Kako se jede i sprema jastog

Jastog je zasigurno jedna od najpoznatijih i u kulinarstvu najzastupljenijih vrsta morskih rakova. Ono što je karakteristično za ovog raka, jeste da se nastanjuje u velikim dubinama mora, gde je voda najčistija i gde sadrži najveću koncentraciju morske soli.

Prosečna dubina mora sa koje se izvlače jastozi je 80 metara. Odrasla jedinka jastoga, može dostići dužinu od čak pola metra i može težiti i do šest kilograma.

Njegovo meso je izuzetno ukusno, karakteriše ga bela boja i izuzetno mala kalorijska vrednost. Sto grama mesa jastoga, sadrži samo stodvanaest kalorija. Zbog svih nabrojanih osobina, specijaliteti od jastoga su izuzetno cenjeni i karakteriše ih često visoka cena.

Kako se jede i sprema jastog

Kako se jede jastog?

U skladu sa visoko pozicioniranim mestom koje zauzima u oblasti kulinarstva, meso jastoga se priprema, servira, ali i jede na veoma specifičan način. Tačnije, jastog se priprema ceo, u brojnim veoma luksuznim i visoko kotiranim ugostiteljskim objektima se priprema čak i živ. Spremljeni jastog se po pravilu servira takođe ceo, a uz njega je neophodno obezbediti i poseban pribor za jelo.

Taj pribor, podrazumeva specijalna kulinarska klešta, uz pomoć kojih se sa jastoga najpre odvajaju njegove štipaljke i rep od njegovog trupa i leđnog oklopa. Dok se to obavlja, jastog se po pravilu drži levom rukom, a klešta za čišćenje se drže i koriste desnom rukom.

Nakon što se rep i štipaljke odvoje od trupa i leđnog oklopa, čišćenje jastoga je završeno i može se započeti jelo. Meso jastoga se vadi i jede klasičnom viljuškom ili u bolje opremljenim ugostiteljskim objektima posebnom viljuškom za jastoga koja je znatno uža od klasične i završava se za dva kraka.

Kako se sprema jastog?

Jastog se može spremiti na više načina. Ipak, ovom prilikom predstavićemo vam i objasniti jedan od najučestalijih načina spremanja jastoga. To je kuvanje jastoga.

Da bi ste pravilno skuvali jastoga, potrebno je da znate nekoliko veoma važnih osnovnih pravila.

Prvo od tih pravila je da se jastog kuva ceo i na početku kuvanja spušta se u već ključalu vodu.

Drugo važno pravilo je da količina vode treba biti tolika da prekrije celog jastoga i tokom trajanja celokupnog kuvanja. Voda se tokom kuvanja ne doliva u posudu za kuvanje i jastog se ne meša, ne okreće, niti vadi iz posude u toku kuvanja.

Treće važno pravilo je da se jastug kuva sve dok njegova ljuštura ne poprimi intezivno crvenu boju. Važno je ne prekuvati ga, jer tada njegovo meso postaje žilavo i manje ukusno.

Okvirno vreme kuvanja jastoga, može se odrediti i na osnovu težine jastoga. Konkretno, za prvih pola kilograma težine jastoga, potrebno je dvanaest minuta kuvanja u ključaloj vodi, za sledećih pola kilograma jastoga, potrebno je još deset minuta. Što znači da je jastoga koji teži jedan kilogram, potrebno kuvati dvadeset i dva minuta. Za svakih dodatnih pola kilograma jastoga, potrebno je produžiti kuvanje za još pet minuta.

Kada je jastog kuvan, treba ga isprati hladnom vodom, ocediti i poslužiti na listovima zelene salate ili uz dodatak drugog povrća. Takođe, kao dodatak uz jastoga, možete koristiti i grilovane pečurke.

Sponzorisano:

Loading...