Kako napraviti beskvasni hleb – recepti

Nakon oko šest vekova koliko se procenjuje da je zastupljen u ljudskoj ishrani, hleb je zaslužno poneo titulu glavne namirnice u svim delovima sveta i u svim socijalnim i društvenim sredinama.

Kroz vekove, receptura po kojoj se hleb pripremao i po kojoj se i danas priprema se gotovo neprestano menjala i usavršavala i otuda ne treba da iznenađuje činjenica da se danas gotovo ne mogu precizno prebrojati i nabrojati sve vrste hleba koje postoje. Ono što se zna, jeste da u savremenom vremenu sve veći deo populacije širom sveta, pa tako i kod nas teži ka tome da pronađe što kompletniju recepturu za pripremu hleba. Takva receptura, podrazumeva postupak pripreme hleba koji će pored toga što će omogućiti da hleb bude ukusan i da izazove sitost u organizmu, ujedno omogućiti i da taj hleb bude zdrav. Takva receptura, koristila se u veoma davnim vremenima, a kako smo već napomenuli sve više postaje popularna i zastupljena i danas.

Kako su istraživanja nutricionista pokazala, hleb koji se priprema sa kvascem nije zdrav i ne zadovoljava potrebe savremene osobe koja teži zdravom životu i samim tim zdravoj ishrani.

Kako napraviti beskvasni hleb - recepti

Istraživanja nutricionista pokazuju da je da bi hleb bio zdrav, potrebno pripremiti ga bez kvasca. Takav hleb, naziva se beskvasni hleb.

U nastavku teksta, otkrićemo vam zašto je beskvasni hleb zdrav i kako ga možete pripremiti.

Zašto je beskvasni hleb zdrav?

Za razliku od hleba za čiju se pripremu koristi kvasac, beskvasni hleb ne utiče na stvaranje i taloženje sedimenta na zidovima želuca i na zidovima creva. Pomenuti sedimenti, nastaju kao produkt upotrebe kvasca u toku pripreme hleba. Kada se takvi sedimenti zalepe za zidove želuca i za zidove creva, oni sprečavaju prodiranje hranljivih materija iz hrane u krv i uopšte u organizam i samim tim, vi mnogo duže i mnogo češće osećate glad i imate intezivniju potrebu za unosom hrane. Samim tim, vi nepotrebno opterećujete organizam prekomernom količinom hrane, istovremeno izazivajući poremećaje sa varenjem i poremećaje sa funkcijom creva. Vremenom, to rezultira gojaznošću, ali i pojavom niza zdravstvenih problema, kao što su pojava hemoroida, pojava zatvora, otežan rad želuca i slično.

Kako bi ste sve što je navedeno uspeli da izbegnete, sve što je potrebno da uradite jeste da korigujete svoju ishranu i da hleb sa kvascem, zamenite beskvasnim hlebom.

Kako da pripremite beskvasni hleb?

Za pripremu beskvasnog hleba, potrebno vam je:

– Tri šolje integralnog brašna,
– Još oko pola šolje integralnog brašna,
– Pola kašičice soli (preporučujemo da upotrebite morsku so),
– Jedna ipo šolja vode,
– Nekoliko kafenih kašičica različitih vrsta semenki, kao što su semenke lana, semenke susama i slično (ovi sastojci nisu obavezni, ali se zbog zdravog uticaja na organizam preporučuju),
– Malo ulja.

Način pripreme:

Najpre dobro pomešajte tri šolje integralnog brašna, navedenu količinu soli i ukoliko želite navedenu količinu različitih vrsta semenki. Kada ste to uradili, tu mešavinu prelijte vodom i zamesite varjačom, tako da dobijete kompaktno umešeno testo.

Kada ste umesili testo, ostavite ga da na sobnoj temperaturi odstoji tokom cele noći ili bar pet sata tokom dana. Kada je testo odstajalo, pospite ga sa malo integralnog brašna, oblikujte ga u hleb i sipajte u pleh koji ste predhodno namazali sa malo ulja i posuli sa malo integralnog brašna.

Pleh zatim ubacite u predhodno zagrejanu rernu i pecite ga oko sat vremena. Prvih pola sata, hleb treba da pečete prekriven aluminijumskom folijom i to na temperaturi od oko 150 stepeni, a preostalih pola sata hleb treba da pečete bez aluminijumske folije i to na oko 170 stepeni.

Kada je hleb pečen, izvadite ga iz rerne i iz pleha, poprskajte ga sa malo hladne vode, zamotajte ga u čistu pamučnu krpu i sačekajte da odstoji oko deset do petnaest minuta pre nego što ga isečete i počnete da uživate u njegovom ukusu.

Sponzorisano:

Loading...