Jagode penjačice – sadnja i uzgoj

Jagode penjačice predstavljaju sortu jagoda koje su veoma atraktivne za vrt, balkon ili terasu.

Nazivaju se još i viseće jagode jer su namenjene za sađenje u visećim korpama i saksijama. Kao što i samo ime kaže, dugi izdanci ovih jagoda se usmeravaju i penju na gore, po drvetu, po ogradi ili po mreži, u zavisnosti za šta se vi odlučite.

U nastavku ćete saznati nešto više o sadnji i uzgoju jagoda penjačica.

Jagode penjačice –  sadnja i uzgoj

Sadnja

Kao i ostale vrste jagoda, i jagode penjačice se mogu saditi tokom cele godine, ali ipak ih je najbolje saditi tokom leta, kako bi se do zime biljka razvila u potpunosti i donela plodove sledeće godine. Jednom posađene jagode živeće godinama, pa ne morate kupovati svake sezone nove sadnice. Najbolje bi bilo jagode saditi najkasnije tri dana nakon preuzimanja sadnica iz hladnjače.  Preporučuje se da se u jednu viseću korpu stave najviše tri sadnice. Ukoliko jagode sadite u kutiju, rastojanje između sadnica mora biti 20-25 cm. Jagode penjačice je najbolje saditi uz ogradu uz koju će moći slobodno da se penju ili ih posadite u viseću saksiju ili korpu iz koje mogu slobodno da vise.

Takođe, može se postaviti posebna potpora u saksiji. Na taj način jagode penjačice mogu veoma lepo da izgledaju u balkonskim žardinjerama ili visećim saksijama i sigurno će privući poglede mnogih prolaznika.

Uzgoj

Jagode penjačice su relativno nova sorta jagoda koja se uzgaja u visećim saksijama ili korpama. Tehnologija uzgoja ovih visećih jagoda nije komplikovana, ali ipak je potrebno povesti računa o njihovoj nezi. Viseći princip uzgajanja ovih jagoda zasniva se na tome da jagode rastu u suprotnom smeru. Jagode penjačice moraju imati postavljenu potporu, odnosno oslonac koji će pomoći pri njihovom rastu. Uglavnom se u tu svrhu koriste armirne mreže koje su dosta čvrste i dugotrajne i mnogo su bolje od plastičnih mreža. Jagode penjačice možete podupreti i kočićima ili ih uokviriti ukrasnim ramom. Izdanke je ipak potrebno zavezati jer neće moći sami da se penju.  Preporučuje se da se prvi cvetovi uklone jer će tako biljka kasnije moći brže da raste i da se razvija.

Jagode penjačice mogu dosta da narastu, ukoliko imaju dovoljno vlage i hranljivih materija u zemljištu. Najpoznatija sorta jagoda penjačica, Mont Everest, može bez problema da naraste i do 1, 5 metar. Ovo je višegodišnja sorta koja najbolje plodove daje u drugoj godini. Da bi se dobio kvalitetan prinos, nakon sadnje je neophodno zalivati vodom sadnice preko sistema za navodnjavanje ili ručno zalivati svaku sadnicu. Najbolje rešenje za kontinuirani dotok vode jesu rezervoari sa vodom. Da bi se ove jagode pravilno uzgajale treba redovno koristiti hranljivo đubrivo, a preporučuje se i đubrivo za bobičasto voće koje sadrži veće količine potaša nego đubrivo za cveće. Na taj način plodovi će brže da sazre i imaće jaču aromu. Treba imati u vidu da je moguće da štetočine napadnu jagode odmah nakon sadnje. U tom slučaju se u sistem za navodnjavanje dodaju određene materije protiv štetočina ili se glave jagoda prskaju odgovarajućim sredstvom za uništavanje štetočina. Jagode penjačice su dosta otporne na zimu i na nepovoljne vremenske uslove.

Sponzorisano:

Loading...