Kako se jede ananas

Osvežavajući ukus ananasa, zaslužan je što se ova biljka svrstava u red mnogima omiljenih vrsta voća.

Ipak, kada je reč o svežini ukusa ananasa, ono što je važno znati, jeste da iseckan i pripremljen za jelo, ananas brzo menja ukus i to se posebno ubrzano dešava ukoliko je izložen visokoj temperaturi. Zato, ananas uvek treba jesti neposredno nakon što ste ga očistili i iseckali za jelo.

Takođe, na ukus ananasa, utiče i sama zrelost biljke. Najbolji ukus ananasa jeste onda kada je potpuno zreo.

Kako se jede ananas

Kako znati da li je ananas dovoljno zreo?

To da li je ananas dovoljno zreo i samim tim i ukusan, najbolje ćete zaključiti ukoliko prilikom kupovine, pomirišete donji, zaobljeni deo ananasa. Ukoliko je miris kiselkast i neprijatan, to znači da je i ukus ananasa, takav. Ukoliko je miris slatkast i prijatan, to znači da je ananas zreo i ukusan.

Ono što takođe treba znati kada je zrelost ananasa u pitanju, jeste da ova vrsta nema moć naknadnog sazrevanja nakon što se ubere. Dakle, ukoliko kupite nedovoljno zreo ananas, on će takav i ostati i neće dodatno sazreti u vašem domu.

Zato budite pažljivi pri kupovini.

Kako jesti ananas?

Ananas je pre pripreme za jelo najbolje ohladiti u frižideru. Na taj način pospešićete njegov prijatan i osvežavajući ukus.

Takođe, sa njega ne treba skidati koru, sve do trenutka kada želite da ga jedete, jer se u protivnom unutrašnjost može osušiti.

Kada je reč o skidanju kore sa ananasa, nju možete skidati na dva načina i u zavisnosti od tih načina, zavisi i kako ćete servirati ananas.

Konkretno, možete uspravno postaviti ananas na površinu za sečenje i u vidu tankih traka odozgo nadole oštrim nožem zasecati koru, sve dok ne očistite ceo ananas. Tada očišćenu voćku iseckajte na kockice ili sitne komade drugog oblika i jedite dok su sveži.

Drugi način, na koji možete skinuti koru ananasa je nešto drugačiji i možda lakši i jednostavniji. Potrebno je da spustite ananas poprečno na površinu za sečenje, a zatim oštrim nožem što pravilnijim i preciznijim pokretom odsečete gornji vrh ananasa. Zatim, ostatak secite u obliku kolutova, ne skidajući koru sa njih. Isecite koliko želite kolutova i tek naknadno, jednostavnim i lakim pokretom noža odvojte koru od ananasa. Oljušteni ananas poslužite u obliku pravilnih kolutova, ne zaboravljajući da tokom jela koristite ili gostima date viljušku i nož ili ih pre jela isecite tako da od jednog koluta dobijete osam ravnomernih trouglića.

Ovakav vid skidanja kore sa ananasa zahvalniji je ukoliko raspolažete sa manje vremena, ili ukoliko ne nameravate da celu količinu voćke upotrebite odjednom. Na ovaj način, deo ananasa koji ne upotrebite odmah, ostaće duže svež jer će ostati zaštićen u kori.

Ukusu ananasa izuzetno odgovara ukus cimeta, pa ukoliko želite preko porcije možete posuti malo ovog začina. Tome možete dodati i med.

Takođe, ananas možete kombinovati i sa drugim vrstama voća i uvrstiti ga u svoju omiljenu voćnu salatu. Posebno izraženu kompatibilnost ukusa ananas pokazuje u kombinaciji sa ukusima drugih vrsta egzotičnih tropskih vrsta voća.

Sponzorisano:

Loading...