Kokosova voda – upotreba i lekovitost

Poslednjih godina pojavilo se dosta namirnica iz egzotičnih predela koje polako, ali sigurno postaju dostupne svima, a koje imaju brojna lekovita svojstva. Kokos je namirnica koja nam je relativno poznata, ali osim suvog, rendanog kokosa koji se koristi u pripremi kolača, retko ko od nas je upoznat sa njegovim lekovitim svojstvima.

Kod kokosa su upotrebljivi svi delovi ploda, sem tankog sloja kore koji se lako skida. U unutrašnjosti, plod je ispunjen tečnošću, u zavisnosti od veličine, od 2 decilitra, pa do litar. Ova voda nije isto što i kokosovo mleko. Kokosova voda je sastavni deo kokosa, dok se njegovom preradom kao jedan od derivata dobija kokosovo mleko.

Kokosova voda - upotreba i lekovitost

Kokosova voda ima blago orašast ukus, kiselkasto sladunjav, opet u zavisnosti od toga koliko je plod sreo. Providna je i retka, sadrži veliki broj elektrolita u sebi i zato je odličan izvor energije. U vodi se nalazi veliki broj enzima, vitamina i minerala. Od minerala, u većoj količini se izdvajaju kalcijum, magnezijum, cink i gvožđe. Elektroliti ovih minerala sprečavaju dehidrataciju organizma usled oboljenja kod kojih se iz organizma gubi tečnost, kao što su dijareja, stomačni virusi i razne vrste trovanja. Takođe, ovaj napitak se preporučuje sportistima nakon dugih i intenzivnih treninga, kada se gube velike količine tečnosti, jer sadrži veći deo minerala koji je telu potreban za potpun oporavak. Kada telo gubi elektrolite, dolazi do pada krvnog pritiska, tako da je ovaj napitak idealan za njegovu regulaciju zbog prisustva magnezijuma.

Kokosova voda sadrži enzime koji regulišu varenje i pospečuju metabolizam, naročito u procesu oporavka nakon duže bolesti. Kokos sam po sebi sadrži dosta vlakana, ali i masnoća, čiji jedan deo se rastvara u ovoj tečnosti unutar njega, te je idealan napitak za konzumiranje u sklopu posebnih režima ishrane, naravno u dogovoru sa nutricionistom. Voda zrelijih plodova u većoj količini sadrži aminokiseline i antioksidante koji pomažu prilikom detoksikacije organizma i eliminisanja štetnih materija iz njega. Ukoliko uvrstite kokosovu vodu u ishranu, smanjićete mogućnost kalkulacije u bubrezima i žuči, prostije rečeno umanjujete mogućnost da vam se u organizmu stvore pesak i kamen. U slučaju da ih već imate, konzumiranje kokosove vode će pomoći njihovom lakšem razbijanju i eliminaciji iz tela.

Osim navedenih minerala, kokosova voda je odličan izvor vitamina B kompleksa, a u manjoj količini sadrži i vitamin C. Iz B kompleksa vitamina najzastupljeniji su riboflavin i tiamin. Ovaj kompleks vitamina je najučinkovitiji kada su svi vitamini iz kompleksa zastupljeni. U slučaju nedostatka nekog od njih, telo nije sposobno da samo dopuni rezerve, te je potrebno uneti ih putem hrane.

Usled prirodne slatkoće, kokosova voda je dobar napitak za lečenje mamurluka, a antioksidanti iz nje će pomoći proces detoksikacije organizma i njegove rehidratacije. Već neko vreme, kokosova voda se koristi i u kozmetici pošto su dokazana njena dejstva na usporavanje procesa starenja. Citoksin i laurin su enzimi koji pospešuju obnavljanje i rast ćelija srednjeg sloja kože, odnosno mezoderma. Bitni su za očuvanje elastičnosti tkiva i njihovih vezivnih sposobnosti, čime se usporava starenje kože.

Sponzorisano:

Loading...