kozmetologije. Hijaluronska kiselina je glavni sastojak krema i seruma za negu kože, a u korektivnoj kozmetici su izuzetno popularni fileri hijaluronske kiseline, uz pomoć kojih se može rešiti širok spektar kozmetičkih problema i to bez hirurške intervencije.

Hijaluronske injekcije i fileri

Hijaluronska kiselina je trenutno jedan od najpopularnijih i najčešće korišćenih materijala u esteskoj medicini. Ubrizgavanje hijeluronske kiseline u određene delove tela uspešno omogućava rešavanje brojnih esteskih problema, počev od povećanja usana, preko rekonstrukcije jagodica, vraćanja čvrstoće i hidratacije koži lica, ruku i dekoltea i tako dalje. Prednost hijeluronske kiseline leži u tome što suštinski ne dovodi ni do kakvih kontraindikacija u primeni kod zdravih klijenata.

Ubrizgavanje hijaluronske kiseline je jedan od danas najzastupljenijih anti aging tretmana, jer uspešno može da koriguje sitne i duboke bore, opuštenu kožu ili podočnjake. Proizvod koji se koristi u ovom postupku nije životinjskog porekla i dobija se bakterijskom fermentacijom.

Tretman hijeluronskim filerima – Pre tretmana ubrizgavanja hijelurona nije potrebno testiranje, a neželjeni efekti su minimalni. U poređenju sa klasičnom estetskom hirurgijom, ova metoda je znatno ugodnija i ne zahteva poseban oporavak. Ubacivanjem hijelurona se molekuli kože podstiču na aktivnost i na taj način organizam sam obnavlja tkiva, a rezultat je prirodan, svež i negovan izgled. Materijal se unosi tankim iglama, tehnikom mezoterapije. Za dugotrajan efekat se u kožu ubrizgava materijal koji se sporije razgrađuje i to su takozvani fileri, koji popunjavaju određeno problematično mesto, kao što je bora ili se koriste kao materijal za oblikovanje i korekciju. Postoje trajni, dugotrajni i biorazgradivi fileri, a njihova upotreba zavisi od namene tretmana i ordinacije koja se za njih specijalizovala.

Neželjena dejstva i napomene –Moguće neželjene nuspojave tretmana hijelurunskim filerima su oticanje i podlivi. Ono što je najvažnije, ukoliko se kandidat odluči na pomenutu intervenciju, jeste odabir proverenih i iskusnih stručnjaka. Na tržištu su dostupne nebrojene primamljive ponude, sa neproverenim mestima pa čak i lažnim preparatima. Nije na odmet ni tražiti lekaru da kandidatu pokaže proizvod sa deklaracijom sa datumom i mestom proizvodnje i rokom trajanja.

Kome je namenjen tretman – Mezoterapija hijeluronskom kiselinom i ubacivanje filera su rezervisani za stariju dob i smatra se da ispod tridesete godine starosti ne postoje kandidati za ove tretmane, jer se do tada kože može adekvatno negovati i bez ovakve intervencije, pošto organizam i dalje proizvodi dovoljnu prirodnu količinu hijelurona. Ova metoda može da bude trajno rešenje kada u kasnijoj životnoj dobi u koži više nema dovoljno prirodnog hijelurona.

Kreme sa hijaluronskom kiselinom

Hijeluronska kiselina je danas gotovo nezaobilazan sastojak u formulaciji anti age krema i seruma. I u ovim proizvodima, hijeluronska kiselina igra važnu ulogu u obnavljanju kože, podmlađivanju i vraćanju vitalnosti i sjaja. Kreme koje sadrže hijeluron mogu da uspore nastanak bora ili da ih ublaže, a istovremeno pružaju koži optimalnu hidrataciju, vraćaju tonus i elsatičnost, delujući i na druge vitalne elemente, poput kolagena. Upotreba krema i seruma sa hijeluronskom kiselinom doprinosi lepoj, zategnutoj, blistavoj i negovanoj koži.

Kozmetičke preparate sa hijeluronskom kiselinom danas možemo lako nabaviti u svakom lancu drogerija ili apoteci. Namenjene su svim osobama koje primećuju znake starenja kože, do čega može doći i u mladalačkoj dobi, pod uticajem loših životnih navika, ishrane, pušenja, stalnog stresa, nedovoljne količine odmora i tako dalje. Hijeluronska kiseline u organizmu i prirodno opada sa godinama, pa dolazi do pojave bora, opuštanja kože i dehidratacije. Čak i dosta mlade osobe mogu da imaju popriličan broj bora, te je od najveće važnosti posvetiti pažnju pravilnoj i redovnoj nezi. Kreme sa hijeluronskom kiselinom su, prema rečima mnogih korisnika i proizvođača, broj jedan za adekvatnu negu.

Delovanje krema – Kreme sa hijeluronskom kiselinom sadrže postotak materije koji obezbeđuje da se ona u koži zadržava oko osam sati. Najnovije kozmetičke tehnologije su doprinele tome da hijeluronska kiselina iz krema i seruma prodire i u dublje slojeve kože, mada se ipak najviše zadržava u samom gornjem sloju. Kao takve, kreme sa hijeluronskom kiselinom jačaju odbrambeni mehanizam kože i doprinose mnogi boljoj hidrataciji. Najčešće se preporučuje kombinovana nega u kojoj se koriste određeni serum i adekvatna krema.

Kome su namenjene kreme – Hijeluronska kiselina u kremama nije agresivna za kožu i ne zahteva ograničenja kada je reč o korišćenju drugih sastojaka za negu. Na tržištu su već dostupni brojni preparati koji u svojoj formuli kombinuju hijeluronsku kiselinu sa drugim sastojcima, kao što su recimo retinol i vitamin C. Ne postoji ograničenje ni u primeni samih preparata i njihova upotreba ne mora da zavisi od godina starosti. Pravilan odabir kreme u tom slučaju u najvećoj meri zavisi od samog tipa kože i eventualnih postojećih nepravilnosti.

Drugi tretmani sa hijeluronskom kiselinom

Osim danas popularnog povećavanja usana i esteske korekcije uz pomoć hijeluronskih filera, ova materija se i dalje koristi i u brojnim medicinskim i terapijskim oblastima. Njena poznata svojstva je čine vrlo značajnom u oftalmološkim intervencijama, jer služi za proizvodnju veštačkih suza kod lečenja sindroma suvog oka i kao visokoelsatična otopina u operaciji katarakte.

Tretmani uz pomoć hijeluronske kiseline su važni i kod upalnih stanja u usnoj dublji, te opekotina drugog i trećeg stepena. Ona stimuliše bržu regeneraciju tkiva, pa se koristi i kod operacija uha. Primena u reumatologiji je i ranije bila poznata, a u toj oblasti se hijeluronska kiselina koristi i kao sastojak sinovijalne tečnosti zglobova i kao zaštitnik tkiva. Sveukupno, svojstvo koje ima na regeneraciju tkiva, kao i njeno antiupalno delovanje, čine hijeluronsku kiselinu vitalnim sastojkom u veoma širokom spektru tretmana iz oblaci medicine i kozmetike.

Sponzorisano:

Loading...