Kako se jede i sprema suši

Poznato je da je već dugi niz decenija, suši sve popularniji kao jelo u restoranima, kako u svetu, tako i kod nas.

Ovo jelo, vodi poreklo iz Japana i sastoji se od kombinacije više namirnica, kojima je zajedničko da su zdrave i apsolutno prirodne.

Kako se sprema suši?

Osnovni sastojak sušija je sirova riba. Ali proces pravljenja ovog jela ne bi bio moguć bez upotrebe brojnih drugih namirnica.

Koje je sve namirnice potrebno da upotrebite da bi ste napravili suši, otkrićemo vam u sledećim redovima ovog teksta.

Dakle, za suši vam je potrebno:

– Filetirani sitni komadi sveže ribe. Mogu se koristiti različite vrste ribe, kao što su uglavnom losos, skuša ili tuna, ali i bilo koja druga vrsta ribe,
– Jedan list nori algi,
– Povrće po izboru. Možete koristiti mladi luk, šargarepu, papriku ili bilo koju drugu vrstu povrća čiji vam ukus odgovara,
– Skuvani pirinač,
– Kiseli (ukišeljeni đumbir)
– Vasabi pasta,
– Soja sos,
– Asura, odnosno trska za oblikovanje sušija.

Kako se jede suši

Način pripreme:

Najpre pripremite sve potrebne sastojke. Potom, na radnu površinu, stavite asuru za oblikovanje sušija. Preko asure stavite list nori alge, tako da njegova hrapavija strana bude okrenuta prema dole, a preko lista nori alge stavite kuvani i oceđeni pirinač i to u ravnomernom sloju debljine od oko jedan ipo centimetar. Pritom, vodite računa o tome da jedna strana lista nori alge i to ona koja je u smeru kasnijeg zamotavanja sušija, ne bude do kraja pokrivena kuvanim pirinčem. Preko pirinča uzdužno u odnosu na pravac motanja složite povrće iseckano na rezanca, kiseli đumbir i dodajte malo vasabi paste.

Zatim, polako i pritom koristeći asuru, zamotavajte suši. Počnite motanje od strane nori alge koja je pokrivena pirinčem i završite ga na strani koja nije pokrivena pirinčem. Kada dođete do kraja strane koja nije pokrivena, okvasite taj kraj blago vodom i prilepite ga za ostatak umotanog sušija.

Na kraju isecite suši na ravnomerne kolutove i poslužite ga uz soja sos koji ste pomešali sa malo vasabi paste.

Kako se jede suši?

Suši se u svojoj postojbini odnosno Japanu nekada davno jeo prstima. Takva tradicija, ostala je aktuelna sve do danas, ali se suši u većini svetskih i domaćih restorana poslužuje i jede štapićima za jelo i to serviran na drvenom tanjiru. Viljuška, kašika ili nož se nikako ne koriste za suši.

Postoji i par pravila kojih se treba pridržavati onda kada jedete suši, a koja takođe vode poreklo iz Japana:

1. Nikada nemojte pojesti celu porciju sušija, ostavite bar mali komadić ribljeg mesa, pirinča ili povrća na tanjiru. U suprotnom, kuvar može shvatiti da ste ostali gladni odnosno da vam je pripremio malu porciju.

2. Ukoliko vam se desi da pre ili tokom jela od konobara dobijete mokar peškir, znajte da on treba da vam posluži da sa njim nakon jela očistite ruke.

3. Trudite se da svaki komad sušija pojedete u jednom ili u dva-tri zalogaja, nemojte hranu gnjaviti po tanjiru.

4. Nemojte koristiti previše soja sosa. Japanski kuvar bi zbog toga mogao da se uvredi i shvati da jelo nije dovoljno ukusno samo posebi.

Sponzorisano:

Loading...