Hrono dijeta – uputstvo i plan ishrane po obrocima

U različitim periodima dana, ljudski organizam funkcioniše na različite načine. Tačnije, nivo hormona, enzima i drugih elemenata koje organizam luči recimo ujutru i koji su u organizmu pojačano koncentrovani u tom periodu dana, uveče se smanjuje i prepušta mesto nekim drugim vrstama hormona, enzima i drugih elemenata.

Samim tim i potreba organizma za namirnicama, odnosno određenim grupama i vrstama namirnica, nije ista u svim periodima dana.

Konkretno, ujutru je potreba organizma usmerena na namirnice koje predstavljaju obilan izvor energije, a recimo uveče, organizmu prijaju blage, lako svarljive i nisko kalorične namirnice.

Onda kada ne obratite pažnju na potrebe svog organizma i kada neorganizovano i bez posebnog plana oblikujete obroke, vaše telo će vam uzvratiti reakcijom ili nizom reakcija čije poreklo često nećete ni prepoznati.

Recimo, osećaćete se iscrpljeno, lenjo, pospano, ili naduto, nervozno, opterećeno. Neretko, imaćete i manifestacije zdravstvenih komplikacija, a i dalje nećete shvatiti da zapravo grešite u načinu ishrane i da upravo pogrešan izbor namirnica čini da se tako osećate.

Imajući ove i slične činjenice na umu doktor Alain Delabos, 1986. godine osmislio je hrono dijetu.

Šta je hrono dijeta?

Hrono dijeta, u suštini predstavlja specijalno oblikovan i osmišljen režim ishrane, koji ima za cilj da zdravstveni, ali i estetski balans vašeg tela dovede do maksimuma.

Drugim rečima, hrono dijeta je režim ishrane koji je oblikovan i usmeren u skladu sa potrebama vašeg tela.

razlika izmedju hrono i ostalih dijeta

Po čemu se hrono dijeta razlikuje od drugih vrsta dijeta?

Ono po čemu se hrono dijeta razlikuje od drugih vrsta dijeta, jeste to što ona ne podrazumeva obavezu izgladnjivanja i samim tim mučenja organizma. Naprotiv, u toku sprovođenja hrono dijete, vi ćete konstantno biti siti, a zahvaljujući pravilnom izboru namirnica, osećaćete se čak i puno bolje nego što je to slučaj u periodu kada sprovodite neku drugu vrstu dijete ili kada uopšte ne sprovodite dijetu.

U toku trajanja hrono dijete, moći ćete da jedete gotovo sve svoje omiljene namirnice i sve namirnice koje jedete bilo kog drugog dana, ali samo ćete raspored obroka i izbor namirnica morati da uskladite sa određenim periodom dana, tačnije sa potrebama svog organizma u određenom periodu dana.

Kakve i kako raspoređene obroke podrazumeva hrono dijeta?

Po pravilu, u toku trajanja hrono dijete, obroci treba da budu redovni i umereni. Količina hrane koju oni podrazumevaju, treba da je dovoljna da steknete osećaj sitosti, ali da se ne osetite preopterećeno hranom niti naduto.

Pritom, potrebno je da su obroci organizovani tako da je obaveno da imate doručak, ručak, popodnevnu užinu i večeru. Važno je nijedan obrok ne preskočiti.

Kako ne bi bilo dileme oko toga koje namirnice obroci treba da obuhvataju. evo detaljnijih informacija i o tome na koji način oblikovati obroke tokom trajanja hrono dijete:

Doručak:

Doručak u toku trajanja hrono dijete, treba da obuhvata namirnice koje obezbeđuju kvalitetan i dovoljan izvor energije organizmu.

Razlog zašto je to važno je taj što tokom spavanja, telo troši svoje energetske zalihe i kada se probudite, vama je neophodan priliv nove energije kako bi ste bili sposobni da kvalitetno i spremno dočekate dnevne obaveze.

Najbolje je da doručkujete već oko osam sati ujutru i pritom da za doručak birate namirnice kao što su: jaja, sir ili sirni namazi, kajmak, maslac, integralni hleb ili integralno pecivo, bareni pirinač i slično.

Ručak:

Ručak u toku trajanja hrono dijete, treba da obuhvata namirnice koje će nakon namirnica unetih za doručak, obezbediti energetsku dopunu organizmu. Količina energije unete za ručak, treba da je dovoljna da telo nesmetano obavlja sve aktivnosti sa kojima će se suočiti do kraja dana.

Zato, najbolje je da za ručak jedete namirnice bogate proteinima životinjskog porekla, dakle meso i to najbolje je piletinu, junetinu ili riblje meso. Pored navedenih namirnica, preporučljivo je da za ručak jedete i namirnice koje su bogate skrobom, a to su krompir, testenine, hleb ili banane.

hrono dijeta rucak

Najbolje je da ručate već oko trinaest časova.

Užina:

Kada je reč o užini tokom trajanja hrono dijete, ona treba da je oblikovana tako da obuhvata neku od slatkih namirnica. Najbolje je izabrati crnu čokoladu, omiljeni kolač ili omiljenu voćku.

Preporučljivo je da užinate između šesnaest i osamnaest časova.

Večera:

Večera u toku trajanja hrono dijete, treba da podrazumeva blagi obrok, odnosno obrok sačinjen od blagih i lako svarljivih namirnica.

Možete odabrati malo barenog ili svežeg povrća, komad mladog sira ili pečenog pilećeg mesa.

Najbolje je da večerate oko dvadeset časova.

Koliko dugo je preporučljivo i potrebno držati hrono dijetu?

Odgovor na ovo pitanje nije jasno definisan.

Razlog tome, jeste taj što hrono dijeta kao što smo na samom početku teksta napomenuli, ne iscrpljuje organizam, već povećava njegov zdravstveni i estetski balans. Zato, hrono dijetu, možete sprovoditi koliko god to često želite i u kom želite trajanju, pa čak i kao svoj redovan način ishrane. Takav način ishrane, pomoći će vam da se konstantno osećate dobro i zdravo i da pritom konstantno i izgledate lepo.

Sponzorisano:

Loading...