Japanski kristali – vodeni kefir

Lekovita probiotska kultura, tibicos, poznatija i kao vodeni kefir, japanski kristali, biserne suze ili kaspijske alge, jeste posebna vrsta probiotika koja sadrži veliku količinu korisnih gljivica, od kojih su najznačajnije lactobacillus brevis i lactobacillus hilgardii.

Tibicos se kod nas najšešće naziva vodeni kefir, a predstavlja jednu od najkvalitetnijih i najlekovitijih namirnica koje ne sadrže mleko. Njegova priprema je izuzetno laka, a blagotvorna dejstva su nemerljiva. Tibicos može da se konzumira u velikim količinama, a ima prijatan ukus koji podseća na blago gaziranu limunadu. Postoje razne verzije pripreme ovog lekovitog napitka, a u osnovi su kefirna zrnca, odnosno kristali probiotske kulture tibicos koji se umnožavaju.

Kefirna zrnca su pre više hiljada godina otkrili pastiri sa Kavkaza, a među njima su se koristila za spravljanje napitka koji je zaslužan za dugovečnost stanovnika ovog područja. Savremena medicina je istražila blagodeti vodenog kefira u više studija i pokazala da ova kristalna zrnca obiluju velikim brojem raznovrsnih gljivica i bakterija koje povoljno utiču na ljudsko zdravlje. Prema rezultatima istraživanja, pokazalo se da su kefirna zrnca bogata antioksidantima, mineralima, vitaminima i aminokiselinama.

Japanski kristali - vodeni kefir

Priprema vodenog kefira

Lekoviti napitak od tibicos gljivica se može lako pripremiti i u kućnim uslovima. Za pripremu vodenog kefira potrebno je nekoliko kašika kristala (mogu se poručiti preko interneta ili kupiti direktno od uzgaijvača), nekoliko komada suvog voća po izboru, šećer i voda. Osnovni recept se sastoji iz 6 kašika kristala, jedne kašike grožđica, 4 kašike šećera, jedne polovine limuna i 2 decilitra vode. Po želji se umesto limuna može dodati i neko drugo voće, poput pomorandže i mandarine, jer je njegova svrha isključivo za ukus.

U posudi zapremine od dva litra prvo razmutiti šećer i vodu. Može se koristiti i smeđi šećer, ali je beli bolji za razmnožavanje gljivica. Drvenom ili plastičnom kašičicom sipati kristale, tako da prekriju dno posude. Nakon toga dodamo i suvo voće i limun. Posudu zatim treba poklopiti tako da ima dotok vazduha, kako bi se gljivice mogle razvijati. Proces fermentacije traje od 24h do 72h, u zavisnosti od jačine koju želite, nema posebnog pravila. Kada je fermentacja gotova, napitak se procedi i konzumira po želji. Proceđeni kristali se operu i mogu ponovo da se koriste u istom postupku, s tim što suvo voće treba zameniti na sedam dana.

Lekovita svojstva vodenog kefira

Lek za srce – Vodeni kefir je pokazao vrlo povoljne rezultate u lečenju bolesti srca i krvnih sudova. Uspešno reguliše krvni pritisak, a takođe snižava i nivo štetnog holesterola u krvi.

Lek protiv raka – Možda najvažnije svojstvo vodenog kefira je njegova sposobnost da reguliše razmenu odbrambenih materija u organizmu, odnosno da pojačava proizvodnju limfocita, krvnih ćelija koje su naš glavni zaštitnik u odbrani organizma. Oni imaju izuzetno važnu ulogu u zaštiti od ozbiljnih i teških bolesti, poput AIDS-a i različitih vrsta tumora. Tibicos gljivice takođe mogu da zaustave obnavljanje starih metastaza i spreče stvaranje novih i zato su odličan dodatk u terapiji kancera.

Regulacija krvne slike – Tibicos podstiče i produkciju crvenih krvnih zrnaca i zato je vodeni kefir izvrstan u tretmanu anemije, preobilnih menstruacija i sličnih tegoba. Osim toga, pospešuje i rast trombocita i zato je odličan za lečenje rana. One brže zarastaju, što je vrlo pogodno za dijabetičare. U tom slučaju je važno voditi računa o količini šećera u receptu, te ograničiti na jednu kašiku.

Antiupalno dejstvo – Ova kvalitetna gljivica deluje i antinflamatorno, a prema nekim istraživanjima, stvara jednu vrstu antibiotika. Zbog toga je dobra i kao tretman upaljenih mesta u organizmu, ali i kao prevencija istih. Takođe uspešno leči i bakterijske, virusne i gljivične infekcije, pa je delotvoran u redukciji i lečenju raznih kožnih oboljenja. Zbog svog antiupalnog i umirujućeg dejstva je dobar i za smanjenje tegoba kod uboda pčela, osa i drugih inseksta.

Čišćenje organizma – Vodeni kefir čisti žučne kanale, dvanaestopalačno crevo, a takođe otapa i žučni kamenac. Reguliše i rad bubrega, kontroliše bubrežne puteve i uspešno leči obolele bubrege ili one koji ne rade punim kapacitetom. Pomaže odstranjivanje štetnih materija iz organizma, a preporučljiv je i u tretmanu upornih gljivica, poput kandide, koje mogu zadavati mnogo muke. Pomaže i pri izbacivanju viška vode iz organizma.

Regulacija probave – Napitak od gljivica tibicos podstiče zdravu, redovnu probavu i blagotvorno deluje posle teškog ili preobilnog obroka. Povoljno deluje na želudac i creva, čisti ih i pomaže izbacivanje zaostalih nekorisnih materija.

Lek za impotenciju i vaginalne tegobe – Istraživanja su pokazala da može pozitivno da utiče i na probleme sa impotencijom, čiji uzroci variraju od psihološkog stresa, do fizioloških uzroka, kao što je nedostatak vitamina. Vrlo su delotvorni kod vaginalnih infekcija bilo koje vrste, te se već nakon mesec dana učestalost smanjuje ili potpuno nestaje.

Smanjuje stres i umor – Vodeni kefir je pokazao svoje umirujuće dejstvo i kod različitih neuroloških smetnji i psihičkih oboljenja, čije siptome uspešno smanjuje. Pomaže kod nesanice i problema sa snom, otklanja stres, opušta telo i nerve i revitalizuje iscrpljen organizam. Takođe smanjuje i fizičke simptome stresa, kao što su mašćenje i opadanje kose, masnoća ili suvoća kože, krtost i slabost noktiju i slične tegobe.

Sponzorisano:

Loading...