Kako posaditi i uzgajati ananas kod kuće

Ananas kao dekorativna sobna biljka svakako zvuči primamljivo i interesantno.

Verovali ili ne, ovu zanimljivu tropsku biljku možemo veoma jednostavno posaditi u svom stanu, a za to nam nije potreban ni odlazak u cvećaru.

Dovoljan je najobičniji plod anansa, odnosno njegovi lisnati delovi koji se upotrebljavaju za razmnožavanje ove biljke.

Egzotični ananas

Biljka ananas je čudesno tropsko voće, koje potiče iz Brazila. U Evropu je donesen tek krajem 17 veka i gajio se najpre samo u staklenim baštama u Engleskoj, zajedno sa grejpfrutom i pomorandžom. Uzgajan je zbog egzotičnog i ukusnog ploda koji je, u to doba, predstavljao posebnu poslasticu namenjenu isključivo eliti.

Kako posaditi i uzgajati ananas

Ananas se na evropskom kontinentu uglavnom gaji kao dekorativna sobna biljka, jer za ukusan plod moraju da se postignu tropski uslovi, baš kao u njegovoj postojbini. Vrlo retko se gaji na plantažama, mada daje plodove tokom cele godine. Na veliko i plantažno se gaji u Meksiku i tropskoj Latinskoj Americi, a isto tako i u Aziji i Africi. Kod nas se ananas uvozi i može da se nađe u svakom većem supermarketu, sa nešto jačom cenom u odnosu na ovdašnje voćke. Plod ananasa se koristi u ishrani kao sveže voće, često konzerviran kao kompot i sušeni ananas u komadićima. Omiljen je i kao sastojak za pripremu voćnih torti i kolača i drugih dezerta.

Kako posaditi ananas?

Ananas sasvim jednostavno može da se posadi u saksiji i gaji u kućnim uslovima kao lepa sobna biljka. Za kućne uslove su tipična tri varijeteta biljke anans, a to su Ananas Comosus koji je karakterističan po uskim zelenim listovima i plodovima, nakon njega Ananus Comosus Variegatus, koji ima manje a šire prugaste listove i na kraju Ananas Bracteatus Triatus, koji je najveći od tri sorte i lista interesantnim šarenim listovima, a rađa rozikaste plodove.

Nije potrebno seme, već sveži plod kupljen u prodavnici. Sadnicu priremamo na sledeći način. Gornji deo ananasa sa listovma, čuperak, otkinemo sa malim slojem mesa, tako što ga jednostavno uvrnemo i povučemo. Nakon toga nožem odsečemo meso i skinemo donji sloj malenih smeđih listiva pri samom dnu čuperka. Posle toga skidamo i sloj zelenih listova, sve dok se ne ukaže suvi deo korena. Treba da ga ogulimo tako da bude vidljiv veći deo korenčića.

Tako obrađen čuperak treba staviti u čašu vode, tako da samo njegovo dno bude u vodi. Potom ga ostaviti na neko sunčano mesto, kao što je prozorski okvir. Nakon nekoliko nedelja bi trebalo da se pojave prve klice. Po potrebi se može skinuti još jedan deo zelenih listova sa dna, da bi ananas mogao slobodno da proklija.

Kako ga posaditi? Sam postupak sadnje je prilično jednostavan i ne zahteva neku posebnu proceduru. Ananas se sadi u saksiju, koju treba pripremiti za biljku. Na dno saksije staviti drenažni sloj, a potom mešavinu treseta i peska u jednakoj razmeri. Kada su na dnu čuperka nikle klice, ananas postavljamo u pripremljenu saksiju. Treba ga staviti na mesto sa dosta sunčeve svetlosti i zalivati u proseku jednom nedeljno, ali i češće, ukoliko je zemlja izrazito suva.

Održavanje ananasa u kućnim uslovima

Postupak gajenja ananasa u kućnim uslovima pre svega podrazumeva redovno zalivanje, dok mu neka druga posebna nega nije potrebna. Važno je da zemlja stalno bude vlažna i da se pri zalivanju koristi meka voda. Tokom letnjih vrućina ananas treba zalivati jednom do dva puta nedeljno i to u obimnoj količini, a tokom zime jednom nedeljno i umereno. Takođe je poželjno orošavanje biljke, pošto generalno zahteva stalnu vlažnost, shodno uslovima iz kojih potiče. Tokom leta ga treba vlažiti dva puta, a zimi jednom u toku nedelje. Kućni ananas ponekad može dati i male plodove, mada oni uglavnom nisu ukusni i nisu dobri za jelo.

Presađivanje ananasa

Prvi cvetovi na biljci se mogu očekivati tek nakon deset do dvadeset meseci starosti. Ukoliko nam je namera da biljka da plodove, mora joj se obezbediti dosta toplote i sunčeve svetlosti. Uglavnom rađa na proleće i pritom sama biljka počinje da propada. Na njoj se pojavljuje po par mladica, koje mogu da se upotrebe za rasađivanje ananasa.

Nakon što listovi u potpunosti uvenu, što se u proseku dešava nakon dve godine, mladi izdanci biljke mogu da se odvoje i upotrebe kao rasad. Sade se na isti način kao i prvobitni čuperak sa ploda. Preporučljivo je da se nova biljka u razvoju presadi dva puta, pre nego što dostigne punu visinu. Prvo presađivanje se obavlja nakon tri meseca od sadnje mladice, a drugo posle godinu dana.

Sponzorisano:

Loading...