Kako napraviti sapun kod kuće

U poslednje vreme je zavladao opšti trend ručno rađenih, domaćih proizvoda, čiji sastav je zasnovan na prirodnim sastojcima, te se zato smatraju mnogo zdravijim i blagotvornijim za upotrebu. To je posebno važno kada se radi o kozmetičkim proizvodima za negu i higijenu. Ručno rađeni sapuni su posebno popularni u poslednje vreme. Možete ih kupiti na gotovo svakoj prodajnoj izložbi, sajmu rukotvorina, festivalima domaćih proizvoda i kulturne baštine, pa i u prodavnicama i apotekama.

Ukoliko želite da imate baš svoj domaći sapun, možete ga lako napraviti u kućnim uslovima. Pravljenje ručno rađenih sapuna je, osim što je korisno, takođe i veoma interesantno i zanimljivo. Ono omogućuje veliku dozu kreativnosti i slobode po pitanju sastojaka sapuna, mirisa, boja i oblika. Sapuni iz kućne radinosti imaju mnogo prednosti nad industrijskim sapunima, a njihovo stvaranje može biti pravo zadovoljstvo.

Kako napraviti sapun kod kuće

Zašto su domaći sapuni bolji od industrijskih?

Pravljenje sapuna kod kuće rešava nekoliko veoma bitnih stvari. Najveća prednost ručno rađenih sapuna u kućnoj radinosti je njihov kvalitet i blagotvorno dejstvo za kožu. Naime, zbog većeg udela potpuno prirodnih sastojaka, domaći sapun mnogo bolje i intenzivnije neguje našu kožu. Osim toga, možemo sami odabrati one sastojke koji nam se dopadaju ili koji imaju neki dodatni koristan efekat.

Industrijski proizvedeni sapuni sadrže dosta hemijskih materija koji omogućuju njihovu masovniju proizvodnju i manju cenu, a veće količine na tržištu. U njih se najčešće dodaju deterdženti koji služe da bi sapuni bolje prali, a izbor drugih sastojaka se bazira na njihovoj većoj dostupnosti i nižoj ceni. Mana ovakve izrade je to što ovakvi sapuni mogu dosta agresivno da deluju na našu kožu, posebno da je dodatno isuše. Većina industrijskih sapuna zato zahtea i neophodnu kupovinu raznoraznih drugih dodatnih preparata za negu kože, posebnih krema, losiona i putera.

Šta je potrebno za kućnu izradu sapuna?

Nekada su naše bake same pravile sapune, a ti su sapuni bili izrađivani od životinjskih masti. Danas, međutim, sapuni iz domaće radinosti, koje možemo da kupimo na sajmovima rukotvorina, a takođe i da ih napravimo sami, bazirani su na biljnim masnoćama. Slede neophodni sastojci, bez koji ne možemo napraviti domaći sapun.

  • Biljna masnoća, odnosno biljna ulja. Najbolje je da se koristi fino i aromatično kokosovo ulje ili mirisno maslinovo, mada sasvim dobro mogu da posluže i palmino ili najdostupnije suncokretovo ulje. Nema nikakvog problema kod korišćenja običnog rafinisanog ulja.
  • Natrijum hidroksid, NaOh, je drugi nezaobilazan sastojak. Poznatiji je i kao živa soda ili kaustična voda. Ovaj sastojak možemo da kupimo u farbarama, u obliku malih kristalnih loptica. Sličan tip sode se koristi i za čišćenje cevovoda ali nam ta nije potrebna, pošto sadrži druge sastojke, koji nisu pogodni za pripremu sapuna.
  • Destilovana voda je treći sastojak bez koga je nemoguće napraviti domaći sapun. Voda za piće ili sa česme ne odgovara izradi sapuna i ne treba je koristiti u ovom postupku.

Ostali dodaci su sve ono čime želimo da dodatno obogatimo naš sapun. To su etarska ulja za miris, boje i drugi dodaci, poput bilja i željenih prirodnih materijala po izboru. Na internetu je dostupno pregršt predloga i preporuka za raznovrsne kombinacije sastojaka, namenjene posebnim efektima sapuna.

Prilikom korišćenja ovih sastojaka treba biti oprezan i obavezno koristiti zaštitne rukavice, naočare i masku za lice. Poseban oprez se savetuje u toku upotrebe sode. Savetuje se da deca ili kućni ljubimci ne budu u prostoru u kom pravimo domaći sapun.

Postupak kućnog pravljenja sapuna

Hladni proces izrade sapuna je najpreporučljiviji za amatere koji žele da naprave svoj domaći sapun u kučnoj varijanti. Ovaj postupak je bezbedeniji i manje komplikovan od toplog procesa, koji zahteva posebnu umešnost i rade ga stručnjaci za pravljenje sapuna. Slede koraci koji su neophodni u izradi.

  • Pripremiti kalupe za izlivanje sapuna. Pogodni su kalupi za izradu kolača, bilo kojeg željenog oblika ili dekoracije. Može da se koristi i jedan veći kalup, ako se sapun kasnije seče i oblikuje. Kalup je preporučljivo obložiti masnim papirom za pečenje.
  • Najpre treba utvrditi tačan odnos masti i sode koje koristimo, u zavisnosti od odabira ulja. Da se ne bi mučili sa komplikovanim matematičkim formulama, na internetu su jednostavnom pretragom dostupni brojni kalkulatori koji će bez velike muke dati tačne cifre i možemo da se predamo daljem procesu izrade. Takođe možemo ostaviti i određeni procenat samog ulja u konačnom proizvodu, koji će mu dati posebnu strukturu. Optimalno je ostaviti oko pet odsto masti.
  • Nakon određivanja količine, zasebno odmeriti količine ulja i sode. Sodu dodati u destilovanu vodu i rastvoriti. Važno je da se ovo obavlja na nekom bezbednom mestu, u sudoperi, kupatilu ili terasi. Mešati dok se kristali sode ne rastope. Pošto ona dolazi do tačke ključanja u dodiru sa vodom, ostaviti je da se prohlad i do 40 ili 50 stepeni.
  • Ugrejati ulje na temperaturu približnu prohlađenoj sodi i u njega dodati rastvor. Mešati malim brzinama oko pet minuta, sve dok se smesa ne zgusne. Nakon toga mešati još pet minuta ručno. U ovom delu postupka možemo dodati mirise i boje.
  • Gotovu smesu za sapun izliti u unapred pripremljene kalupe i prekriti peškirom da se ne izgubi toplota. Držati sapun u kalupu 24 sata, a nakon toga ih izvaditi. Ako smo odabrali veći kalup, sada možemo da sečemo sapun u željene oblike. Ostaviti gotove sapune na prozračno mesto da se neometano suše. Preporuka za idealan gotov proizvod je sušenje do dva meseca.

Sponzorisano:

Loading...