Hloramfenikol mast za oči

Hloramfenikol je antibiotski lek koji je dostupan u različitim oblicima i omogućuje tretman i lečenje široke lepeze tegoba.

Njegovo osnovno dejstvo je antibakterijsko, pri čemu efikasno uništava većinu gram negativnih i gram pozitivnih bakterija. Deluje tako što ih aktivno suzbija i sprečava njihov dalji razvoj. Hloramfenikol je dostupan u obliku ampula, kapi i tableta, a jedan od preparata sa pomenutim lekom kao glavnim sastojkom je i mast protiv infekcija očiju.

Hloramfenikol mast se najčešće prepisuje kao lek kod akutnog bakterijskog konjuktivitisa ili za tretiranje čmička.

Hloramfenikol mast za oči

Sastav Hloramfenikol masti i delovanje

Hloramfenikol mast za oči sadrži 1% aktivnog sastojka hloramfenikola, na 1 gr masti dolazi 10 gr hloramfenikola. Od pomoćnih supstanci sadrži pro oculis parafin, beli vazelin i feniletil alkohol. Mast treba da je homogene strukture, beličaste, sivkasto bele ili žućkastobele boje.

Lek hloramfenikol je bakteriostatik, odnosno suzbijač rasta bakterija. To je antibiotik širokog spektra delovanja, uspešan u suzbijanju velikog broja gram negativnih i gram pozitivnih bakterija, spirohete, rikecije, hlamidije i mikoplazme. Upotrebljava se za lečenje infekcija prednjeg dela segmenta oka izazvanih bakterijama koje su osetljive na glavni aktivni sastojak preparata.

Indikacije za upotrebu hloramfenikol masti za oči su bakterijski konjuktivitis, gnojna upala rožnjače, infekcije nastale nakon mehaničkog, termičkog ili hemijskog oštećenja spojnice i rožnjače, infekcije kapaka i postoperativna prevencija infekcija očiju. Ne preporučuje se za lečenje blagih infekcija, već kod ozbiljnih upala, kada su ostali lekovi kontraindikovani ili nisu delotvorni.

Način upotrebe Hloramfenikol masti za oči

Hloramfenikol mast se nanosi temeljno opranim i čistim rukama. Nanosi se sa unutrašnje strane kapka, tako što se donji kapak povuče prstom, a mast se istisne u oko, tako da vrh tube ne dodirne oko. Doziranje je individualno i njega određuje lekar, u zavisnosti od indikacije i težine stanja. Najčešće se u toku prvih 48 sati stavlja oko 1 cm masti na svaka 3 do 4 sata. Nakon ovog perioda se pravi veći razmak između primene masti.

U slučaju da se nanese veća količina leka, savetuje se konsultacija sa lekarom, ali su male verovatnoće da će veća količina leka izazvati tegobe. Ukoliko je propuštena doza leka, ne treba duplirati sledeću kako bi se ona nadomestila.

Terapija Hloramfenikol mašću za oči traje pet dana, a pritom je važno da se vreme ispoštuje do kraja, iako u većini slučajeva simptomi prestaju dosta ranije. Treba strogo izbegavati dugotrajnu primenu, zbog eventualne preosetljivosti na lek ili mogućnosti stvaranja otpornosti na uzročnike, pre svega gljivice. Lečenje se prekida u slučaju da se jave lokalni znaci preosetljivosti ili ako se poremeti krvna slika. Ako se i u toku lečenja javi nova infekcija, lek se zamenjuje prikladnim antibiotikom, o čemu odlučuje oftalmolog.

Moguća neželjena dejstva

Terapija lekom hloramfenikol može da bude praćena eventualnim svrabom, peckanjem, crvenilom ili oticanjem, u manje čestim slučajevima. Retko može da se javi jači osećaj pečenja ili svraba u samom oku ili koži u predelu oka. Izrazito retke nuspojave su potiskivanje koštane srži, što dovodi do umora i pojave modrica.

Neželjene efekte može da izazove dugotrajna ptimena leka, koj nije propisana od strane lekara.

Upozorenja i saveti

Hloramfenikol mast se ne preporučuje za upotrebu tokom trudnoće i dojenja, jer nije potvrđena bezbednost njene primene u ovim situacijama. Može da se primeni jedino u slučajevima da lekar proceni da beneficije terapije prevazilaze rizik lečenja. Prilikom primene Hloramfenikol preparata za oči, hloramfenikol može da se absorbuje i pojavi u majčinom mleku, zbog čega posebno nije preporučljivo da se koristi u periodu dojenja.

Kada je reč o uticaju na upravljanje motornim vozilima i mašinama, hloramfenikol može prolazno da utiče na smanjenje oštrine vida, te bi trebalo izbegavati pomenute aktivnosti dok se vid u potpunosti ne razbistri.

Lek hloramfenikol ne bi trebalo da upotrebljavaju osobe koje su osetljive ili alergične na bilo koji sastojak preparata. Nije preporučljivo da se upotrebljava ni u slučaju da je pacijent ranije imao neki vid oštećenja koštane srži ili ima porodičnu anamnezu sličnog oboljenja, te oboljenja krvi. Obavezno je obavestiti lekara u slučaju da pacijent pati od neke hronične bolesti ili se leči od određenog zdravstvenog problema.

Primena Hloramfenikol masti za oči se ne preporučuje osobama koje nose kontaktna sočiva ili se savetuje da se ona u periodu lečenja izbegavaju, kako ne bi došlo do komplikacije infekcije.

Kontraindikacija je moguća u kombinaciji sa drugim lekovima za oči, te se obavezno savetuje da se lekaru napomene ukoliko je pacijent nedavno koristio ili upotrebljava i neke druge lekove. U slučaju postoperativnog tretmana katarakte i često prepisivanih Kimotripsin kapi, Hloramfenikol mast ne bi trebalo upotrebljavati, jer u suprotnom nijedan od dva leka neće ispoljiti željena dejstva.

Sponzorisano:

Loading...