Kako se jede i sprema orada

Ova vrsta ribe, može se spremiti na zaista puno načina i svaki put, zadiviće ukusom kako vas tako i sve prisutne za vašom trpezom. Bilo da se radi o ukućanima ili o gostima, gotovo je izvesno da će kada jednom probaju oradu, poželeti da to opet urade. Zamoliće vas da im otkrijete recept ili da još koji put pripremite za njih ovu izuzetnu vrstu obroka.

Zato, mi ćemo najpre vama otkriti i sa vama podeliti ovaj recept, a na vama je da odlučite sa kim ćete to vi uraditi.

Kako se jede i sprema orada

Orada pečena u soli

Za pripremu ovog specijaliteta, potrebno vam je:

– Jedna iznutra očišćena orada u komadu (težine između osamsto grama i kilogram ipo),
– Jedan ipo kilogram morske soli,
– Između pola i jednog decilitra vode,
– Dva belanceta,
– Malo ruzmarina.

Način pripreme:

Oradu nemojte čistiti od krljušti, već je samo dobro operite, nakon što ste je očistili iznutra. Zatim, u nju ubacite malo sitnog ili grančicu ruzmarina. Umutite dva belanceta i pomešajte ih sa gore navedenom količinom vode i morske soli. Mešavinu ta tri sastojka dobro sjedinite. Na dno nepodmazanog pleha, stavite papir za pečenje. Preko papira za pečenje, po celom dnu pleha sipajte mešavinu debljine oko jednog centimetra i to svuda ravnomerno. Preko toga stavite oradu.

Preko orade, nanesite ostatak mešavine belanceta, vode i soli. Pritom, vodite računa o tome da so ne uđe u unutrašnjost ribe i da mešavina formira oklop oko ribe. Ubacite pleh u prethodno zagrejanu rernu i pecite ribu oko četrdeset minuta na dvesta stepeni.

U toku pečenja, nemojte razgrtati so, okretati ribu, niti raditi bilo šta tome slično.

Takođe, nemojte se iznenaditi ili uplašiti što će so promeniti boju i izgoreti. To je normalno i neće uticati na oradu.

Nakon četrdeset minuta, izvadite pleh iz rerne i pustite da se sadržaj u njemu malo ohladi. Zatim, nožem razdvojte slani oklop i izvadite ribu iz soli. Skinite sa nje kožu, ako se već nije odvojila sama i servirajte je.

Na isti način, možete pripremati i brancin ili neku drugu vrstu ribe.

Uz serviranu ribu, možete poslužiti i limun, sos od ulja, sirćeta, belog luka i peršuna, kao i bareni limun ili barenu blitvu, zelenu salatu ili masline. Takođe, možete popiti čašu finog belog vina, čiji se ukus odlično uklapa sa ukusom ribe.

Ukoliko vam se navedena količina morske soli čini preteranom, nemojte se brinuti i slobodno se oslobodite sumnje da će obrok biti preslan, jer riba neće upiti više soli od onoliko koliko je realno potrebno.

Sponzorisano:

Loading...