Kako brzo pocrneti na suncu na prirodan način

Leto se polako bliži, a tako i želja ljudi da imaju lep preplanuli ten na zdrav i prirodan način raste. Sa svih strana nas bombarduju kako je Sunce štetno i kako ne treba da se sunčate i koristite njegove dobrobite za svoju kožu i svoj organizam.

Naravno, sve što se koristi preterano i u prevelikoj meri može biti i uglavnom jeste štetno. Ipak, ukoliko se sunčate umereno i u sigurne sate kada sunce nije previše jako, onda bi trebalo da ste bezbedni.

Kako brzo pocrneti na suncu

Kada je bezbedno da se sunčamo i na šta obratiti pažnju?

Tokom toplih dana uglavnom tokom letnjeg perioda, sigurni sati za sunčanje bi uglavnom bili jutru izmedju 7 i 10h, kao i popodne od 16 pa do 19h odnosno sve do zalaska sunca.

Ukoliko nisu vreli letnji dani i temperatura ne prelazi 26-27 stepeni Celzijusa onda se uglavnom možete sunčati u bilo koje doba dana ali tada pazite naravno da ne preterate i da ne pocrvenite previše. Budite umereni i postepeno pripremajte kožu iz dana u dan.

Jako je bitno da se vaša koža postepeno navikava na sunčeve zrake i da polako ali sigurno dobijate taman ten. Bolje je da se sunčate nekoliko dana duže da biste dobili željenu tamnu boju, nego da se jedan da ”ispečete” i da onda ne možete da se sunčate narednih nekoliko dana dok vam se koža ne oporavi.

Takodje, ako preterate sa sunčanjem i naglo pocrvenite, postoji velika šansa da vam se taj deo kože koji je najviše bio zahvaćen – oljušti. Na taj način dobijenu boju delimično gubite i morate skoro sve ispočetka.

Zato budite pažljivi i kontrolišite svoju želju da što brže pocrnite. Ukoliko se pridržavate sigurnog perioda za sunčanje i iz dana u dan se sunčate postepeno, za vrlo kratko vreme možete dobiti lep taman bronzani ten.

Ukoliko je vaša koža svetlija i ukoliko niste imali podlogu zadržanu preko zime, onda bi bilo dobro da počnete da se sunčate već sa prvim zracima sunca i lepog prolećnog vremena, tj već u drugoj polovini marta ukoliko to naravno prilike budu dozvoljavale i ukoliko u tom periodu bude sunčanih dana.

Tada je sunce dosta slabije i na taj način ćete imati priliku da postepeno navikavate svoju kožu i organizam na sunce i sunčanje. Možete početi sa 30ak minuta i postepeno povećavati kako dobijate podlogu i sve bolju boju.

Pratite tom prilikom kako vaša koža reaguje i po potrebi smanjujte sunčanje ili preskočite jedan ili više dana.

Kakvu zaštitu koristiti prilikom sunčanja?

S obzirom da su mnogi preparati odnosno kreme i ulja za sunčanje puni raznih hemikalija i potencijalno štetnih sastojaka za vašu kožu, potrudite se da birate one preparate koji su na biljnoj bazi i koji nemaju neke štetne sastojke, aditive i slično.

Birajte na primer prirodna ulja poput kokosovog ulja, orahovog, kantarionog i slično. Orahovo je uglavnom sjajna mešavina ulja od oraha i maslinovog ulja. Najbolje funkcioniše kod osoba koje već imaju podlogu ili koje generalno imaju tamniji ten, pošto se pomoću njega vrlo brzo dobija odlična tamna boja na kojoj će vam mnogi pozavideti.

Ukoliko ste belji, koristite neke kreme ili ulja sa većim zaštitinim faktorom, ali potrudite se da budu na prirodnoj bazi sa što manje štetnih dodataka ili najbolje ako može i bez njih.

Kako tretirati kožu nakon sunčanja?

Ovde su uglavnom podeljena mišljenja, ali uglavnom je dobar izbor ako se oko 30 minuta nakon sunčanja istuširate i nakon toga na svoje telo nanesete neko blago mleko za telo i dobro ga utrljate da na taj način nahranite svoju kožu.

Prilikom odabira mleka za telo ili ulja koje ćete koristiti posle sučnjanja, gledajte takodje da bude na biljnoj odnosno prirodnoj bazi i sa što manje štetnih dodataka koji bi mogli iziritirati ili naškoditi vašoj koži.

Završna reč

Ukoliko nemate nekih zdravstvenih problema ili bolesti kože, umereno sunčanje u bezbednim satima može biti vrlo dobro za vaš organizam i vašu kožu. Tom prilikom naravno vodite računa da ne preterujete, da negujete kožu pre i posle sunčanja i da je održavate zdravom i nahranjenom bitnim vitaminima i ostalim sastojcima za lep i nežan izgled.

Imajte u vidu da možete pocrniti i postepeno na siguran način, a ne pocrneti za kratko vreme i da rizikujete svoje zdravlje i svoju kožu.

Sponzorisano:

Loading...