Kako se jede kokosov orah

U ishrani, zastupljeno je puno različitih proizvoda čiji se sadržaj bazira na kokosovom orahu.

Sa sigurnošću, može se reći da gotovo i ne postoji osoba koja nije probala ili koja redovno ne koristi proizvode od kokosa u procesu pravljenja torti ili kolača, bilo da su oni u formi rendanog kokosa, kokosovog brašna, kokosovog ulja ili kokosovog mleka.

Ipak, svež kokos je najmanje zastupljen u ishrani i ako zapravo predstavlja najbolji izbor.

Zato, podelićemo sa vama nekoliko informacija o tome kako se pravilno jede svež kokosov orah.

Kako se jede kokosov orah?

Kokosov orah, sa spoljne strane je pokriven izuzetno tvrdom korom. To u najvećem broju slučajeva i predstavlja razlog zašto se ljudi pre odlučuju da kupe i koriste proizvode od kokosa, nego svež kokosov orah. Ispod kore, odnosno u unutrašnjosti kokosa, nalaze se meso kokosa i kokosova voda.

Kako bi ste jeli kokosov orah, pre nego što ga potpuno otvorite, potrebno je da iz njega izbacite kokosovu vodu. To ćete učiniti tako što ćete oštriju stranu kokosovog oraha okrenuti na dole.

Zatim, na dnu oble strane kokosovog oraha, uočićete tri okrugla udubljenja. Na tim mestima, kora je najmekša. Zato, ta mesta pažljivo probušite uz pomoć otvarača za vino ili uz pomoć nekog drugog oštrog predmeta. Potom, kokosov orah okrenite i spustite ga preko cediljke na čašu ili posudu u koju će iscureti kokosova voda. Tu vodu, možete popiti, jer je izuzetno zdrava i bogata kalijumom.

Nakon što ste dobro iscedili kokos od kokosove vode, položite ga poprečno na površinu za sečenje i nekoliko puta pažljivo udarite satarom ili malom kuhinjskom sekirom uzdužno po sredini kore. Nakon nekoliko udaraca, kora će pući i kokosov orah će se prepoloviti.

kako otvoriti kokosov orah

Tada, uzmite oštar nož i pažljivo odvojte meso kokosa od kokosove kore. Kada odvojite kokosovo meso od kore, uočićete da je ono sa unutrašnje strane belo, a da je sa spoljašnje strane znatno tamnije. Taj tamniji deo oljuštite nožem i odbacite ga.

Beli deo kokosovog mesa koji ostane, iseckajte i jedite u svežem stanju.
Ukoliko želite, od kokosovog mesa i sami možete napraviti različite vrste proizvoda od kokosa koje smo na početku teksta pomenuli i koji su dostupni na tržištu.

Evo nekoliko predloga kako da to uradite.

Kako da napravite kokosovo brašno?

Da bi ste napravili kokosovo brašno, potrebno je da sveže meso kokosa, iseckate na krupne komade, a zatim ga preko pak papira složite u pleh i ubacite u rernu na 100 stepeni, odnosno na sušenje. Nakon 15 minuta, kokos bi trebalo da bude suv, izvadite ga iz rerne i sitno sameljite. Kao rezultat mlevenja suvog kokosa, dobićete kokosovo brašno.

Kako da napravite kokosovo mleko?

Da bi ste napravili kokosovo mleko, potrebno je da meso jednog kokosa prosečne veličine, iseckate na sitne komade. Potom, te komade ubacite u blender i izblendujte sa pola litra umereno zagrejane vode. Nakon toga, sadržaj iz blendera dobro procedite i prelijte u odgovarajuću flašu ili posudu i odložite u frižider da se ohladi. Nakon hlađenja, kokosovo mleko možete piti ili ga koristiti za mešenje torti ili kolača.

Sponzorisano:

Loading...