Himalajska so – sastav, upotreba i recepti

Himalajska so je najčistija so na svetu, a nastala je još pre 250 miliona godina u himalajskim pećinama. Ova so je bila cenjena kao veoma retka i dragocena namirnica koja je korišćena na dvorovima i u aristokratskim krugovima, a nazivana je još i belo zlato. I danas ljudi vade ovu so ručno, pa je peru, suše na suncu i pakuju u organske vreće.

Himalajska so se razlikuje od kuhinjske soli po tome što ne dovodi do povećanja nivoa natrijuma i kalijuma u krvi, pa samim tim ne dolazi ni do povišenja krvnog pritiska. Takođe, brže se vari i ima jači ukus od obične kuhinjske soli. U nastavku sledi nešto više o ovoj namirnici, o njenom sastavu, upotrebi i receptima.

Himalajska so - sastav, upotreba i recepti

Sastav himalajske soli

Himalajska so sadrži sve elemente potrebne za pravilno funkcionisanje organizma, a to su natrijum, kalcijum, magnezijum i gvožđe. Pošto sadrži velike količine natrijuma, himalajska so ima sposobnost da održi nivo elektrolita i da reguliše krvni pritisak. Takođe, himalajska so omogućava da mišićno tkivo pravilno funkcioniše.

Upotreba i recepti

Himalajska so poseduje brojne zdravstvene koristi i svakako treba da bude deo vaše ishrane. Može se kupiti u gotovo svim prodavnicama zdrave hrane i u biljnim apotekama. Ona reguliše nivo šećera u krvi i sprečava pojavu dijabetesa. Takođe, sprečava nastanak kardiovaskularnih oboljenja i preporučuje se osobama koje imaju slabu cirkulaciju u nogama i rukama. Dobra je i za decu u razvoju jer pomaže u jačanju kostiju, reguliše varenje i ubrzava metabolizam. Himalajska so povoljno deluje i na respiratorni trakt, pa se često koristi za inhalaciju, ukoliko imate problema sa astmom, bronhitisom ili sinusima.

Osim toga, ova namirnica reguliše rad bubrega i jetre, pročišćava krv i detoksikuje organizam. Ima sposobnost da reguliše nivo vode u organizmu i da održi ravnotežu pH faktora u ćelijama. Osim što ima pozitivan uticaj na fizičko zdravlje, himalajska so je izuzetno dobra i za koncentraciju i za poboljšanje mentalnih sposobnosti uopšte. Dokazano je i da doprinosi dobrom raspoloženju i da uklanja simptome anksioznosti i depresije. Kada je sitno mlevena himalajska so se koristi u ishrani, a kada je krupnije mlevena koristi se za kupke i za različite kozmetičke preparate. U nastavku slede recepti kako da napravite rastvor od himalajske soli i kako da napravite ukusno jelo.

Pre bilo kakvog tretmana neophodno je uraditi piling kože. Najpre pomešajte himalajsku so i neko eterično ulje i utrljajte ovu smesu u kožu ravnomernim nežnim pokretima. Na taj način pore će se raširiti, a minerali iz himalajske soli će lako prodreti u kožu. Koža će postati sjajna, mekana i glatka. Nakon urađenog pilinga, možete koristiti rastvor napravljen takođe od himalajske soli.

Rastvor od himalajske soli. Rastvor od himalajske soli možete napraviti tako što ćete sipati 100 g ove soli u 3 l vode. Pustite da se voda ohladi u toku dana i koristite ovaj rastvor ako imate probleme sa aknama ili osipom. Rastvor od himalajske soli je efikasan i ako vas boli grlo, a dovoljno je samo 2-3 puta dnevno da ispirate usta ovim rastvorom, ali nemojte ga gutati. Takođe, ako imate gljivice na nogama preporučuje se da potopite stopala u ovaj rastvor, a u slučaju infekcije uha sipajte rastvor u uši u vidu kapi. Rastvor od himalajske soli pomaže i u slučaju mučnine prilikom putovanja. Potrebno je samo da natopite tkaninu ovim rastvorom i da je stavite oko vrata.

Lampa od himalajske soli. Ova lampa može da pomogne u lečenju astme, depresije, alergija i hroničnog umora. Lampa od himalajske soli je mnogo više od obične lampe. Kada se kristal soli zagreje lampa emituje negativne jone koji su dobri za naše zdravlje.

Recept (Kesadilje s piletinom)

Sastojci:

4 pšenične tortilje

1 šolja iseckanog kuvanog belog pilećeg mesa

150 g sitnog sira

1 jabuka

¼ šolje salse

Prstohvat himalajske soli

Način pripreme:

Najpre zagrejte tiganj na umerenoj temperaturi i stavite tortilju u njega. Okrenite je par puta i pustite da se malo naduva. Zatim, na tortilju stavite sitni sir, komadiće piletine pa dodajte himalajsku so. Preklopite tortilju i smanjite temperaturu, pa pržite još malo. Kada se sir istopi izvadite kesadilju na tanjir, otvorite je i stavite u nju tanke kriške jabuke i salsu. Vaša kesadilja sa piletinom je gotova, pa isti proces ponovite sa ostalim tortiljama.

Sponzorisano:

Loading...