Kako popraviti vid prirodnim putem – vežbe za oči

Najnovija istraživanja pokazuju da oko 40% odraslog stanovništva širom sveta nosi naočare. Međutim, postoje neki prirodni načini na koje možete brzo i lako popraviti vid. U ovom tekstu ćemo vam predstaviti neke vežbe za oči koje sami možete raditi i koje neće izazvati zamor očiju, glavobolju, vrtoglavicu i ostale neprijatne simptome. Pre nego što počnete da radite ove vežbe, morate biti upoznati sa tim kako funkcionišu mišići očiju. Oni se skupljaju i opuštaju, pa ako dugo gledate u samo jednu tačku, na primer u televizor ili u mobilni, tada se ciljarni očni mišić skuplja i dolazi do zamora očiju i slabljenja vida.

Kako bi se izbegao zamor očiju, veoma je važno da gledate naizmenično u daljinu pa u blizinu i na tom principu se zasniva gotovo svaka vežba za oči. Postoje i drugi mišići koji su vezani za funkcionisanje oka i ako se njihove funkcije poremete vid postaje zamagljen ili može doći do razrokosti.

Kako popraviti vid prirodnim putem - vežbe za oči

Vežbe za oči mogu vam pomoći da se oslobodite peckanja očiju, crvenila i zamagljenog vida, ali važno je da radite samo one vežbe koje prijaju vašim očima. Pokazaćemo vam kako u samo deset koraka da popravite vid na prirodan način. Ove jednostavne vežbe za oči mogu primenjivati kako odrasli tako i deca.

10 efikasnih vežbi za vaše oči:

  1. vežba: Gledajte blizu i daleko. Prvi korak ka poboljšanju vida predstavlja vežbu za ciljarni mišić. Potrebno je da levo oko prekrijete desnom šakom, da ispružite levu ruku ispred desnog oka i da gledate u jednu tačku na levom dlanu. Lagano približavajte šaku prema oku i ne skrećite pogled sa tačke u koju ste se zagledali. Zatim, polako vraćajte ruku najpre u početni položaj, ali i dalje ne skrećite pogled sa jedne tačke. Isti postupak ponovite i sa drugom rukom, odnosno pokrijte levom šakom desno oko, a ispružite desnu ruku. Ova vežba je odlična za poboljšanje vida na daljinu.
  2. vežba: Crtajte krugove u mraku. Najpre zatvorite oči i gledajte gore-dole i ponavljajte ovo 10 puta. Zatim, gledajte na levo pa na desno, ali neka vam oči i dalje budu zatvorene. Zatim, sa zatvorenim očima kružite pogledom 10 puta u smeru kazaljke na satu, pa onda 10 puta u suprotnom smeru. Na ovaj način znatno ćete ojačati očne mišiće, a istovremeno, tama će ih opustiti.
  3. vežba: Zagrejte dlanove. Trljajte dlanove jedan o drugi kako bi se zagrejali, a zatim ih sklopite u obliku kupe i prekrijte oči, ali tako da ne dodirujete kapke. Držite šake na licu oko dva minuta. Ova vežba će pomoći da opustite očne mišiće i da znatno poboljšate vid.
  4. vežba: Otkrijte treći palac. Držite ruke ispružene ispred tela, a šake stisnite u pesnice i podignite palčeve. Gledajte u palčeve a zatim u daljinu i ovu vežbu ponavljajte 20 puta. U jednom momentu će vam se učiniti da vidite još jedan, odnosno treći, palac. Ova vežba znatno opušta očne mišiće.
  5. vežba: Gledajte u daljinu, pa u blizinu. Kako biste još više opustili oči, raširite ih i gledajte u daljinu nekoliko sekundi. Zatim, vratite pogled na blizinu i osetićete kako su vam mišići relaksirani. Ponavljajte desetak puta ovaj postupak.
  6. vežba: Sunčajte oči. Jedna od dobrih tehnika za popravljanje vida jeste i gledanje u sunce zatvorenih očiju. Ako ste kod kuće, može poslužiti i stona lampa. Ova vežba će takođe opustiti vaše oči i umanjiće osetljivost na sunce. Ipak, nemojte ovu tehniku mešati sa solarnom jogom, jer je to nešto sasvim drugačije.
  7. vežba: Menjajte često fokus. Vid možete poboljšati i ako fokusirate pogled na objekte koji se nalaze na različitoj udaljenosti. Stisnite šaku u pesnicu i uspravite palac. Šaku ispružite ispred sebe, tako da bude oko 30 cm udaljena od očiju. Zatim, naizmenično gledajte prvo u vrh nosa, zatim u palac, pa u neku tačku u daljini i ponavljajte ovu vežbu 10 puta, a zatim zatvorite oči na kratko.
  8. vežba: Trepćite brzo. Brzo treptanje može takođe da pomogne u poboljšanju vida, ali pritom je važno da ne stiskate jako kapke. Ova tehnika opušta oči i dovodi do suzenja očiju i osvežavanja očnih jabučica.
  9. vežba: Pratite prst pogledom. Ispružite kažiprst jedne ruke i neka vam šaka bude udaljena oko 20 cm od očiju. Zatim, u vazduhu ispisujte slova prstom i pogledom pratite svaki pokret. Ubrzavajte pokrete prstom, tako da u jednom momentu više ne možete da ispratite pogledom to kretanje. Ovo je odlična vežba za treniranje očnih mišića da brže reaguju.
  10. vežba: Fokusirajte se na treće oko. Deseta u nizu vežbi za poboljšanje vida jeste da prebacite fokus na treće oko. Obe šake stegnite u pesnice i ispružite ih ispred tela. Ne pomerajte glavu, duboko udahnite i gledajte u desni palac, a zatim izdahnite i zamislite da između obrva imate treće oko. Na taj način ukrstićete oči. Zatim opet udahnite pa pogledajte u levi palac. Ponavljajte ovu vežbu 20 puta i ubrzo nećete imati više problem sa zamorom očiju.

Sponzorisano:

Loading...