Kako spremiti pirinač

Ukoliko imate dovoljno kulinarske sposobnosti i malo mašte, pirinač mužete spremiti na zaista puno načina, bilo da vam si više dopada u slanoj ili u slatkoj varijanti jela.

Ipak, kako bi smo vam odklonili dilemu pred kojom se možete naći kada sledeći put poželite da spremite pirinač, evo nekoliko naših predloga.

Kako spremiti pirinač kao dodatak slanim jelima?

Pirinač može da posluži kao idealan dodatak uz mnoga slana jela, dovoljno je samo da ga vešto pripremite.

Ono što je važno i poželjno, a što često nije slučaj kada pripremate pirinač kao dodatak, jeste da sva zrna budu rastresita, odnosno odvojena. Češće se dešava da sva zrna budu zalepljena.

Kako spremiti pirinač

Zato, uradite sledeće:

Pre nego što počnete pripremu, prospite pirinač na blago podmazan pleh i ubacite ga u rernu uključenu na najniži stepen pečenja. Pecite, odnosno sušite pirinač nekoliko minuta sve dok ne postane blago žut. Kada pirinač postane blago žut, odmah ga izvadite iz rerne.

Zatim, pirinač prohladite i ubacite ga u šerpu za kuvanje. Prilikom kuvanja, važno je da u šerpi bude dva ipo do tri puta veća količina vode nego pirinča. Dakle, za kuvanje pola kilograma pirinča, upotrebite oko litar ipo vode. Ono što je takođe važno jeste da voda u kojoj se kuva pirinač bude dovoljno slana. Količina soli koja je potrebna, zavisi od ukusa.

Kada je pirinač kuvan, treba ga procediti i dobro isprati. Ukoliko ćete ga servirati odmah, to možete uraditi toplom vodom, a ukoliko ćete serviranje odložiti, možete ga isprati i hladnom vodom, a zatim ga pre serviranja na nekoliko minuta opet vratiti u ključalu vodu ili ga isprati ključalom vodom.

Kako spremiti pirinač kao glavno jelo sa povrćem i piletinom?

Ukoliko želite da pripremite pirinač kao glavno jelo sa piletinom, potrebno vam je:

– Oko 250 grama pirinča,
– Pola glavice crnog luka,
– Dve šargarepe,
– Dve sveže paprike (različite boje),
– Jedne pileće grudi,
– Jedna kocka za supu (pileća),
– Ulje,
– Malo soli

Način pripreme:

Najpre sitno iseckajte crni luk i šargarepu i to propržite na ulju. Zatim, pomerite šerpu sa ringle i tome dodajte pirinač. Kada ste dodali pirinač, u to sipajte toliko vode koliko je potrebno da njen nivo bude za oka jedan ipo centimetar iznad nivoa pirinča.

Tome dodajte kocku za supu. Često mešajte jelo tokom pripreme i vodite računa da uvek bude dovoljno vode da ne zagori. Tek kada pirinač bude skoro potpuno termički obrađen, pustite da višak vode ispari. Pre nego što višak vode ispari, u šerpu dodajte sitno iseckanu papriku.

Za vreme, dok pripremate pirinač, odvojte belo meso od kostiju sa pilećih grudi i iseckajte ga na kockice. Zatim, u drugoj šerpi ga izdinstajte u slanoj mešavini vode i ulja. Kada je pileće belo meso izdinstano i kada ste u pirinač ubacili papriku, ubacite tada u istu šerpu i belo meso. Propržite sve zajedno još malo i zatim servirajte.

Sponzorisano:

Loading...